Amelia

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
2001
7,6 272 tys. ocen
7,6 10 1 272186
7,6 61 krytyków
Amelia
powrót do forum filmu Amelia

PODOBNE FILMY...

ocenił(a) film na 10

Takie z trzecioosobową narracją, najlepiej francuskie, ale niekoniecznie. Czy możecie jakieś polecić? Coś niebanalnego ;)

ocenił(a) film na 10
pawelati

Coś niebanalnego i francuskiego? Polecam "Zakochany Paryż". Mnie się podobało ;)

ocenił(a) film na 9
opakowaniepomleku

,,Jedwabna opowieść" (bardzo podobny klimat, bohaterka w stylu Amelii)
,,Bardzo długie zaręczyny"

ocenił(a) film na 10
pawelati

A ja mogę polecić "Miłość na żądanie".
Mi osobiście bardzo się podobał.

użytkownik usunięty
Bez_wzajemna

Podobnie jak Amelia magiczne jest Podwójne życie Weroniki.

Filmy francuskie są bardzo dobre lepsze od tej tandety amerykańskiej.

ocenił(a) film na 10
pawelati

"przepis na miłość"

ocenił(a) film na 8
pawelati

Hmm "Człowiek z kulą w głowie" bardzo podobny klimat zresztą film o ile się nie mylę twórców Amelii, ale nie mam 100% pewności

ocenił(a) film na 7
emdzeej

Dokładnie, pełny tytuł - "Bazyl, człowiek z kulą w głowie", miałem skojarzenia z Amelią, dla kinomanów oczywiste ;)

ocenił(a) film na 8
pawelati

Hmm polecam "Angela" i nowy "Nietykalni" - dobre, francuskie, niebanalne kino... z komedii jeszcze "Jeszcze dalej niż północ". :)

ocenił(a) film na 9
Episteme

http://www.filmweb.pl/film/Moja+%C5%82%C3%B3d%C5%BA+podwodna-2010-520698
Nowe spojrzenie , Brytyjskie ale od razu skojarzyło mi się z filmem Amelia . Polecam.

pawelati

"Dziewczyna na moście" - poetycki, niebanalny, o miłości i przeznaczeniu w niezwyczajny sposób i z również z przepiękną ścieżką dźwiękową choć w przeciwieństwie do "Amelii" składa się z utworów różnych wykonawców: w linku masz próbkę tego filmu: moim zdaniem jedna z najpiękniejszych scen erotycznych ever (ostrzegam, że być może lepiej obejrzeć to jako część filmu, choć scena tak bardzo żyje własnym życiem, że bez większego uszczerbku na całości filmu można ją obejrzeć przed całością ale lojalnie ostrzegam gdybyś nie lubił/a oglądać poszczególne sceny przed całością)
http://www.youtube.com/watch?v=WxCSQY4zskg

pawelati

Zdecydowanie Miłośc na żądanie.

pawelati

Delikatesy!