PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7}

Angielski pacjent

The English Patient
1996
7,4 75 tys. ocen
7,4 10 1 74683
6,3 37 krytyków
Angielski pacjent
powrót do forum filmu Angielski pacjent

ten film jest tak kiepski i nie potrafie zrozumiec czemu tak nagrodzony

ocenił(a) film na 8
sobol1237

oscarowy czy nie, film jest doskonały i tyle

ocenił(a) film na 10
wjewjurka87

poprostu nie dla prostych umysłów, nie zwykła kinowa papka dla niewyrafinowanych:) arcydzieło

ocenił(a) film na 6
tanczycbezceluzkotem

Strasznie irytuja mnie takie teksty. Czemu nie dla prostych umyslow? Znam wiele trudniejszych filmow. Jezeli komus nie podoba sie nagradzany film to musi byc idiota karmiacym sie papka w stylu "pamietnikow z wakacji" ? Dajcie spokoj.

ocenił(a) film na 10
Angelique_92

nie wiem czy zauważyłaś ale ja nie twierdzę, że ten, komu nie podoba się ten film jest "idiota karmiacym sie papka w stylu "pamietnikow z wakacji"". Być może film po prostu nie trafił w jego gusta i ja to szanuję. Też znam wiele trudniejszych filmów, ale to że istnieją trudniejsze filmy nie oznacza, że ten jest łatwy. A ja naprawdę uważam, że jest arcydziełem nie dla prostych umysłów. Przedstawia tak banalny temat w niesamowity sposób. A książka na której podstawie został nakręcony tez jest trudna w odbiorze ale piękna. I nie wszystkie skomplikowane dusze muszą się ze mną zgadzać:) to moje zdanie i moje poczucie estetyki.

ocenił(a) film na 6
tanczycbezceluzkotem

Ok, ja inaczej odebralam twoj tekst.

ocenił(a) film na 5
Angelique_92

Też oceniłam film na 6 , dla mnie żaden szał, już nawet nie chodzi o długość filmu bo jak się przestawi ciekawa historię to może spokojnie trwać ponad 2 godz. Film przeciętny, czasem zastanawiam za co przyznają te Oscary.
Temat ogólnie ciekawy ale jakoś film nie zachwyca... a szkoda.

anuleczka044

??? Film zdecydowanie więcej niż przeciętny. Wieloznaczny, bardzo głęboki, z banalnej prawdy pod tytułem "miłość jest największą wartością" wydobywa niezwykły, liryczny sens. Przepełniony symbolami i nieoczywisty. Naprawdę radzę obejrzeć jeszcze raz :D

sobol1237

same oscary to kicz

ocenił(a) film na 10
sobol1237

genialny . Dla mnie w pierwszej dziesiatce najlepszych filmow.

ocenił(a) film na 10
sobol1237

Oceniasz papke dla dzieci jaka jest harry potter na 10/10 a przy genialnym i niesamowicie glebokim kinie piszesz takie bzdury. Czasem nie rozumiem poprostu jak tak ku*wa mozna

ocenił(a) film na 9
Pyramid_Head

Święta racja.

ocenił(a) film na 7
Pyramid_Head

zauwaz ze film ocenilem na 10
potter moze i jest papka dla dzieci ale jesli ty patrzysz tylko na kreacje redcliffe'a to rownie dobrze mozesz oceniac film na 4/5

ocenił(a) film na 9
sobol1237

Historia banalna do bólu, prawda. Nikt jednak ani wcześniej ani później nie zrobił tego lepiej. Film dopracowany w każdym calu, ideał.

ocenił(a) film na 5
sobol1237

film jest dobrze zrealizowany, ale długi i nudny... chciałoby się powiedzieć - "no umieraj!"

ocenił(a) film na 4
sobol1237

Film zwyczajnie nudny. W tym samym roku nominowane było Fargo- no bożesz ty mój.