Angielski pacjent

The English Patient
1996
7,4 75 tys. ocen
7,4 10 1 74822
6,5 32 krytyków
Angielski pacjent
powrót do forum filmu Angielski pacjent

Nuuuuda!!!

ocenił(a) film na 4

Tyle Oscarów? Puszczany w "Kocham Kino"? Szczerze mówiąc spodziewałem się porywającego filmu. Tymczasem ciekawa i dramatyczna historia została opowiedziana w sposób senny i banalny. Ledwo dotrwałem do końca. Wielkie rozczarowanie. 6/10

użytkownik usunięty
dragonfly

Oj, nie zgodzę się...
Film Bardzo mi sie podobał. Klimat, ukazanie z jednej strony zaborczej miłosci, z drugiej poszukiwanie spełnienia i wolnosci...Jestem zachwycona. Muzyka, scenografia...a przede wszystkim aktorstwo! Kristen Scot Thomas była nawet lepsza od Juliette Binoche, a Fiennes był cudowny. Taką gamę uczuć, jakie targały jego bohaterem ukazał w sposób cudowny. I to nie tylko w czasie retrospekcji wspomnień, ale też kiedy lezał na łózku szpitalnym. A przecież miał role utrudnioną- był w masce, więc wszelka mimika prawie, że była nie mozliwa to odegrania. Prawie...bo nawet wtedy było mozna wyczuć, jego emocje.
Ja nie nudziła sie wogóle. Wręcz przeciwnie- film zleciał mi niebotycznie szybko.
9/10
Pozdrawiam serdecznie-Melody_Jodie

ocenił(a) film na 4

Akurat pod względem gry aktorskiej i scenografii, to nie mam temu filmowi nic do zarzucenia. Największym minusem jest niemal całkowity brak dramatyzmu! Jedynie dwie sceny wywołały u mnie przyspieszone bicie serca: rozbrajanie bomby lotniczej pod mostem i uznanie głównego bohatera za niemieckiego agenta (akcja w pociągu). Poza tym nuda, nuda i jeszcze raz nuda. W ogóle nie rozumiem tego zbiorowego zachwytu nad tym filmem. Widziałem dziesiątki lepszych - pierwszy z brzegu przykład - "Spaleni Słońcem". A ta ogromna ilość Oscarów to jakieś nieporozumienie. Ale oczywiście to jest tylko moje zdanie.