PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7}

Angielski pacjent

The English Patient
1996
7,4 75 tys. ocen
7,4 10 1 74746
6,5 32 krytyków
Angielski pacjent
powrót do forum filmu Angielski pacjent

"Angielski pacjent" to film, który jednogłośnie został okrzyknięty przez krytyków arcydziełem. Wyprodukowany przez legendarnego producenta, Saula Zaentz'a ("Lot nad kukułczym gniazdem" i "Amadeusz"), zdobył 9 Oskarów, w tym za najlepszy film, reżyserię, rolę drugoplanową (Binoche), muzykę i zdjęcia. To nie tylko najlepszy melodramat lat 90-tych, ale również jeden z najlepszych melodramatów w historii kina. Bardzo dobrą rolą popisała się Juliette Binoche, ale to Ralph Fiennes i Kristin Scott Thomas stworzyli wybitne kreacje. Zwłaszcza rola Fiennes'a budzi respekt. W "Angielskim pacjencie" miał trudną rolę, bowiem zagrał niejako dwie postacie: ciężko poparzonego, oczekującego na śmierć Almásy'ego i zdrowego Almásy'ego z retrospekcji. Z niełatwego zadania Anglik wywiązał się po mistrzowsku, tworząc najlepszą rolę w całym filmie.

Emisja na Ale Kino:

24.12, godz. 20:10

27.12, godz. 15:35

http://www.youtube.com/watch?v=LOInv7aGSbI&feature=related

użytkownik usunięty
La_Pier

Moim zdaniem Angielski Pacjent jest najlepszym melodramatem i cóż mogę więcej powiedzieć. Polecam wszystkim co nie widzieli, warto naprawdę warto. Nawet klasyczna Casablanca, nawet Pożegnanie z Afryką nie porwało mnie tak jak wybitny obraz Minghelli.

użytkownik usunięty

a w tv oglądać będziesz czy nie wytrzymasz powtórnego seansu?
powiedz szczerze..

ocenił(a) film na 8
La_Pier

zaczał się o 20:10 a ja oglądałem (właśnie skończyłem :D ) gdzieś od za 10 dziewiąta ;) Dużo mnie ominęło na początku ?
Dokłądnie pierwszy moment jaki widziałem, to jak ta Blondynka (K.) w obozowisku stała na środku i coś opowiadała... o królowej która się rozbierała :P