7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187804
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Mel Gibson jest ofiarą chrześcijańskiej doktryny, w której wielbi się cierpienie, po jego dwóch ostatnich filmach widać, że facet powinien na długo trafić pod opiekę dobrych psychiatrów, którzy pomogliby mu wyrwać się z tej chorej, uwarunkowanej chorą religią fascynacji.

użytkownik usunięty
Owca

ehh...aż żal czytac...zajadanie jąder hmm,a oglądałes keidys taki program "rozrywkowy" Nieustraszeni?...oni tam oi ile mnie pamiec nie myli tez takie"smakołyki"jedli wiec jesli zjedza to mieczaki z "hameryki" w 21 wieku to napewno zjadł byo to gościu,który zywi sie surowym miesem na codzien...

Poród w wodzie...rzeczywiscie to troche głupia akcja,ale jakby na to nie patrzec,czytałam w ksiazce,ze lepiej sie rodzi w wodzie,dziecko przechodzi wtedy z wody do wody...

Z tym Jaguarem nie mam nic na poborone poza takim MAŁO ZNACZACYM PEWNIE FAKTEM ze t film akcji,a nie DOKUMENT...jezu...

Juz widze po poczatku wypowiedzi,ze łyknąłes to ci kilka osób napisało i hojrakujesz...jezeli chciałbys sie dowiedziec czegos o takiej cywilizacji z filmu,o powinienes wczensiej miec juz jakies podstawowe informacje w tym temacie...a skoro piszesz,ze to o Majów chodzi to raczej sie nie orientujesz...to nie byli MAJOWIE,to byli AZTEKOWIE,Majowie nie składali tak licznych ofiar,ale tlyko ich kapłan oddawał częsc siebie na ofiare...to AZTEKOWIE byli tacy BRUTALNI...pozatym przeczytaj sobie jeszcze moj wpis w tym temacie...to Ci powinno rozwaic te wątpliwosci
"3/4 filmu to idiotyczne bieganie po lesie głównego bohatera i goniących go ludzi."ehh,

Pozatym nie wiem czy dosłyszałes albo chociarz zainteresowałes sie,ze oni rozmawiali w jezyku,którym najprawdopodobniej posługiwaly sie tamte ludy,a aktorzy to rdzenni mieszkancy w wiekszosci...nie wiem..moze to taki mały szczegó dla Ciebie był...;/
Powodzenia
Pozdrowienia

użytkownik usunięty

POLECAM !!! może mało realistyczny ale za to z klasą i trzymający w napięciu.

Owca

owca...to może pobiegnij na łąkę?I uważaj,bo przy chrupaniu trawy możesz połknąć pająka a one też krwawią:)Jacy się wszyscy nagle delikutaśni zrobili<heh>

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
tuti666

Hej ty moherze! Nie podoba ci się, że w Polsce takie jak ty katolskie oszołomy stanowią zbywalną mniejszość, to wypadaj do Watykanu! Co masz się męczyć sługusie SB-ckich kapusiów typu Wielgus!

ocenił(a) film na 9
sendspam

Wiedziałem, że po Pasji każdy kolejny film Mela Gibsona zostanie zmieszany z błotem. Ciekawe tylko czemu? Argument o brutalności i krwistości... No tak... Wściekłe psy, Hannibal, Piła, etc są OK - bardzo łagodne - tą wersję przyjmijmy i będziemy się jej trzymać. Antysemityzm - no tak Majowie to Żydzi - nie wiedzieliście? Chrystusa zabili Rzymianie z własnego widzimisię... tak, tak... Pasja była antysemicka, a np. Monachium nie...
Nie ma chrześcijańskiej doktryny wielbiącej cierpienie. Chrześcijaństwo oparte jest na wierze w życie wieczne, zmartwychwstanie, miłość bliźniego i uwielbienie Boga. Nikt nikomu nie każe cierpieć. Mowa jest o umartwieniu, unikaniu hedonistycznych zachowań, życiu w czystości i skromności... Czy nie jest to słuszne?
Ocenę Mela Gibsona jako katolika pozostawmy Bogu, jako człowieka sądzili go przedstawiciele prawa, jako reżysera i aktora oceniajmy go obiektywnie - za to co robi na ekranie lub za kamerą.
Obrażanie innych poprzez odwołanie się do uczuć religijnych i sugerowanie choroby psychicznej jest świadectwem małego rozumu, braku kultury oraz skrajnej nietolerancji wobec innych wyznań. I to by było na tyle.

piotryd

>Wiedziałem, że po Pasji każdy kolejny film Mela Gibsona zostanie zmieszany z błotem.
No i się pomyliłeś, bo więcej tu chwalców niż krytykujących.

>Nie ma chrześcijańskiej doktryny wielbiącej cierpienie
>Mowa jest o umartwieniu
:-D :-D :-D

>Obrażanie innych poprzez odwołanie się do uczuć religijnych i sugerowanie choroby psychicznej jest świadectwem małego rozumu, braku kultury oraz skrajnej nietolerancji wobec innych wyznań.
Decyzję o obrażeniu się każdy podejmuje sam. Nie mów za Gibsona, bo jeśli on nie postanowił się na mnie obrazić, to wychodzisz na głupka.

ocenił(a) film na 9
sendspam

Jeśli nie dostrzegasz różnicy pomiędzy cierpieniem, a umartwieniem to sam wychodzisz na głupka... Zresztą nie tylko przez to:-)

ocenił(a) film na 7
piotryd

caly czas zarzucasz rezyserowi apocalypto antysemityzm, a ja sie zapytuje ...
Coż jest zlego w antysemityzmie?

sendspam

Holywood to jest .ydowski folwark.M.Gibson nie daj sie jestesmy z toba.Zadna krytyka nie jest w stanie zmniejszyc zainteresowania jego filmami nawet opinia takich baranow jak ten o ktorym pisalem wczesniej.

ocenił(a) film na 10
tuti666

też już powiedziałem temu durniowi co o nim myślę. Albo to faktyko poprawnie politycznie dziecko , albo mosiek co ma problem ze wszystkimi innymi narodami jak jego pobratymcy. Żydów izolowano już w starożytności. Nawet ''Szekspir'' opisał to w Kupcu Weneckim , że żydzi mieszkali w gettach i musieli być oznakowani. Coś w tym musi być skoro od zarania dziejów ludzie ich mieszali z gównem. To nie jest tak , że Polska jak to w oczach wielu durniów to jakiś okrutny skansen homofobi , rasizmu i antysemityzmu. Popatrz sobie sendspam jak wygląda sprawa we Francji. Tam to jest dopiero skansen nienawiści , ale po co ? Lepiej na swoich jechać chociaż mam duże wątpliwości czy ty jesteś w ogóle Polakiem bo sam jad przez ciebie przemawia.

ocenił(a) film na 10
Jan_Baptysta

Jan Baptysta, we Francji nie ma tolerancji ale nie zgadzam się z rasizmem.

Przecież u nich to normalka, że murzynka jest z białym facetem i odwrotnie. Mało tego, mają ze sobą dzieci. Rasizm tam się zdarza jak zawsze, np. koleś który ma być ponoć prezydentem po Chiracu chce wywalić z kraju murzynów i imigrantów. Ale będąc tam (we FRancji) , murzyni mają o wiele lepiej tam niż u nas. pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
cameron88

I właśnie przez to, że jest tam taka mieszanina narodów rośnie coraz większy rasizm bo owszem żydów i muzułmanów czy jeszcze innych to jest tam sporo i to się , że tak powiem ''rdzennym mieszkańcom'' za bardzo nie podoba , ale to jest wszędzie tak samo. Nawet Kassovitz ujął ten problem w NIENAWIŚCI kiedy policja pastwi się nad Saidem i Hubertem. A myślisz , że czemu Kassovitz za bohaterów wziął kolesi o 3 różnych narodowościach ??? Nawet między nimi dochodzi do zabawnych już wrzutek na swoje korzenie. I scena ze skinami też nie została wprowadzona dla jaj. Nikt tak nie masakruje cmentarzy żydowskich jak ludzie we Francji.

Jan_Baptysta

Papież Innocenty III wydał akt nakazujący Żydom noszenia znaków na ubraniu (początek XIII w.). W Polsce, na Śląsku mieli nosić wysokie kapelusze. Arcybiskup Mikołaj Trąba zmienił nieco to oznakowanie i zamiast kapeluszy nakazał Żydom noszenie czerwonych kółek przyszytych do ubrania (statuty, 1420 r.). Także getta to wynalazek katolicki. To namiestnicy Chrystusa ustanowili getta żydowskie, istniejące już w XVI w. W 1555 r. papież Paweł IV wydał bullę "Cum nimis absurdum", na podstawie której utworzono w Rzymie getto żydowskie: "Wszyscy Żydzi winni mieszkać na jednej ulicy (...), ulica względnie kwartał żydowski mają być otoczone murem i winny mieć tylko jedno wejście (...)". Synagoga mogła być jedna, inne należało wyburzyć, powtórzono też zapis o konieczności noszenie przez ludność żydowska oznakowań (żółte kapelusze, i takież welony dla kobiet) oraz zakaz leczenia chrześcijan przez lekarzy wyznania mojżeszowego. Te regulacje miały przetrwać w Rzymie aż do XIX w. Następnie getta powstały we wszystkich miastach papieskich.

Zdziwiony, co oszołomie katolski? Buahahahahaha!

ocenił(a) film na 7
sendspam

nie moge sie powstrzymac zeby zadac ci pytanie... jestes moze przez przypadek (albo i nie) rabbinem albo jakims innym zydowskim darmozjadem?? i wiesz powinienes moim zdaniem rozkminic fakt ze to jest strona o filmach na ktorej wyraza sie opinie na temat fabuly zdjec czy rezyserii a nie jedzie z gory na dol po chrzescijanach czy zydach wychilluj chlopie bo zlosc pieknosci szkodzi.....

deyw

Jaki ty jesteś inteligentny - od razu mnie rozszyfrowałeś jako rabina, kochanku (albo i nie) proboszcza.

tuti666

Zainteresowanie to nie bałwochwalcze, bezkrytyczne uwielbienie wynikające wyłącznie z deklaracji wyznawania tej samej religii. Mnie interesują różne filmy, w tym filmy Gibsona. Ciebie jego filmy nie interesują, ty je wielbisz, bo ich reżyser deklaruje swój katolicyzm. Popłaczesz się z wściekłości na niego, gdy pewnego dnia zadeklaruje inne wyznanie
:-D :-D :-D

sendspam

wiecie, aż szkoda czasu na czytanie tych waszych personalnych obelg. aczkolwiek mam wrażenie, że jako jedna z niewielu wiem, dlaczego rozpocząłeś ten temat.
otóż Gibson aspiruje do pokazywania metafizyki, zmuszania do egzystencjalnej refleksji (nikt mi nie powie, że nie, gdyby tak nie było po co brałby się za tematy symboliczne dla naszej kultury, nawet uniwersalistyczne, przy czym Pasja wiedzie w nich prym). jednak w całej brutalności, nawet umotywowanej i w wartkiej akcji, większość przekazu się gubi. właśnie, po Pasji, miałam ogromne poczucie, że przecież nie o cierpienie Jezusa w jego męce chodziło, tylko o to, że dzięki temu odkupił grzechy człowieka. podobny zarzut można postawić Apocalypto, mogła pojawić się analogia do współczesności, cywilizacji zachodnioeuropejskiej, która też może zmierzać do zagłady, że środki, które niby podejmujemy, bywają związane z zagrożeniem w sposób równie magiczny, jak składanie ofiar z ludzi (niejedna wojna, eufemistycznie zwana interwencją militarną), czy w końcu, że największym niebezpieczeństwem na tym świecie jesteśmy sami dla siebie.
i właśnie to, że akurat Gibson jest, akurat, ortodoksyjnym katolikiem, dodatkowo budzi pewne oczekiwania związane z uniwersalnością przekazu.
niestety, raczej akcja i przemoc go zastępują.
ale na jego obronę mogę powiedzieć, że ludzie od wieków fascynują się przemocą, gdyż pozwala ono oswoić trochę świadomość śmierci i naszego własnego bólu.
co więcej, co jest dla Was ważniejsze, piramidy, czy tysiące ludzi, którzy zginęli przy ich budowie? zabrzmi nader okrutnie (!), ale ci ludzie i tak by umarli, a dzięki nim mamy cuda świata. myślę, że taką refleksję też mogło Apocalypto obudzić, gdyby Gibson nie postawił aż tak na brutalność. bo odurzenie nią przyćmiewa chęć zastanawiania się
pozdrawiam wszystkich

ocenił(a) film na 8
Delaila

To że jakoby w Pasji okrucieństwo przysłoniło sam cel męczeńskiej śmierci Chrystusa - to czysto subiektywne odczucie. Ja na przykład daleki byłem od takiej oceny. Gibson śmierć tę pokazał taka jaka prawdopodobnie była: okrutna i poniżająca. Równie dobrze można powiedzieć że celem tego filmu było właśnie pokazanie i przypomnienie co też Jezus przeszedł aby osiągnąć ów szczytny cel o jakim napisałaś. Można sobie gdybać...

Co do Apocalypto. Otóż nie sądzę by film był aż taki płytki jak go się tutaj przedstawia. Mimo całej swojej dosłowności w pokazywaniu przemocy, której natężenie i tak jest wręcz śmieszne w porównaniu z innymi filmami którym takiego zarzutu nie stawiano. W to jaki mógłby być film Gibsona - w to nie wnikam. Bardziej interesuje mnie jaki jest w istocie. Niektórzy wprawdzie widzą tylko samą gonitwę po lesie i akcję ale czy np sposób działania owej dwójki (kapłana i wodza) sterującej zachowaniami zabobonnego tłumu nie budzi żadnych skojarzeń ze współczesnością ? Czy dziwnie "znajome" nie jest już samo to niby-miasto ? Centrum bogate, wystawne, ze strzelistymi piramidami, kolorowe (w ichniejszy sposób oczywiście) a na obrzeżach biedota tapla się we własnych odchodach i umiera z głodu wyrywając sobie nawzajem jakieś nędzne ochłapy. Takich podobieństw jest więcej. Być może w największym stopniu uniwersalizm filmu Gibsona przejawia się w metodach działania samych bohaterów. Niby film o dawno zaginionej cywilizacji o ludziach którzy żyli dawno temu w zupełnie "innym" świecie, ale czy była tam choćby jedna postać której zachowanie i motywy działania byłoby na tyle inne (pomijając rzecz jasna różnice kulturowe) byśmy nie potrafili go zrozumieć i znaleźć jego odpowiednika we wspołczesnym świecie ? Jak widać ludzkie charaktery nie zmieniają się tak szybko...

W ogóle te całe poszukiwanie analogii pomiędzy dawną cywilizacją Majów a współczesnymi cywilizacjami może być cokolwiek niepokojące. Zwłaszcza gdy wiemy (albo się domyślamy) jak skończyli Majowie...

użytkownik usunięty
Gregg

Przytocze tu wypowiedz pewnej osoby,która przeczytałam na forum tego filmu na onecie...
NAPRAWDE WARTO TO PRZECZYTAć

"Właśnie o to chodzi, że zło zrodziło się w centrum imperium, gdzie kapłani walczyli krwawo o władzę, a kult przemocy sięgnął piekła. Właśnie o to chodzi, że imperium zniszczyła zaraza przemocy, która wzięła początek w niewinnej pojedynczej ofierze, a w spirali zła poszła na całość deprawując łowców niewolników po drodze i całą metropolię. Krwawe ofiary zamieniły się szybko w festiwal śmierci, który pokrył trupami całą okolicę. Ten hollywódzki pościg przez dżunglę ma w sobie coś więcej. Ofiara, uciekinier poprzez wolę, zwycięstwa nad strachem i wglądnięcie wgłąb siebie, w czasy przodków, dawnego sprawnego porządku i harmonii może w niemożliwym przeciwstawić się holocaustowi, który zresztą upadł najprawdopodobniej przez bunty. To uciekinier połączy na powrót przed i po, ratując nowe życie swego dziecka. Wszechobecna przemoc w filmie jest jak ironia, która dotyka naszych najgłębszych instynktów, ukazuje nasze atawistyczne źródło historycznych upadków, stale aktualne i niebezpieczne."

chyba wszystko zostało juz napisane...

ocenił(a) film na 10

sendspam powiedz co cię tak boli :) czy to , że ludzie kochają filmy Gibsona czy to , że je kochają , a koleś który je zrobił nie okazał szczególnej czułości twoim braciom w Izraelu i nazwał sprawy po imieniu ???

Jan_Baptysta

Już ci odpowiadam co mnie boli. Otóż najbardziej mnie boli głupota ludzka. Marnowanie możliwości myślenia, wyrabiania własnej opinii, lekceważenie DARU jakim jest ROZUM. Boli mnie, że ludzie tacy jak ty kompletnie nie wykorzystują wrodzonych im możliwości analizowania świata zastępując to prymitywnym kanonem, odruchowymi reakcjami, które wszczepili im w mózgi przeróżne cwaniaczki. Boli mnie, że twoje życie jest tak kompletnie pozbawione refleksji nad samym sobą, nad otaczającym cię światem. Boli mnie, że ktoś wyprał ci mózg totalnie, zindoktrynował do tego stopnia, że nie potrafisz wyrwać się poza prymitywny stereotyp "niekatolik=żyd". Jesteś zmarnowanym życiem, robotem recytującym bezmyślnie parę prostackich hasełek, które uważasz za swoje przemyślenia, a które są niczym więcej niż powtarzanymi od wieków antyludzkimi hasełkami gnojów, których dziś reprezentuje abp. Wielgus, prymasina Glemp i twój guru (czy z tego sobie zdajesz sprawę czy nie) agencina STASI Rydzyk.

ocenił(a) film na 10
sendspam

Twoje oskarżenia o antysemityzm są całkowicie nieuzasadnione i przesadzone. Jest różnica pomiędzy antysemityzmem, którym wyróżniali się Niemcy w okresie panowania Hitlera a zwykłą krytyką. Nie można nazywać zwykłej krytyki postępowania Żydów bez względu na to czy jest to słuszna krytyka czy nie antysemityzmem! Antysemityzm reprezentowali hitlerowcy, którzy tych ludzi mordowali i prześladowali. Twoja krytyka Gibsona nie jest obiektywna, ze względu na osobistą niechęć do Reżysera (spowodowaną przełamywaniem poprawności politycznej przez Gibsona, który naraził się Wam w filmie Pasja za to, że ośmielił się pokazać prawdę), więc nie może być poważnie brana w dyskusji.

Prawdziwe jest powiedzenie takie:
"Kiedyś antysemitami byli ludzie którzy nie lubieli Żydów, obecnie antysemitami są ludzie których nie lubią Żydzi" (tak jest w przypadku Mela Gibsona).

Zresztą sami Żydzi, którzy żyli w Polsce nazywali ten kraj "rajem" w którym mieli ogromne przywileje praktycznie w całej historii Polski.

ocenił(a) film na 8
sendspam

Gnojów wśród katolików z pewnością znajdziesz całe mnóstwo, a nawet takich którzy nawet na to miano nie zasługują. Gwarantuję także że wśród Żydów znalazłbyś ich nie mniej. Wrzucanie do jednego wora, które tu propagujecie, poraża. Z jednej strony same "mośki" z drugiej "mohery".

Ostatnią rzeczą która zainteresowałaby mnie przy ocenie filmu to wyznanie reżysera, a jeszcze mniej jego poglądy które wybełkotał po pijanemu przed jakimś policjantem. Awantura i rozgłos który przy tej okazji wywołano, przekracza wszelkie granice śmieszności. Tym bardziej że oczywiste jest że gdyby odnosiło się to do innej nacji pijany Gibson byłby zapewne tylko ekscentrykiem. Dzisiaj w świadomości wielu "robi" za antysemitę, jak dla mnie to wyszedł wtedy "tylko" na idiotę. Kwestia oceny...

Mieszanie "fanatycznego katolicyzmu" (wątpliwego zresztą, skoro po pijanemu wsiada za kółko nie przejmując się czym to się może skończyć) reżysera, do filmu o "pogańskim" ludzie który zapewne nie oglądał nigdy krzyża na oczy jest nieporozumieniem. Nie doszukujmy się rzeczy których tam nie ma - po prostu...

sendspam

jaka pewność swojego, heh :) spytam się nieśmiało.. a może to przypadkiem TY jesteś po tamtej stronie ? poza tym - czy Twoja strona jest bardziej twojsza niż mojsza ? a może to wszystko jest tak kurewsko relatywne, że poprzez filmowe forum nie sposób precyzyjnie i dogłębnie prowadzić takich dyskusji ? jakkolwiek, nie obraź się, ale (chyba celowo) chcesz wzbudzić co do siebie uczucie niesamowitej wręcz antypatii.. (zajebiście Ci to wychodzi), pozdro (flame troll never die :))

sendspam

Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim tym, którzy wyrazili swoją opinię na temat filmu i nie zaatakowali mnie wyłącznie dlatego, że śmiałem wyrazić swoje subiektywne zdanie daleko odbiegające od "jedynie poprawnej" pozytywnej opnii wynikającej wyłącznie z utożsamiania się z fanatycznym katolicyzmem i zwirzęcym antysemityzmem Gibsona.

Chciałbym także bardzo podziękować iście "moherowym" antysemitom, ograniczonym umysłowo fanatycznym katolom za to, że z takim zaangażowaniem leją wodę na mój młyn, który nazwa się ATEIZM & ANTYKLERYKALIZM. Nic mnie tak nie bawi i nie cieszy jak przejawy ciasnoty umysłowej, igorancji historycznej, głupoty ogólnej katolskich fanatyków. Nic mnie tak nie umacnia w walce o ATEISTYCZNĄ i RACJONALISTYCZNĄ Polskę jak wy - prymitywy katolskie niezdolne do myślenia, recytujące bezmyślnie propagandowe hasełka rodem ze średniowiecznego ciemnogrodu katolskiego.

Wylizujcie nadal śmierdzący brud spomiędzy paluchów waszych ideologów typu Rydzyk, Jankowski, Glemp, Wielgus - SMACZNEGO! Buahahahahahahaha!

ocenił(a) film na 10
sendspam

a ja się po prostu chciałbym zapytać : i nie jako fanatyczny katolik bo naprawdę taki nie jestem. Uważam się za chrześcijanina , ale nie siedzę co niedzielę w kościele i dlatego się pytam po prostu : czy żydzi zasługują na jakieś specjalne traktowanie ??? Czy im wolno robić wszystko i nie można nic na nich powiedzieć bo się jest od razu ANTYSEMITĄ !!! Co oni zrobili takiego dobrego dla ludzi ??? Ciągle tylko niszczą i zabijają , ale rzecz jasna media i tak piorą ich brudy przeinaczając sprawy inaczej bo siedzą w ich kieszeni. Powtarzam , mam to w dupie czy ktoś mnie nazwie antysemitą ( chociaż antysemita to kolo , który publicznie skanduje i rozsiewa do nich nienawiść , niszczy synagogi , napada na tą mniejszosć i niszczy cmentarze) ale widać , że nadwrażliwość co niektórych pozwala nazywać tak każdego kto tylko cokolwiek powie. I tu naprawdę nie chodzi o to , że kościół pierze mózgi. Po prostu każdy widzi jacy oni naprawdę są i tyle. Kto oglądał filmy dokumentalne ten wie. I było ich naprawdę sporo, naprawdę i ja osobiście nie widzę powodu dla , którego trzeba traktować ich jakoś specjalnie. W czasie II wojny zginęło ponad 6 mln. ludzi , te 6 mln to nie byli tylko żydzi , ale też inne narody. Polacy z narażeniem życia ukrywali ich po piwniach , aby teraz ci pisali książki na zasadzie JAK TO MY ICH MORDOWALIŚMY to jest dla mnie chore i też jak miałem lat 15-16 to nie dałem nic na nich powiedzieć , ale po prostu wtedy gówno wiedziałem , a teraz widzę co się dzieje na świecie i po prostu nie widzę powodów dla , których nie można by było ich skarcić. A jeśli jesteś zwykłym totalnym ateistą i nie chodziło ci praktycznie o nic to na chuj waflu jebany robiłeś tą prowokację ty niewyżyty pseudo filozofie ? co ? konia sobie walisz jak czytasz te posty czy jak ?

ocenił(a) film na 10
Jan_Baptysta

Zgadzam sie z toba, tez mi sie to nie podoba, tyle ze ta wrazliwosc w mediach na "antysemickie" hasla to nie dlatego ze "zydy i masoneria rzadza swiatem", to raczej wymuszona przez elity polityczna poprawnosc, bo jednak zydzi sporo przezyli przez te 1300 lat od kiedy arabowie odebrali im ich ziemie...

ocenił(a) film na 6
Jan_Baptysta

aha, jeszcze do wypowiedzi J.baptysty: No pewnie, kazdy szanujący się antysemita musi zniszczyc przynajmniej pol synagogi, zabic jednego żyda w roku i niszczy dwa groby zydowskie kwartalnie!! hahahahaha, zastanow sie co piszesz.

ocenił(a) film na 6
sendspam

Dobra. Wyrażę teraz swoją opinię.
Może zacznę od filmu:
Jaki on jest? Dobry. Nic po za tym. Jest to po prostu porządne kino akcji, dobrze wykonane i obsadzone w ciekawych klimatach. Bez większego przesłania, z prostą fabułą. Grunt, że oglądało mi się je dobrze. Krwisty? Obrzydliwy? Bzdura. Taki zabieg wręcz był wskazany. Nie mógłbym sobie teraz wyobrazić tego filmu z cenzurą. Nie wciągałby tak jak wciąga. Nie byłby tak dobry jak jest. Jeśli chodzi o samą historię tu przekazaną. Wydaje mi się, że jest trochę ona zakłamana. Wątpię, żeby Majowie byli, aż tak okrutni. Zresztą, z tego co czytałem, tak nie było. Nawet Aztekowie nie wyrzynali w pień tylu ludzi, a uchodzą, za okrutniejszą kulturę od Majów. Można by było się przyczepić jeszcze do wielu scen. Ale po co? Grunt, że ogólne wrażenie jest dobre. Jest to film na późny, samotny wieczór. Obejrzeć, nacieszyć oko i zapomnieć.
Teraz co do twojej opinii Sendspam.
Wiesz co o niej myślę?
Nic.
Nawet nie mam zamiaru nad nią się zastanawiać. Bo w to co piszesz, nawet sam nie wierzysz.
Ten temat założyłeś tylko w jednym celu. I nie, nie w celu prowokacji. Bo o to wcale Ci nie chodziło. Po prostu chciałeś wykazać się jaki to z ciebie inteligentny człowiek. Zarzuciłeś temat w odpowiednim filmie, gdzie wiedziałeś, że odpisze dużo osób. Podałeś taka a nie inną opinię, bo wiedziałeś, że ona sprowokuje wiele forumowiczów. A następnie próbowałeś pokazać swoją wyższość nad nami, pisząc wyrafinowane posty, dodając do nich sentencje po łacińsku i ogólnie. Podkreślam - próbowałeś, bo na pewno ci się to nie udało.
I wiesz co teraz? Powinniśmy się zastanowić nie nad filmem, nie nad tym co napisałeś, lecz nad tym, dlaczego to uczyniłeś?
Kompleksy?
A może mania wyższości?
Nie wiem. Nie siedzę w twojej skórze. Wiem jedno - w jakimkolwiek celu to zrobiłeś - poniosłeś klęskę.

kurakmen

>Teraz co do twojej opinii Sendspam. Wiesz co o niej myślę? Nic.
Od nikogo nie wymaga się myślenia.

>Nawet nie mam zamiaru nad nią się zastanawiać. Bo w to co piszesz, nawet sam nie wierzysz.
Wypowiedź bez zastanowienia nie ma żadnego znaczenia.

>Ten temat założyłeś tylko w jednym celu. Po prostu chciałeś wykazać się jaki to z ciebie inteligentny człowiek.
Kontynuacja wypowiedzi bez zastanowienia - więc bez komentarza.

>Podałeś taka a nie inną opinię, bo wiedziałeś, że ona sprowokuje wiele forumowiczów.
Wyobraź sobie, że w przeciwieństwie do ciebie nie uważam się za jasnowidza.

>A następnie próbowałeś pokazać swoją wyższość nad nami, pisząc wyrafinowane posty, dodając do nich sentencje po łacińsku i ogólnie.
No cóż. Piszący "wyrafinowane posty" z sentencjami "po łacińsku" z punktuwykazuje się wyższością nad przeciętniakami, nie sądzisz?

>Podkreślam - próbowałeś, bo na pewno ci się to nie udało.
Co mi się mianowicie nie udało?

>I wiesz co teraz? Powinniśmy się zastanowić nie nad filmem, nie nad tym co napisałeś, lecz nad tym, dlaczego to uczyniłeś? Kompleksy?
To się zastanawiajcie. Co mnie to obchodzi czym wy się zajmujecie? (PS Jacy wy/my?)

>Wiem jedno - w jakimkolwiek celu to zrobiłeś - poniosłeś klęskę.
Nie wiecie, ale wiecie? Śmieszycie mnie takimi wypowiedziami, wiecie?

sendspam

Chciałam to skomentować ale nie warto. Widać że masz duże pojęcie, Gibson nie jest fanatykiem, chyba nie znasz znaczenia tego słowa. Bo bierze rodzinę co niedzielę do kościoła jest chory psychicznie?? Bo w scenie rytuału używa krwi to tez jest chore?? to co powiesz o reżyserach takich filmów jak Piła czy Teksańska masakra albo Straszny film? to trzeba mieć nasrane.

ocenił(a) film na 10
sendspam

hehehe gdy pojawilo sie "kuszenie Chrystusa" z Willem Dafoe ludzie mowili to samo o Scorsese co ty o Gibsonie! Prawda jest taka ze Gibson zalozyl sobie tworzenie filmow realistycznych i to dziala na plus jesli chodzi o akcje, nie ma tu tanich wybuchow czy efektow jak z Matrixa. Nie wiem naprawde co do tego ma religia? i to nie Gibson jest fanatykiem tylko ty jestes mocno uprzedzony, gdyby Apocalypto powstalo przed Pasja nikt nie mowil by o religii w kontekscie jego tworczosci!! Film pokazuje ze "Wielka cywilizacja" Majow wcale nie byla wielka, za to bardzo zepsuta. Ludzie wtedy byli wbrew pozorom bardzo podobni do nas. Cenili (niektorzy) milosc, odpowiedzialnosc, odwage, a glupcy byli rzadzeni przez demagogow ktorzy znali sie na gwiazdach! Do tego zemsta zawsze smakuje slodko, a "Prawie" robi wielka roznice...

ocenił(a) film na 6
tabascodrinker

o co tu chodzi? czy naprawde potrzebny był wam gibson żeby ukazać że "wielka cywilizacja majów wcale nie była wielka"? to ze majowie mieli jakiestam obrzedy, ze walczyli o władze itp. nie znaczy ze nie utworzyli wielkiej cywilizacji! i nie trzeba ogladac apocalypto, zeby zrozumiec, ze zadna cywilizacja nie byla idealna, w kazdej panowaly ludzkie zachowania, ludzkie zwyczaje, bo to BYLI LUDZIE i tylko polmozg moze uznac ze gibson swietnie ukazal ze majowie wcale nie byli tacy wielcy, bo to bylo od dawna wiadomo! a co do antysemityzmu.Janie Baptysto, mowisz ze nie jestes fanatykiem itp itd, a w nastepnych slowach wyzywasz od obrzezanych idiotow, lewakow, nawiazuijesz do michnikowskiej gebelsowki.Zastanow sie nad soba. Nie twierdze, ze Zydzi to narod idealny, bo tak nie jest. ktos tu pisal o palestynie. oczywiscie ze w tym konflikcie duza jest wina zydow, ale to jakas ludzka przekornosc spowodowala, ze skoro zydzi dostali juz w dupe w czasie drugiej wojny, przed kilkadziesiat lat wszyscy ich zalowali, to mozna ich jechac i mieszac z blotem. Bilans krzywd naprawde nie jest na ich korzysc. Mowisz ze traktujesz wszystkie narody rowno, a za chwile jedziesz po zydach! gdzie logika?jak rowno to rowno.Ja uwazam ze Zydzi dostali zdrowo w dupe, ale zawsze zdarzaja sie negatywne przypadki,to nie mozna ich traktowac gorzej z tego powodu, i tez denerwuje sie jak ktos wywyzsza Zydow, ale jeszcze bardziej gdy ktos ich poniza. A w calej tej obłudzie katolicyzmu najgorsze nie jest to ze pietnuja zydow, ale ze pietnuja jakis konkretny narod, co jest zasadniczo sprzeczne z założeniemi tej religii, sendspam wyslal ci kilka przykladow z historii, zreszta poczytaj racjonaliste, roi sie tam od takich przykladow. dlatego Zydzi sa nie lubiani, ze to chrzascijanie ich postawili w tej roli, w kazdym narodzie doszukasz sie cierpien, ale takze zbrodni, wiec to tylko twoja rola, jaki narod zaistnieje w twojej swiadomosci jako "ten niedobry", gdy bedziesz chcial, znielubisz francuzow, rosjan, rumunow czy wegrow, bo historia kazdego z panstw jest tak zroznicowana, ze znajdziesz wszystko.

ocenił(a) film na 10
delog

wyzwałem go bo po prostu wkurwia mnie to , że koleś mnie od razu nazwał antysemitą i Gibsona tak samo bo koleś powiedział tylko co myśli o innym narodzie. I zgadzam się powiedziałem też , że kocham kulturę semicką ( arabską i żydowską ) , ale dla tego ciemniaka to już oczywiście hipokryzja bo przecież jedno wyklucza drugie. A tak nie jest. Powiedziałem też w innym poście , że w każdym narodzie są czarne owce i tyle. O Palestynie to ja pisałem , a także o tym , że wielu mądrych żydów samych powidziało , że ich naród powinien też sporo przeprosić inne narody. Wg. mnie to żydzi ciągle atakują innych i ciagle jakieś gnoje piszą książki oczerniające Polaków. Pytam się za co ? Jak można ich za to lubić i szanować ? Mamy tu sprzeczność bo z jednej strony ja także ubolewam nad ich losem , a także innych rumunów , cyganów , kobiet , dzieci , homoseksualistów i całej rzeszy innych narodów prześladowanych w czasie II wojny , ale z kolei jest też historia żydowska powojenna i to ona wpływa na moją opinię na taki tema t , że nie należy im wcale współczuć. Bilans pomordowanych arabów nie jest wcale mniejszy. I czemu oni malują swastyki w gwieździe dawida ? Co powiesz na temat ostatniej interewncji zbronej w Libanie ? Na Izrael ONZ ciągle nakłada różne sankcje i kary i ostrzeżenia , a ci wyjebane na wszystko bo wspiera ich Wójek SAM. To tak samo jak założenie , że właśnie ktoś kto coś powie na żyda to ma łeb od razu wyprany przez kościół i , że jest nienawidzącym wszystko zacofanym starym moherem. I gdzie tu jakaś logika i obiektywizm ? Jak koleś może mnie wyzywać od zacofańca jakiegoś to ja mogę go nazwać obrzezanym kutasem. I nikt nie jest większym antysemitą od żydów ... w końcu sami robią holocaust Arabom hehe i jeszcze taka mała ciekawostka. Wszyscy ciągle gadają , że Polska to taki skansen antysemityzmu ( chociaż nikt tu nie pali synagog ani nie atakuje żydów ) zatem ciekawe czemu prezydent Izreale powiedział Kaczyńskiemu , że nikt nie ma na świecie takich dobrych stosunków z Izraelem jak Polska XD no to o co biega ? PROPAGANDA I TYLE , a młodzi i głupi to łykają i ciągle tylko potrafią pierdolić , że żyjemy w jakimś gównianym Kaczolandzie. Niech pojadą do Rosji albo na Ukraine , ablo nawet do Niemczech to zobaczą co to jest gówno.

ocenił(a) film na 9
Jan_Baptysta

I to napisal gosc, ktory uwaza sie za chrzescijanina. Co robiles chlopie na lekcjach religii? :D

esc0bar

:-) :-) :-) :-) :-) Dzięki za tę mądrą wypowiedź.

Jan_Baptysta

Katolski antysemita zwolennikiem ustanowienia bolszewickiego Kaczogrodu? Jakie to banalne, jakie prymitywne. Jacy wy katolscy fanatycy jesteście sztampowi, jacy zadowoleni z powtarzania propagandowych hasełek agenta Rydzyka, które uważacie za wynik swoich przemyśleń. Jaki margines społeczny tworzycie. I jak nigdy nie będziecie w stanie zdać sobie sprawy z waszej tĘpoty umysłowej.

ocenił(a) film na 10
sendspam

człowieku błagam cię , przestań się w końcu ośmieszać. Zacznij myśleć samodzielnie BŁAGAM !!!! I to ty nie ulegaj propagandzie powtarzanej przez Michnika i innych zdrajców i anty-polaków. I jak powiedziałem jak ci tu tak źle to rwij gume do swoich braci w Izraelu heretyku.

Jan_Baptysta

Żałosne jest to wasze katolskie "umacnianie się w wierze" poprzez wyobrażanie sobie, że ateista nawróci się na łożu śmierci. Wyczuwacie, że obietnice waszej religii są bezsensowne, więc skowycząc błagacie o nawrócenie ateisty w "ostatniej godzinie" coby siebie pocieszyć.
:-D

ocenił(a) film na 10
sendspam

wydaje mi się , że robisz to na siłę , a jeśli nie to wówczas nigdy nie spotałekm takiego radykalnego fanatyka jak ty :) wydaje ci się , że górujesz bo wyzwalasz takie zachowania jakie chciałbyś zobaczyć , a mi w to graj bo się naprawdę świetnie bawię :) jesteś typowym pustym kolesiem , który ma klapki na oczach i widzi tylko rzeczywistość poprzez popadnie z jednej skrajności w drugą. Żal mi ciebie... ale dla ludzi twojego pokroju to po prostu rutynowy brak wyobraźni zatem chyba ci to wybaczę bo to nieuleczalna sprawa.

delog

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) Dziękuję za tę mądrą wypowiedź.

ocenił(a) film na 10
sendspam

dokładnie tak : powiedziałem chrześcijanina , ale nie fanatyka. Mam swój własny rozum i postrzegam wiarę na swój sposób , a jeśli dla ciebie chrześcijanin to tempy hipis to walnij się w łeb. Normalnie mam otwarty mózg i oczy i trzeźwo postrzegam świat za to tobie nic do tego i dlatego żal mi ciebie. Heh ta poprawność polityczna ... i zero pomyślunku. Tak ja wiem prawda boli , ale czasem trzeba niestety na nią spojrzeć. Żydzi to tacy sami mordercy jak każdy inny naród. Tylko , że oni po prostu myślą , że im wolno i tyle. I stąd ta niechęć , a nie BO COŚ TAM.