Amelia

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
2001
7,6 272 tys. ocen
7,6 10 1 272186
7,6 61 krytyków
Amelia
powrót do forum filmu Amelia

Film ten jest dosyć specyficzny i mi osobiście bardzo trudno się go ogląda. Męczę się nad nim już od jakiegoś tygodnia i nie jestem w stanie wysiedzieć przy nim od początku do końca. Z racji tego, że nie oceniam filmów zanim do końca ich nie obejrzę, na razie wstrzymuję się z wystawieniem oceny i zrobię to dopiero, kiedy uda mi się w końcu przez to "przebrnąć". Jednakże podejrzewam, że ten film po prostu nie jest dla mnie. Wydaje mi się, że należy on do kategorii tych, które albo się uwielbia, albo szczerze nie znosi.

anymore

Tak, muszę się zgodzić z tym, że "Amelię" albo się uwielbia, albo się nienawidzi. To nie jest film dla wszystkich, chociażby przez jego specyficzne poczucie humoru. Życzę powodzenia, bo obejrzeć warto. :D

plegaria

Dokładnie! Francuski humor, którego fanką nie jestem, ale mam swoje wybrane, ulubione filmiki. Męczący dla tych, którzy za francuskimi filmami nie przepadają :) Mi się bardzo podobał

ocenił(a) film na 8
anymore

Myślę, że wszyscy fani filmu zakochali się w nim od pierwszych minut, tak przynajmniej było ze mną. Jeśli nie podoba się on komuś od początku, to już nie warto się męczyć, bo uważam, że jeśli chodzi o Amelię opinia nie zmieni się z czasem oglądania. :)

anymore

Obejrzałam pół godziny tego filmu i go wyłączyłam. Nie będę dlatego go oceniać. Mogłabym tak jak ty oglądać go w częściach ale stwierdzam , że chyba sobie odpuszczę.

ocenił(a) film na 8
anymore

Ze mną było dziwnie, bo film już na samym początku mi się spodobał jednak po 20 minutach najnormalniej w świecie usnęłam, znużona. Dzisiaj jednak dokończyłam oglądanie i jestem jeszcze bardziej zachwycona niż za tym pierwszym razem. Prawdą jest, że film jest dla określonej grupy odbiorców, jest specyficzny i może męczyć, jednak mnie to nie przeszkodziło w śledzieniu losów uroczej Amelii i dzięki temu od skończenia oglądania uśmiech nie chce zejść mi z ust. Polecam, przynajmniej spróbować obejrzeć ;)

anymore

W końcu obejrzałam. Pod koniec zaczęłam się nawet przekonywać do tego filmu, a całość zostawiła mnie z dosyć mieszanymi odczuciami. Zdaje sobie jednak sprawę z wielu plusów tego filmu, dlatego daję 7/10, chociaż mnie osobiście on nie urzekł.

ocenił(a) film na 5
anymore

do mnie film też zupełnie nie trafił, chyba się nie nadaję do tego typu filmów, nie umiem pojąć ich "głębi". Jednak niektóre fragmenty "Amelii" są przeurocze, ale jednak nie jest to film, który obejrzałam z zapartym tchem