Amelia

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
2001
7,6 272 tys. ocen
7,6 10 1 272186
7,6 61 krytyków
Amelia
powrót do forum filmu Amelia

Wracam do tego filmu co jakiś czas. Na przykład dzisiaj zafundowałam sobie taki powrót i dalej jestem oczarowana filmem. Piękna bajka o życiu. Niestety taka prawda, że to bajka. To nie jest film fabularny czy komedia romantyczna. To bajka, w której każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Ja znajduję dla siebie zawsze to, co gdzieś w codzienności gubię. Lubię filmy, które zostają w głowie na dłużej.

Wiecie co?
Ciężkie czasy dla marzycieli, ale myślę, że dobro zawsze powraca, dlatego trzeba je dawać.

eneduerabe

W głowie zostaje na zawsze...

ocenił(a) film na 10
eneduerabe

zgadzam się w zupełności. Film i muzyka - MAGIA! (ja równiez wracam do "Amelii "co jakiś czas

ocenił(a) film na 10
eneduerabe

przynajmniej raz w roku i to od kilku lat. najbardziej zwykle niezwykły film. uwielbiam.

użytkownik usunięty
eneduerabe

przy tym filmie wyobraźnia ma pole do popisu. muzyka jest taka wspaniała.... ach!
można go oglądać i się nie znudzi!

ocenił(a) film na 9
eneduerabe

Jaka tam bajka, żadna bajka, życie! Piękny film, pewnie przede wszystkim da kobiet, pokazuje, że każdy może znaleźć swoją drugą połowę. Mega optymistyczny, warto, świetne dialogi, zdjęcia, scenariusz i muzyka.

marsjanla

Kompletnie się z Tobą nie zgadzam. To nie jest komedia romantyczna o tym, że każdy ma szansę na wielką miłość, tylko film o wrażliwej kobiecie, która ma swój świat i własne spojrzenie na rzeczywistość... chcąc nie chcąc - lekko naiwne, dziecięce i bajkowe. Jeśli myślisz, że "Amelia" generalnie opowiada o uczuciu między kobietą, a mężczyzną, nie zrozumiałaś sensu.

ocenił(a) film na 9
adulescentiae

Och, widocznie nie zrozumiałam. Ale nie będą za to strzelać? :) Nie przyszło Ci do głowy, że każdy może inaczej odbierać film? To sztuka, jak każda inna, odbiór jest subiektywny. Amelia nie opowiada o uczuciu, myślę to, co napisałam - film zawiera przesłanie dla kobiet. Przede wszystkim - to nie jest komedia romantyczna. Film jest o tytułowej bohaterce, zakręconej i bardzo specyficznej. Po obejrzeniu jednakże pojawia się refleksja o tym, że każdy może znaleźć swoją drugą połowę. Czyli... napisałam raz jeszcze to, co powyżej.

marsjanla

No okej, ja rozumiem i przecież nie strzelam :D Po prostu napisałam, że jestem innego zdania i nie podoba mi się Twoja wypowiedź z różnych względów. Nie denerwuj się - tak jak i Ty oceniłaś w pewien sposób film, tak ja Twój komentarz, nie mając nic złego na myśli, jedynie wyrażając opinię :)
Owszem, sztuka to o tyle wspaniała dziedzina, gdzie każdy może interpretować ją na swój sposób. Natomiast uważam, że "Amelia" ma w sobie coś, a nawet dużo z bajki i to wręcz niepodważalne, ponieważ sami twórcy filmu to podkreślają poprzez formę, charakter głównej postaci i trochę za bardzo optymistyczny, niespotykany scenariusz. Tak więc do realizmu tu daleko (odnoszę się tutaj do zdania "Jaka tam bajka, żadna bajka, życie!").
Nie oznacza to jednak, że neguję marzenia i nadzieję - jakże mógłby wtedy tak bardzo podobać mi się ten film? :) Jednak musimy mieć świadomość, że to jest inny, nierzeczywisty świat.
A zareagowałam może trochę nerwowo, bo napisałaś "pokazuje, że każdy ma szansę na wielką miłość", a jest to przecież tylko dodatkowa myśl po seansie, a nie uwzględniłaś najistotniejszego przesłania. Tak więc wydało mi się, że to dla Ciebie najważniejsze, a nie jeden z wielu wniosków po obejrzeniu :)
Trochę się nie dogadałyśmy, to pewnie przez brak precyzji w formułowaniu myśli - co się tyczy zarówno Ciebie, jak i mnie :) Trzeba czytać, co się wypociło, bo można zostać odebranym inaczej.
Powtórzę raz jeszcze: nie chciałam na Ciebie naskakiwać :) Teraz już rozumiem skąd to nieporozumienie :)
Pozdrawiam i życzę jak najwięcej chwil z Amelią oraz refleksji na jej temat!

ocenił(a) film na 9
adulescentiae

Spoko loko:) Na studiach też mi mówili, że Amelia to przykład współczesnej bajki filmowej, ale to się tyczyło gatunku i pewnego odrealnienia - surrealizmu osadzonego głęboko w rzeczywistości.
Tak czy siak, uwielbiam:)

eneduerabe

Mnie również bardzo przypadł do gustu. Z pewnością daje odbiorcy do myślenia nad własnym życiem... albo bardziej odczuwania jego uroków i żałości w wyjątkowy sposób :)
Każdy jest trochę Amelią :)

ocenił(a) film na 9
adulescentiae

PRAWDA . CUDOWNY FILM.

ocenił(a) film na 10
eneduerabe

cudowny film. W pierwszym roku widziałem go 15 razy a potem ... raz na jakiś czas. Pewnie już z 30. Cudowna muzyka i ta magia... dla romantyków kochających życie. Córkę chciałem nazwać Amelia ale jednak... Dominika :) Magia, zdjęcia, Paryż, Amelia, czego chcieć więcej ?

rafalopatika

Z tym imieniem to ja bym uważała. Z tej miłości do filmu wzięłam sobie na bierzmowanie Amelia i co? I się okazało, że to patronka rybaków...

ocenił(a) film na 10
eneduerabe

genialne! haha!

użytkownik usunięty
eneduerabe

i sobie teraz myślę: 'Boże... przecież ja znam taką dziewczynę...' siedziała obok mnie na dodatkowym angielskim, a ja dupa wołowa... Biorę życie w swoje ręce!

ocenił(a) film na 10
eneduerabe

inspirujący, muzyka działa jak lekarstwo na złe chwile, trzeba je tylko umieć polknąć
ta inność Amelii jest najlepsza w tej codzienności..
puszczam muzykę z filmu, ruszam przed siebie i wiem, że nic nie jest w stanie mnie zatrzymać

obowiązkowy na całe życie.

ocenił(a) film na 8
eneduerabe

Dobra bajka o zyciu- dobrze zostalo napisane. Mozna znalez czastke siebie w tym scenariuszu. Pobudza do pozytywnych refleksji.