Apollo 18 traktuje o fikcyjnej misji NASA na Ksieżyc z lat 70 , zrobiony w formie dokumentu, pokazuje zapis lotu, na którym astronauci ujawniają wstrząsające dowody na istnienie innych form życia. coś w stylu Blair Witch/Paranormal Activity na Księżycu. ;)
dokładnie, też miałem takie skojarzenia, choć bardziej przypominało fabułę z REC z twarzołapem w roli głównej na Księżycu ;)
to wcale nie znaczy, że może być nieciekawie, już się wręcz DVD nie mogę doczekać, bo raczej na wyjście do kina to tak średnio moim zdaniem; ogólnie lubię klimaty klaustrofobicznej przestrzeni, odciętej od możliwej pomocy, z paroma, niewyjaśnionymi zagadkami, a w tym przypadku wręcz ze spiskowymi teoriami.
Hm, w jednej scenie w zwiastunie były tam ciała, możliwe, że innych astronautów, ciekawe z której wyprawy? Może Ruscy też maczali w tym palce? Naprawdę jestem ciekaw tego filmu :D
Nie wiem czy wiesz ale w historii lotów na księżyc jest wzmianka o rosyjskich kosmonautach którzy z księżyca nie wrócili. Film jest rzekomo oparty o fakty z wykorzystaniem autentycznych zdjęć z lotu apollo 18 które wyciekły do internetu (misji która jak twierdzi rząd stanów zjednoczonych - nigdy się nie odbyła).
Co do Rosjan: w pewnym momencie widać LK - radziecki lądownik księżycowy. W rzeczywistości nigdy nie poleciał na Księżyc (wysłano go tylko na orbitę), ale po obejrzeniu zwiastuna mam taką teorię: na Księżyc najpierw polecieli Rosjanie (czy też raczej Rosjanin - LK był jednoosobowy), ale został zabity przez tą istotę. ZSRR utajniło misję i anulowało program lotów księżycowych. Następnie polecieli Amerykanie. Podczas misji Apollo 11 - 17 (bez 13, rzecz jasna) nie zauważyli niczego podejrzanego. Cyrk zaczął się dopiero podczas misji 18, ale to już będzie fabuła filmu. A sam film prezentuje się bardzo ciekawie.
Apollo 18 miało miejsce, ale nazwywało się apollo-sojuz, i nie było lotem na Księżyc, lecz wokółziemskim złączeniem statków USA z CCCP - i jedynie takie filmiki mogły wyciec do internetu. Lotów zaprzestano, ponieważ pochłaniały duże nakłady finansowe, a NASA zaczynała wówczas inne inwestycje jak sondy kosmiczne i promy kosmiczne. Już widzę ile teorii spiskowych powstanie po tym filmie. Tutaj w tym watku możnaby juz kilka naliczyc...