3,9 525  ocen
3,9 10 1 525
Anatomia upadku – część 2
powrót do forum filmu Anatomia upadku – część 2

niezły

ocenił(a) film na 1

Całkiem niezła komedia. Dużo dobrych żartów. Niestety momentami robi się nudno - sporo dłużyzn i
kiepskich monologów. Ale ogólnie można obejrzeć i się trochę pośmiać. Jednak jest wiele dużo
lepszych komedii.

ocenił(a) film na 1
PawelMetalski

Jednak trzeba dodać, że temat poruszany w tym filmie nie nadaje się do żartów. I tutaj autorka niestety przekroczyła granice przyzwoitości.

ocenił(a) film na 6
PawelMetalski

Piszes,że jest niezły a dajesz ocenę 1..

tunio37

Chodzi pewnie o to, że robienie sobie żartów z widza jest niezłe. Ocena 1 wynika z tego, ze nie można sobie żartować z trategii.

popup

pancerna brzoza, pancerny łeb.

Spidey_

...a kogo obchodzi jaki masz łeb. Poza tym domyśliłbym się po twoich wypowiedziach.

popup

No nikogo, pisałem o twoim, pancerny berecie.

Spidey_

Mylnie sądzisz, że mam taki beret jak ty. Mnie nic do tego, ale mając taki beret, musisz być nieco męczący dla otoczenia

ocenił(a) film na 1
tunio37

Ocena wynika z tematu filmu - nie ważne jak śmieszna byłaby ta komedia, ze śmierci tylu osób żartować nie należy.

ocenił(a) film na 6
PawelMetalski

Nie rozumiem was,gdzie wy tam widzicie komedię ?? Czy ktoś tam się śmieje lub wygłupia ? Rozumiem,że każdy na tym portalu może wyrażać własną opinię,ale jeżeli ktoś piszę,że jest to niezły film to dlaczego daję ocenę ,,1''.

ocenił(a) film na 1
tunio37

Może to naiwne, ale mam nadzieję, że autorka tego filmu nie chciała cynicznie żerować na dramacie ludzi, którzy zginęli w tej katastrofie oraz ich rodzin. Dlatego debilne teorie prezentowane w tym filmie traktuję jako ponury żart. Stąd uważam że to komedia.

Filmy złożone głównie z idiotycznych wypowiedzi bywają śmieszne. Tak jest też w przypadku tego filmu. Ale, jak już wcześniej pisałem, ten wypadek nie jest tematem do żartów. I wypowiadając się na ten temat należy zachować powagę. Dlatego ocena 1. Gdyby dotyczył jakiejś fikcyjnej sytuacji, a nie rzeczywistego wypadku, w którym zginęło 96 osób, uznałbym go za całkiem niezłą czarną komedię i oceniłbym na 5, może 6. Jednak ta katastrofa nie jest fikcją, zdarzyła się naprawdę.

Prościej już tego nie potrafię wytłumaczyć.

ocenił(a) film na 6
PawelMetalski

Wydaję mi się że piszemy o dwóch różnych filmach. Skoro ty uznajesz,że w tym filmie nie ma prawdy do docieram do takiego wniosku. Pisząc,że w tym filmie padają ,,idiotyczne wypowiedzi'' nie masz w ogóle racji.

ocenił(a) film na 1
tunio37

Prezentowanie wzajemnie sprzecznych relacji rosyjskiej ludności lokalnej i popieranie jednocześnie OBU wersji przez twórców filmu niewątpliwie zakrawa na komedię. Podobnie jak przy symulacji uderzenia kadłuba w ziemię nie uwzględnianie wektora siły poziomej - przypomnę, że "uczony" z komisji Macierewicza wyliczał siły działające na Tu-154 przy uderzeniu w ziemię, tak jakby ktoś upuścił nieruchomy kadłub na ziemię z wysokosci 10m, podczas, gdy samolot leciał w tym momencie z prędkością prawie 300 km/h. To dwa podstawowe walory "komediowe" filmu, które zapamietałem, choć było ich zapewne znacznie więcej.

ocenił(a) film na 6
SonOfAPlunder

Samolot,który przymierza się do lądowania,leciał 300km/h ? I co jak tracił wysokość to jeszcze morze przyspieszał ?

ocenił(a) film na 1
tunio37

Oczywiście, prędkość lądowania Tu-154 to 270-280km/h i z taką prędkością przyziemia. Poniżej tej wartości następuje tzw. przeciągnięcie, i samolot traci siłę nośną. "Morze" nie ma tu nic do rzeczy, najbliższe było kilkaset kilometrów od miejsca katastrofy:)

tunio37

Swietny film absurdalnie falszujacy rzeczywistość

PawelMetalski

Patrz dalej na "Gwiezdne Wojny", tam jest czysta fikcja. Dokument jest dl Ciebie za trudny i - jak sądzę - będzie to wszelki film dokumentalny. Dlaczego tak myślę? Bo oceniasz zdarzenie, a nie jego opis czy próbę opisu.

Krzypur

Patrząc na Anatomię Upadku nie ma ciekawych postaci, są niezbyt ogarnięte postacie jak Gargas, nawiazując do oficjalnego raportu nie podają jego treści zdają się go nie rozumieć(bo jest tam coś innego niż w raporcie). Nie bez powodu można film uznać za komiczny i jak komedie absurdu

Bonus

Dlatego jest dla mnie tylko niezły, a nie znakomity czy żenujący. Okupantom udało się podzielić Polaków i wszystko w temacie.

Krzypur

To żaden podział 15 do 85% około 15% wierzacych jest w opowiesci antoniego macierewicza. Ależ owszem wpajanie podziału jakby pół na pół to sprawna zagrywka medialnej komuny. Ci sami twierdzili że osoby niezwiazane z lotnictwem to eksperci bo Antoni tak twierdził. Gargas która w filmie miesza fakty przerabia dowody też musi być takim ekspertem lotniczym.

Bardziej bym się martwił nie o podział bo ten urojony a o sposób w jaki walczy sie o bzdury i kto wojne prowadzi. Politycy majacy władze w tym kraju.