Amelia

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
2001
7,6 272 tys. ocen
7,6 10 1 272193
7,6 61 krytyków
Amelia
powrót do forum filmu Amelia

Ogólnie nie przepadam za kinem francuskim, ale trzeba przyznać, że parę naprawdę wyjątkochych filmów powstało właśnie we francji. I jednym z tych dzieł jest niewątpliwie "Amelia". Zacząłem go oglądać wcale do tego nie przekonany, ale już pierwsze minuty projekcji uświadomiły mi, że będzie to film wyjątkowy. I to okazało się prawdą. Film jest najprawdziwszym 'rodzynkiem'. Gorąco polecam...

ocenił(a) film na 10
M_fa

kino francuskie...
oj, wiele wyjątkowych filmów to zasługa francuzów! szczególnie truffaut, godard czy nawet besson...

co do amelii zaś, to jest to film niesamowity i jedyny w swoim rodzaju - prawdziwy "rodzynek"...

ocenił(a) film na 10
Ponk

francuskie kino
Nie wiem czy to odpowiednie miejsce,ale wydaje mi się ,że kontekst jest niezły,a muszę to napisać.Kino francuskie naprawdę jest świetno.Oni robią doskonałe filmy,ale wśród amerykańskiej masówy często nie potrafimy ich zauważyć!

ocenił(a) film na 10
GaGa

to dobre miejsce...
w naszym kraju wypadałoby zrobić kampanię na rzecz francuskiego kina. nie wiem czemu, ale mało kto z nas je zna, choć mówi, że za nim nie przepada...

ocenił(a) film na 10
Ponk

dokładnie
Dokładnie.Ostatnio sie zdenerwowałam jak kumpela powiedziała o jakimś filmie,no może być jeśli ktoś lubi francuskie filmy.A sama znała pewnie tylko ten jeden.Tak jakby to była obelga

ocenił(a) film na 10
GaGa

kino francuskie...
kto jak nie francuzi stworzyli kino?

co byśmy dziś zrobili bez francuskiej nowej fali?

zawdzięczamy im wiele, a oni do dziś tworzą dobre kino, nie to co my...