PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7}

Angielski pacjent

The English Patient
1996
7,4 75 tys. ocen
7,4 10 1 74749
6,5 32 krytyków
Angielski pacjent
powrót do forum filmu Angielski pacjent

rozkminka

ocenił(a) film na 9

co sądzicie o roli juliette binoche? lubie tą aktorke,w tym filmie była urocza i napewno wzbudzała sympatie ale oskar?!~hmmm dziwi mnie kryterium przyznawania tego typu nagród(porównajmy np rolę juliette binoche z "angielskiego.."a leonarda dicaprio z "co gryzie gilberta grape'a")-co wy o tym mysliecie?

ocenił(a) film na 7
angela_11

Najlepsza aktorka drugoplanowa - nominacje.
Juliette BINOCHE za film 'The English Patient'
Joan ALLEN za film 'The Crucible'
Lauren BACALL za film 'The Mirror Has Two Faces'
Barbara HERSHEY za film 'Portrait of a Lady'
Marianne JEAN-BAPTISTE za film 'Secrets and Lies'

Żadnego filmu prócz "Angielskiego Pacjenta" nie widziałem, ale Juliette wypadła cudownie i jak dla mnie byłą główną ozdobą i tak nudnego filmu.
O porównaniu z Leo myślę, że jest głupie. O ile to należy porównywać z rolami przedstawionymi wyżej, bo to nagroda za kreacje z danego roku.
Nawet głupie byłoby porównywanie do gry Juliette w "Niebieskim" i "Czekoladzie" gdzie też była nominowana(co prawda jako rola główna).

Oglądając "Angielskiego Pacjenta Juliette oscar się należał jak nic. A nie widząc pozostałych filmów oczywiście trudno stwierdzić.

Poza tym tak głosowali liczni członkowie Akademii i dyskusje nad nagrodami już po ich ogłoszeniu nie są celowe. Możliwe jest przecież że oscar przeważył się minimalną liczbą głosów, ale tak wybrano. Kropka.

angela_11

Rzeczywiście świetnie sie spisała , ale moim zdaniem nie była to oskarowa rola ...