Film pokazuje że byli też "dobrzy Niemcy", jednak ich głosy o pomoc pozostawały głuche w szerokim świecie. Sczególnie zaszokowało mnie stanowisko Watykanu w srawie eksterminacji Żydów oraz to jakoby wysocy rangą księża pomagali nazistom. Nie wiem ile w tym prawdy, ale film daje do myślenia.
a porpos pomocy ksiezy, to sporo w tym prawdy, poniewaz Watykan nie przeszkadzal, a czasem wrecz wspieral naizstow i organizacje pomagajace ukryc sie zbieglym zbrodniazon, takie jak ODESSA.
Akurat ten wysoki rangą ksiądz pomagający na końcu naziście jest postacią autentyczną.Alois Hudal pomógł wielu nazistą uciec między innymi do Argentyny. Po za tym rząd USA sam szukał nazistowskich uczonych aby pracowali dla USA nad ich projektami . Pozdrawiam
Ps.
Ale odświeżyłem temat :D
A co do Watykanu, to tylko nalezy wpisac w wyszukiwarke: Aloiz Stepinac, Ante Pavelic czy ustasze w Jugoslawii, albo tez wlasnie Alois Hudal w Czechach- te rzeczy mozna znalezc nawet na wikipedii lub na racjonaliscie.pl, a czarno na bialym zobaczycie, jak Watykan chronil i wspieral hitlerowcow. "Odessa" to nie mit- to prawda, straszna prawda!
A byli, byli! Nawet w mojej rodzinie zdarzyl sie podobny przypadek. Kiedy Niemcy zajeli Warszawe, zycie jednak nie umarlo; ludzie pracowali, zyli, kochali sie, mieli dzieci, czasem byli szczesliwi. Pewnego dnia moj dziadek i wujek szli do fabryki do pracy. Niemiec stojacy na warcie przy fabrycznej bramie powiedzial do nich: Uciekajcie, dzis ta fabryka zostanie zbombardowana; czy tez zniszczona, co w konsekwencji jest tym samym. Tym sposobem, ocalili zycie, bo rzeczywiscie tego samego dnia fabryka zniknela z powierzchni Ziemi. Byli wiec i ludzie normalni w tej krainie zla, ktora miala zapanowac nad wszystkimi na nastepne 1000 lat!!!
Ciekawe skąd ten wartownik wiedział o bombardowaniu fabryki. Chyba że Niemcy sami zbombardowali własną fabrykę a ten idiota na bramie pewnie zginął do końca pozostając na posterunku? Na przyszłość wymyślaj mądrzejsze historyjki.
Glupis jak but z lewej nogi. I jesli nie umiesz czytac, to sie nie wypowiadaj, ciemniaku! Historia przeze mnie opowiedziana jest faktem! I to tyle. Z glupimi ludzmi nie zamierzam dyskutowac!!!
A jednak dyskutujesz trolu!!! Powiedz kłamco co to za fabryka została w czasie okupacji w Warszawie zbombardowana i w którym roku.
Jeszcze cos dodam tytulem wyjasnienia. Nie bez kozery Pius XII jest nazywany papiezem Hitlera! Ktorego zreszta Wojtyla probowal kanonizowac; niestety, nie powiodl sie ten proces, jednakze powiodlo sie cos bardziej kontrowersyjnego: beatyfikacja w 1998 r. chorwackiego mordercy (sic!), choc byc moze wlasnorecznie nie pozbawil nikogo zycia, z czasow II w.sw. Alojza Stepinaca! . A jakby tego jeszcze bylo malo, to w tym samym roku Wojtyla kanonizowal Edyte Stein, zydowska dziewczyne, zagazowana w Oswiecimiu w sierpniu 1942 r. Na jednym piedestale morderca i ofiara!!! Kontrowersji wokol jego postepowania, jak i calej dzialalnosci kk podczas i po II w.sw. jest tak wiele, ze napisalby ksiazke na ten temat. Kolejna zreszta. I pewnie nie ostatnia!