7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187804
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Mel Gibson jest ofiarą chrześcijańskiej doktryny, w której wielbi się cierpienie, po jego dwóch ostatnich filmach widać, że facet powinien na długo trafić pod opiekę dobrych psychiatrów, którzy pomogliby mu wyrwać się z tej chorej, uwarunkowanej chorą religią fascynacji.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
sendspam

koles jestes tepy,,nie wazne kim on jest,,katolikiem,,muzumaninem czy qwa kosmita wazne ze zrobil dobry film,,,nie oceniaj kogos po tym kim jest ale co robi i jak mu to wychodzi waflu bo malo sie raczej znasz na ocenach,,,lubie dobre filmy a ten film jest naprawde dobry i tylee,,over,,,smieszy mnie ktos kto ocenia film po tym kto go nakrecil ,,a fuj

ocenił(a) film na 9
sendspam

Bzdura "panie kolego" !!!mówienie o tym filmie "ociekający krwią" to przesada.Przeszło 3 godziny temu byłem na tym filmie z moją Panią i naprawdę nam się podobało(zawsze to coś innego niż hollywood i jego "beautyfull people").Owszem było kilka niedociągnięć np. ucieczka przed jaguarem,ale nie ma co się czepiać szczegołów.Dla mnie 9/10 naprawdę gorąco polecam !!!

użytkownik usunięty
mako15

Nie chce juz przeciagac klutni ale chcialem tylko dodac (nie broniac nikogo i wiecie kogo mam tu na mysli:) ), ze nie jest bez znaczenia kto film nakrecil, kim jest osoba rezysera..skad pochodzil, jakie mial wzorce. Mysle ze to jest niezbedne w analizie filmu. Ale co tu ma do rzeczy ze jest katolikiem? Martin Scorsese tez jest katolikiem (ba! mial zostac ksiedzem!), czy jego "Chlopcow z ferajny" czy najnowsza "infiltracje" ktos analizuje przez fakt iz jest katolikiem? chuba nie tedy droga...
Pozdrawiam

Pamietam, kiedys zetknalem sie z "artykulem" w jakims chrzescijanskim brukowcu o dzwiecznym tytule "Miriam", w ktorym bylo zdanie: "W gruncie rzeczy Indianie eksterminowali sie sami...". Mam wrazenie, ze Gibson prenumeruje "Miriam" od wielu lat.

Co do fascynacji przemoca - przemoc mnie intryguje, gardze zas glupota i tchorzostwem...

PS. Komentarze Sandmaila sa w pyte!!!

Mistrz_Cietej_Riposty

Sendspama znaczy, czy jak mu tam...
.

Mistrz_Cietej_Riposty

Komentarze sanda są ociekające niezrozumiałą nienawiścią do katolików, a nie "w pyte", polegają na tym, że "to co mówię JA jest cacy, to co mówią inni jest BE". Gdy brakuje argumentów przechodzi s "siłę słowa" czyli po prostu obraża forumowiczów wyzywając ich. Na początku rzucał łaciną a następnie pokazał kim naprawdę jest stosując już podwórkową łacinę wobec innych niezgadzających się z "jedyną i słuszną prawdą" przez niego przedstawianą. Z forum o filmie zrobił jakąś krucjatę przeciw katolikom. OK. Każdy ma prawo do wolnej wypowiedzi, ale nie do rzucania się komuś niezgadzającemu się z jego tezami do gardła.

wiosenka0

> Komentarze sanda są ociekające niezrozumiałą nienawiścią do katolików, a nie "w
> pyte", polegają na tym, że "to co mówię JA jest cacy, to co mówią inni jest BE".

Sa w pyte.

> Z forum o filmie zrobił jakąś krucjatę przeciw katolikom. OK. Każdy ma prawo do
> wolnej wypowiedzi, ale nie do rzucania się komuś do gardla.

Moze film, a raczej jego otoczka, po prostu go wkurzyla. Szczerze wpowiedziawszy za bardzo mnie to nie obchodzi. Ta dyskusja zwrocila mi jednak uwage na pewien przekaz, ktory mniej lub bardziej swiadomie, plynal z filmu - rdzenna cywilizacja Ameryki Pd chylila sie ku upadkowi w chwili przybycia konwistandorow. Nie wiem czy byl on zamierzony czy nie, pierwszoplanowy czy tylko poboczny, lecz byl. Mysle, ze fajnie zdawac sobie sprawe z faktu, iz przedstawiony obraz cywilizacji nie do konca odpowiadal prawdzie - zwlaszcza prawdzie, ocenianej okiem czlowieka Zachodu.

W sumie moznaby te rozwazania uznac za czepialstwo i oceniac sama historie fabularna (podobnie jak mozna podchodzic np. do filmu "Hero"). Moznaby pozostawic te przypuszczenia w swietle dywagacji i ulotnych przypuszcen. Moznaby jesliby zapomniec o pierwszym zdaniu filmu: "A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" (autorstwa Willa Duranta). Skoro jest to pierwsze zdanie w filmie, rozumiem ze w jakis sposob okresla jego przeslanie.

No i wlasnie tutaj mialbym watpliwosci. Jesliby chodzilo o rodzaj przestrogi, dla naszej cywilizacji (z wieloma takimi opiniami spotkalem sie czytajac recenzje) to wybaczcie, ale rozumiem oburzenie niektorych przedmowcow. Historia Europy bogata jest w takie wydarzenia, ze Mel Gibson powinien raczej nakrecic film dla Majow, Inkow i Aztekow opowiadajacy o losach naszego kontynentu...

Swoja droga podobala mi sie w filmie przypowiesc o zwierzetach i czlowieku, ktory zawsze czegos pragnie. Abstrahujac od stoicko-hedonistycznych rozmyslan filozoficznych uznaje ja za glowna idee filmu (wbrew temu, czy de facto bylo to zamierzeniem rezysera) i jako tako sie z nia zgadzam (trudno sie nie zgadzac, z tym ze jesli by czlowiek by niczego nie chcial to umarlby na enemie). Uwazam, ze pragnienie czlowieka jest jego przeklenstwem i darem zarazem. Jest sednem i tworzywem czlowieka. Patrzenie na ten fakt okiem moralnosci jest niedojrzale.

Nie zgadzam sie natomiast z tym, ze kultura Majow w jakimkolwiek stopniu (a tym bardziej moralnym) uchybiala kulturze Europy (wczesniejszej jak i obecnej). Szkoda, ze Europa weszla tam z butami, bo moglismy sie od nich wiele nauczyc.

Oto moje trzy grosze.

Pozdrawiam

Mistrz_Cietej_Riposty

> Sa w pyte.
jeśli wg Ciebie obrażanie kogoś kto nie zgadza się z Twoimi wypowiedziami przy okazji bez sensu dla całości tematu wplątując w to katolików oraz inne ugrupowania spod znaku "Krzyża", poprzez wyzywanie ich wyrażeniami jakich nie powstydziłby się film "Psy" to ok. Twoja sprawa, mi osobiście nie podoba się agresja i beznadziejnośc wypowiedzi sanda który na początku próbuje zabłysnąc intelektem rzucając tu i ówdzie łaciną, a następnie schodzi z tych "intelektualnych wyżyn" do rynsztoka ukazując prawdziwe oblicze zajadłego antyklerykała. Każdy ma prawo do swojej wiary poprzez nadaną nam wolną wolę czy też jak kto woli wolnośc wyboru wyznania. Wychodzę z założenia, że szacunek należy się każdemu. Ot i tyle.
Reszta odnośnie filmu - dla mnie to był ciekawy i przede wszystkim emocjonujący następującymi po sobie wydarzeniami film. Owszem, gdyby się na niego patrzyło poprzez historyczny pryzmat możnaby się przyczepic praktycznie do wszystkiego co tam ukazano. Jednak nigdzie nie powiedziano że to film dokumentalny lub historyczny. Dla mnie to był jeszcze jeden z tych filmów akcji i tak do niego podchodziłam czerpiąc przyjemnośc z akcji a nie tracąc czas na analizie oczywistych filmowych trików mających na celu podniesienie adrenaliny u oglądającego, że przytoczę tu za innymi scenę pogoni przez pół lasu przez jaguara (czy co to tam było) poranionego umęczonego człeka - bez skutku... niezły biegacz ;)) zresztą takich absurdów jest dużo, ale... to był film.. ludzie,... film, a tu się przeszło z przyjemności jego oglądania na jakąs antyklerykalną krucjatę

oto moje trzy grosze ;))

Pozdroofka

wiosenka0

Twoim zdaniem z historycznego oraz logicznego punktu widzenia film jest absurdalny, ale i tak ci się podobał... Ciekawe.

sendspam

Naucz się czytac ze zrozumieniem tekstu to będziesz wiedziec o co mi chodzi

wiosenka0

Kazdy ma prawo do wiary, ale nie wymagaj od ludzi, aby nie nasmiewali sie z kogos kto wierzy np. w Wszechmocne Zuki Gnojaki albo Trojglowe Slolki Debowe. Zadajac, aby wszyscy patrzyli na swiat tymi samymi normami co Ty jest dziecinne. A smiech moze byc jedyna bronia ludzi, ktorzy widza wokol absurd dzisiejszego spoleczenstwa. Nie odbieraj im jej...

Co sie zas tyczy wolnosci wyboru i wolnej woli, wydaje mi sie ze jest to tylko slogan na ustach tlumow, szczegolnie w kraju w ktorym czlowiek nie moze zdecydowac nawet o wlasnej smierci (rozumiem, ze mialas na tutaj na mysli jakies uregulowania prawne)

A na szacunek to trzeba sobie zapracowc. Nawet Rocky Balboa o tym wie :)

> Owszem, gdyby się na niego patrzyło poprzez historyczny pryzmat możnaby się
> przyczepic praktycznie do wszystkiego co tam ukazano.

Widzisz, to chyba jakis rodzaj nadwrazliwosci ludzi, ktorzy nie lubia byc w bezczelny sposob oklamywani. Ogladasz film, byc moze nawet fajnie zrobiony, pochlaniaja Cie kolejne sceny akcji, gdy w pewnym momencie zdajesz sobie sprawe iz oprocz literackiej wyobrazni tworcy polykasz rowniez pewna porcje ideologii... Nie kazdemu smakuje ideologia.

Pozdrawiam

Mistrz_Cietej_Riposty

Mistrzu zgadzam się z Tobą, tyle że mi nie chodzi o naśmiewanie się z kogoś kto czci za boga chomika albo składa ofiary z ciastek goblinom... ale o to że drwi się i wyśmiewa w dośc perfidny sposób jedną z podstawowych wyznawanych religi, wiarę w Boga, a nie w Zuki Gnojaki (choc jak znam zycie znalazloby sie gdzies jakies plemie je czczące) Nie chcę aby każdy odbierał świat wg moich norm, a jedynie wypowiadał się z pewym szacunkiem o innych religiach niezaleznie od tego czy je wyznaje czy nie. Chciałbym zobaczyc sanda stojącego przed muzułmanami i szydzącego z ich religii..... długo nie postałby o własnych siłach ;)) A jeśli chodzi o absurdy dzisiejszego społeczeństwa... wystarczy włączyc obrady sejmu albo "fuckty" ;))
Wolnośc wyboru i wolna wola - w odniesieniu do wyznawania religii. Ale nie powiem że nie masz racji, w programi Jerrego Springera kiedyś widziałam gościa który wierzył że jego chomik jest bogiem ;))) No ale mi chodzi o wiarę ugruntowaną tysiącami lat wierzeń. (już widzę głosy dające za przykład tysiąc lat wierzeń w boskiego światowida albo wielkiego RA ;))
<<Widzisz, to chyba jakiś rodzaj nadwrażliwości ludzi,....
Ok. ale to jakiś masochizm, idą na film który od razu wiadomo że będzie filmem akcji i później czepiają się realizmu, wątków historycznych itd. To jak iśc na film Commando i potem biadolic i rwac włosy z łona że strzelał przez pół filmu z jednego magazynka ;)) a filmy o Jamesie Błądzie i jego wyczyny? a latający na miotłach ludzie w Harym Portierze? idąc na film najpierw niech zdadzą sobie sprawę na co idą, co zobaczą. Dla mnie to był normalny film akcji i za chiny ludowe nie mam zamiaru wnikac czy majowie czy aztekowie, czy poród w wodzie, czy rany i niepotrafiąca dogonic człowieka puma... jak ktoś chce sobie popsuc całośc nakręconego obrazu jaki chciał przedstawic Mel to niech rozbiera na części każdziusią scenę. Tyle że Mistrzu, mi wydaje się że tu nie chodzi o sam film, a jedynie o poglądy sanda które tu z jadem toczy i nic więcej.
ps. Trojglowe Slolki Debowe istnieją i są debeściarskie ;))

sendspam

Ludzie! Dlaczego kłócicie się ( i to niejednokrotnie w sposób wulgarny), w sprawie w ogóle nie dotyczącej filmu? W moim odzczuciu jest trochę zbyt brutalny, ale to nieważne. Po co podejmujecie takie tematy tutaj? Po co ?

sendspam

Janie Baptysto, nie jestes chrzescijaninem nawet w ulamku procenta. Jestes zalosnym dyletantem. Twoje wypowiedzi osmieszaja Cie. Strasznie.
Sendspam, ty takze kompletnie nie rozumiesz przeslania chrzescijanstwa. Albo zrozumiec nie chcesz, bo zaslepil Cie antyklerykalizm. Ty tez masz wyprany mozg. Jestes fanatycznym antyklerykalem. Twoje antyreligijne nastawienie to tez nietolerancja, czyz nie? A wszystko z niedouctwa.

ocenił(a) film na 10
skarpetian

A przybliż mi bardziej o co biega bo nie kumam za bardzo ???

ocenił(a) film na 10
Jan_Baptysta

I nigdy nigdzie nie napisałem , że jestem jakimś rygorysytcznym chrześcijaninem bo naprawdę żadko zaglądam do kościoła. Ale na swój sposób wierzę , bo wiara to indywidualna sprawa dla każdego z nas i każdy inaczej to postrzega. Dla mnie podstawą jest bycie dobrym i życzliwym dla drugiego człowieka (lub zwierzęcia) , nie robienie nikomu (niepotrzebnie) krzywdy i ogólny szacunek dla życia. Uwierz mi , że sprawdzam się w tym na 10000000 %

Jan_Baptysta

"Obys byl zimny albo goracy, bo letniego wyrzuce z mych ust". Wiesz kto to powiedzial?Ty jestes letni

ocenił(a) film na 10
skarpetian

bo co bo nie jestem na full zaangażowany tak ???? Dla mnie jest najważniejszy człowiek , nie jestem pozerem , nie gadam wszem i wobec jaki to ze mnie christian gdyż nie chodzę praktycznie do kościoła , ale szanuję tą instytucję i ludzi co tam przychodzą. Na najważniejsze święta chodzę z własnej nieprzymuszonej woli. Nie obrażam religii (żadnej) i nie wyzywam ludzi od moherów i innych płytkich i banalnych sformułowań. Nie ma katolika idealnego bo każdy jest tylko człowiekiem. Jak ci się to nie podoba to trudno , nie moja brocha. Mówię wiara to indywidum dla każdego z nas. Szacunek za Dimebaga i tyle.

ocenił(a) film na 9
skarpetian

skarpetian walinij go teraz w drugi policzek :p !!! tylko uwazaj sandspam ci odda :D ...

sendspam

Film naprawde swietny szczegolnie sceny gdy Lapa Jaguara skacze z wodospadu!!!!Nie mowiac o napieciu.W sumie to ten film jest o niczym ale naprawde trzyma w napieciu i trzeba ogladnac do konca.SUPER!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
sendspam

wiesz co...zdecydowanie przesadzasz. Moim zdaniem film jest bardzo dobry a jeżeli chodzi o krew to porównaj ten film z innymi filmami akcji a stwierdzisz ze apocalypto niczym sie nie wyróżnia a nawet jest o wiele delikatniejszy

katzak4

w tym filmie wedlog mnie pokazano minimum brutalnosci potrzebnej do pokazania kultury majow u jej schylku (czeste kamery z dolu nie pokazujace dokladni ciec i wyjmowania serca)
sam film pod wzgledem fabularnym nuda - wina kampani reklamowaje ktora zapowiadala akcje - a film jets statyczny... brawa za zdjecia i muzyke - te sa genialne

Niput

http://www.youtube.com/watch?v=KP2Fp7vJD4E&mode=related&search=

ocenił(a) film na 10
Mistrz_Cietej_Riposty

słaby szit zrobiony pewnie przez jakiegoś żydka , aby tylko podjudzać nastroje antysemickie. Żenada !!!

Jan_Baptysta

Antysemityzm podsycają Żydzi.
Jak powiedział Einstein: Wszechświat i głupota ludzka są nieskończone. PRzy czym co do pierwszego nie ma jeszcze pewności.

ocenił(a) film na 10
sendspam

Nie inaczej , a co do Einsteina to jeden z wielu wporządku żydów , który otwarcie przyznał , że żydzi to naród , który ma dużo do przepraszania innych , ale i tak pewnie mi nie uwierzysz bo nie widzisz czerni i bieli tylko , albo czerń , albo biel , a niestety nasze życie i świat nie jest taki jednolity jak twój światopogląd.

Jan_Baptysta

kiedy sie ludzie naucza w koncu ze nie ocenia sie ludzi po narodowosci czy kolorze skory a po nim samym??
co to za uogulniania zydzi itp??
sa osoby zle dzialajace egoistycznie dla wlasnego dobra ale sa to i zycdzi i polacy i w kazdym innym narodzie znajda sie tacy.
za to ze kiedys jakis zyd zrobil cos zlego mam nienawidzic kazdego za to ze jest zydem??
powalilo chyba

ocenił(a) film na 10
Niput

i ja o tym właśnie cały czas mówię , że wszyscy coś mają na sumieniu i wszyscy jesteśmy sobie równi i nikt nie zasługuje na bycie świętą krową , ale senspam wyznaje teorię , że żydzi są totalnie bez skazy i żadnej winy bo są żydami.

Jan_Baptysta

> słaby szit zrobiony pewnie przez jakiegoś żydka , aby tylko podjudzać nastroje
> antysemickie. Żenada !!!

Zyd robil napisy, mason sklejal obraz ;)

sendspam

hehe...miodzio..proszę o więcej...betoniada na maxa...tyle głupot i mądrości w jednym woreczku, że aż milo się czyta...A co do filmu Gibsona....samo to forum świadczy o jego wielkości (ale zastrzegam, żeby znów nie było nadinterpretacji, bo to i tak nic nie da - to moja subiektywna opinia ok?...spox...narqa all)..

sendspam

Nie wiem, niektórzy tutaj są chyba od oceniania wyznania i życia prywatnego ludzi filmu, a nie tego, co chcą przez swoje filmy przekazać.

użytkownik usunięty

a moze to prowokacja? nie mozna byc chyba az tak cofniętym?

wiosenka0

Film strasznie brutalny? Buhahahahaha!!!!!Uśmiałam się. Nasłuchałam się różnuch rzeczy,że taki okropny, krway i w ogóle. Akurat, w filmie nie ma więcej krwi niż w przeciętnym filmie sensacyjnym. Wy chyba nie widzieliście naprawdę brutalnych krwawych filmów i podniecacie się nawet tak małą ilością krwi jak a tym filmie ;/

sendspam

ciebie powinni dac po opieke dobrych psychiatrow! jak ci to nie pasuje to obejrzyj sobe Artur i mniminki:)

ocenił(a) film na 8
sendspam

Ludzie czego Wy oczekujecie od takiego sendspama! To przecież wiadome, że gość napisze, że film jest do kitu, żeby dogryźć wierzącym i Gibsonowi! Zapewniam Was, że sendspam wolałby oglądać w tym filmie gejów uprawiających stosunki, to na pewno by go zadowoliło. Trzeba się już pogodzić z takimi zdegenerowanymi ludźmi, którzy nie wiedzą na czym polega tworzenie filmu opowiadającego i ukazującego PRAWDZIWĄ przeszłość, albo przynajmniej domysły ludzi, jaka ta przyszłość była, w inny sposób nie dało się jej ukazać. Natomiast sposób w jaki zrobił to Mel Gibson uważam, za bardzo dobry, więc polecam film wszystkim, którzy jeszcze go nie oglądnęli, bo naprawdę warto!

vivez

Hmmmm... Trudno polemizowac z Twoja opinia. Pozwol, ze odpowiem Ci skeczem-zagadka: http://www.nudisttrampolining.com/

sendspam

Wczoraj obejrzałem ten film i muszę powiedzieć że z niecierpliwością czekam na następną twórczość Gibsona. Może i trochę krwawą, ale co byś pisał, jakby pokazał świat Majów w stylu np. filmu "Mumia",a może wogóle nie powinien tykać tego tematu?? Pokazał rytuały Majów, ich wierzenia, obyczaje itp. a że w taki sposób a nie inny, to chwała jemu, bo nie byłoby tak fantastycznego, szybkiego, wciągającego i na koniec zachwycającego filmu. Osobiście Pasja mi się nie podobała, była nudna, ale Apocalypto jest arcydziełem !!!

ocenił(a) film na 6
sendspam

Moim zdaniem film naprawde zasługuje na laury, czepianie się reżysera to naprawde gruba przesada. Nikt Ci nie kazał iść na ten film jak twierdzisz, że reżyser jest "ofiarą chrześcijańskiej doktryny". Mel Gibson poprostu przedstawił coś co się kiedyś działo, a to że jest to krwawa historia to już nie jego wina. Ogólnie film się podobał 7-/10. Pozdro

ocenił(a) film na 10
Don_Donald

sendspam to nie tak , że ludzie jadą na żydów bo samym się nic nie udało. Mnie odpukać się powodzi całkiem całkiem i wcale im niczego nie zazdroszczę , a nie boję się powiedzieć głośno co o nich czasem myślę. Nie nazywaj wszystkiego ANTYSEMITYZMEM bo to by znaczyło , że traktujesz ich jakoś wyjątkowo co samo w sobie nie jest zdrowym objawem bo dla zdrowego człowieka wszystkie narodoy są sobie równe. A z drugiej strony fakt , że może nawet zbyt wielu żydów siedzi w najważniejszych stanowiskach w telewizji , w gazetach itd. Mówisz , że PIS jest taki zły i straszny , a powiedz co przez ostatnie lata w niby odrodzonej demokratycznej Polsce zrobił dotychczas zdrajca Wałęsa czy Kwaśniewski i ich świta ??? NIC !!!!
Okradli i zrujnowali ten kraj. Czy myślisz , że tak łatwo wszystko naprawić w ciągu roku czy nawet dwóch lat ??? W Polsce będzie dobrze , ale tak naprawdę zajebiście to będzie za 10-15 lat. Sory inaczej się nie da. Mówisz , że węszą spiski i się mszczą ( sory , ale dla mnie to naprawdę niedorzeczne stwierdzenie :) jak twierdzisz , że Polska to taki zaścianek zacofania zamiast stać się EUROPEJSKIM LURDEM wolności i przepychu , które niby oferuje PO + Lewica to powiedz czemu ludzie tacy jak Tusk , Wałęsa , Mazowiecki nie pozwolili na dekomunizację w czasie kiedy był na to czas ??? Czemu inne kraje zrobiły porządek z miejsca po czerwonej bandzie , a u nas zastosowano ''politykę GRUBEJ KRESKI'' ??? Hmmmm ???? Prawda boli i spójrz wstecz lepiej. Kaczyńskim nie chodzi o to , aby ten kraj rozjebać do końca , oni po prostu nareszcie chcą zrobić porządek , który powinien być zrobiony dawno temu. Zobacz ile brudów wyszło. Zobacz jak SLD zamilkło nagle :)Nie trzeba słuchać Radia Maryja , aby widzieć jak to wszystko się kształtowało. Wachowski już siedzi. Jego stary siedział w GRU , a on sam był agentem bezpieki. Zobacz sobie film NOCNA ZMIANA - to nie jest dokument spreparowany przez Rydzyka. Normalny dokument , który mówi czemu teraz ludzie muszą spierdalać i czemu trzeba tyrać miesiąc , aby przeżyć dwa tygodnie , a potem kurwa zęby w ścianę. Gdyby PIS był taki zjebany to nikt by go nie wybrał i tu nie ma nic do rzeczy ''praca'' RADIA M. Po prostu ludzie w końcu powiedzieli : DOŚĆ , PIERDOLE , KONIEC Z RÓWNYMI I RÓWNIEJSZYMI !!!

Jan_Baptysta

To straszne co narokotyki robia z ludzmi...

ocenił(a) film na 10
Mistrz_Cietej_Riposty

a więc lepiej je odstaw ... bo to nie dla dzieci.

Jan_Baptysta

>Mnie odpukać się powodzi całkiem całkiem i wcale im niczego nie zazdroszczę , a nie boję się powiedzieć głośno co o nich czasem myślę.
OK, czyli twój antysemityzm nie ma podłoża, jakie sugerowałem. Jesteś antysemitą zadowolonym z poziomu swojego życia.

>wszystkie narodoy są sobie równe [...] może nawet zbyt wielu żydów siedzi w najważniejszych stanowiskach w telewizji , w gazetach
Acha, a ta równość polgać ma na tym, żeby w mediach nie było ludzi żydowskiego pochodzenia. Wildsteina też nie?

>Nie nazywaj wszystkiego ANTYSEMITYZMEM bo to by znaczyło , że traktujesz ich jakoś wyjątkowo
To ty traktujesz Żydów wyjątkowo, ciebie dręczy, że "może nawet zbyt wielu żydów siedzi w najważniejszych stanowiskach w telewizji , w gazetach". Ja nie mam tych problemów, antysemito.

Reszty nie komentuję, bo widać, że nałykałeś się propagandowych hasełek made in Radio Maryja i nie jesteś w stanie nawet zastanowić się czy ci kitu nie wcisnęli. Słuchaj sobie RM, czytaj Wasz Dziennik, chwal niebywałe osiągnięcia PiSu w walce z "układem" i o "polską rację stanu", a jak już obudzisz się z ręką w nocniku, gdy Kaczory przegrywając wybory ogłoszą, że "układ" okazał się silniejszy, to miej pretensje do swojej ciasnoty umysłowej.

sendspam

<ziew> ...................................................

wiosenka0

<pierd>.....................................

ocenił(a) film na 10
sendspam

sendspam jak już mówiłem wybaczam ci twój brak wyobraźni ... szkoda , że jesteś takim skrajnym kolesiem , że aż się robi niedobrze. Naucz się , że życie nie jest ani czarne ani białe , życie ma różne odcienie szarości i nigdy nie można patrzeć jednostajnie na każdy element naszego życia. Po raz wtóry powtarzam , że nie jestem antysemitą , tylko kolesiem , który nie szufladkuje się tylko dlatego , że jeśli powie coś na żyda to od razu jest ten najgorszy. Mówiłem to wielokrotnie , że do kościoła nie chodzę , radia M nie słucham i nie czytam ''NASZ DZIENNIK''. Cały czas ucinasz temat. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie : Dlaczego w Polsce nie dano zrobić dekomunizacji podczas przemiany politycznej ??? Dlaczego ??? Każdy cywilizowany kraj posprzątał swoje brudy. Napisałem , że zbyt wielu żydów siedzi w mediach co mi się nie podoba bo media kreują rzeczywistość i mają ogromny wpływ na ludzi , zwłaszcza na debilno-konsumpcyjnych , których nie stać na pomyślunek jakikolwiek bo łykną każde gówno , które da im Wyborcza.
Założę się , że koleś taki jak Urban to twój ideał co nie ? :) Ja rozumiem , że możesz nie lubić kościoła , twoja sprawa , mam to w dupie. Piszesz , że księża to zdrajcy działający dla SB , zgadza się , to tylko ludzie i wielu z nich współpracowało z takich czy innych powodów , tylko szkoda , że nie piszesz , że w UB , SB i ogólnie w PZPR siedziało wielu polityków , których pewnie bardzo szanujesz. Pytam się , czy mówi ci coś nazwisko Morel ??? Moja opinia na temat żydów nie wynika z tego , że nie lubię ich za samo to , że są żydami. Po prostu znam troszkę historię , a historia żydów na Holocauście się wcale nie kończy zatem popatrz na ich losy powojenne ok ??? I jeszcze jedno takie małe odniesienie co do zdominowanych najważniejszych instytucji przez żydów. Myślisz , że weszli na te stanowiska bo są tacy zajebiści ??? Po prostu skorzystali ze spóścizny jaką zostawiła im komuna. I starym prominentom oraz ich dzieciom.

Jan_Baptysta

OK, nie jesteś antysemitą. Jesteś "filosemitą". Jesteś totalnie zafiksowany na Żydach. Nieistotne skąd to się u ciebie wzięło, czy z RM czy hak wie skąd, istotne, że to w tobie siedzi. Możesz sobie nie słuchać RM, nie oglądać TV Trwam i nie czytać ND, co nie zmienia faktu, że rozprzestrzeniasz ich propagandę, ich sposób widzenia świata, ze szczególnym uwzględnieniem polskiego podwórka.
Nie jestem dzieckiem, to i owo o historii wiem, wiem m.in., że w powojennych służbach bezpieczeństwa było mnóstwo Żydów. Ale wiem także, że było i jest ich mnóstwo pośród naukowców, ludzi związanych z showbiznesem. Problem w tym, że ja nie uogólniam tych przypadków godnych potępienia na cały naród żydowski, a ty i owszem. Ciekaw jestem jak we własnym sumieniu godzisz te miliony Żydów mordowanych od setek lat w przeróżnych krajach z tymi przypadkami Żydów, którzy sami byli mordercami? A jak godzisz miliony Polaków wymordowanych w czasie II Wojny Światowej (w tym za ukrywanie Żydów) z przypadkami Polaków, którzy wydawali hitlerowcom w tym samym czasie i Polaków, i Żydów?
Co do Urbana powiem tak: niezwykle cwany i inteligentny facet, który w swojej gazecie potrafi dop... każdemu - nie tylko Kościołowi, AWS czy jakiejkolwiek innej partii, ale także SLD. Poza tym to właśnie w "Nie" opisano bardzo wiele różnych afer i przekrętów, które po pewnym czasie opisywały inne gazety, oczywiście chwaląc się, że to ich materiały. Uważanie Urbana za komucha jest śmieszne. To że był rzecznikiem komuszego rządu nie ma znaczenia, facet nigdy nie był w PZPR, mało tego - komuchy swego czasu zakazały mu pisanie felietonów w Szpilkach - nie wiem czy ty w ogóle wiesz o czym ja wspominam.