5,7 13 tys. ocen
5,7 10 1 13035
5,3 3 krytyków
Apollo 18
powrót do forum filmu Apollo 18

Ciekawostka

ocenił(a) film na 10

Jakiś czas temu znalazłem nagranie, w którym misja Apollo na Księżycu zostaje nakręcona w
studiu. Polecam obejrzenie filmiku i czekam na komentarze:)
http://www.youtube.com/watch?v=_ecBbSIdBKI&feature=player_embedded

ocenił(a) film na 10
bane4

Nieprawdziwy filmik

bane4

Filmik pozlepiany z oryginalnych materiałów NASA oraz scen z filmu "Capricorn One" :)

bane4

Kolego nie oglądałem twojego filmu ale NASA już dawno przyznała że nagranie filmu na księżycu było by niemożliwe ze względu na promieniowanie czy coś tam. Film nakręcił dl nich Stanley Kubrick. Niedawno oglądałem taki dokument. Nie znam tytułu ale ciekawy. Film został nakręcony dla ludzi którzy w większości nie są naukowcami i nie zrozumieli by dlaczego nie ma możliwości obejrzenia filmu z lądowania człowieka na księżycu. You i tak uważam że nigdy tego nie dokonali Rosjanie wyprzedzali Amerykanów w technologi rakietowej o co najmniej 20 lat a tu patrz nagle Amerykanie wygrywają naród kłamców

ocenił(a) film na 3
smaluu

1. Takie nagrywanie byłoby możliwe, wojsko wyprzedza czasy i to od czasów roswell, to co mamy teraz było znane 30 lat temu i tak zawsze, więc to nie przeszkoda, usa na pewno było na księżycu, ale dlaczego nie wrócili i pokazywali takie ściemy,to do osobistego poglądu zostawiam.
2. Tak wyprzedzali, tyle że to usa grała w ciula, pokazując co ma, a co nie, sam jfk prezydent powiedział, że chciałby wyjawić coś o działalności obcych na ziemi, ale ma związane ręce, więc skoro już mieli dostęp do technologii z wypadku w roswell, to tak, mogli bez problemu polecieć na księżyc, ale nie z lądownikiem o mocy obliczeniowej dzisiejszego kalkulatora.

magneto_

"sam jfk prezydent powiedział, że chciałby wyjawić coś o działalności obcych na ziemi, ale ma związane ręce"

Może podasz nam źródło tych rewelacji? Chociaż domyślam się już mniej więcej o którą wypowiedź JFK ci chodzi. Widziałem ten fragment kiedyś na filmiku youtube. Tyle że jest to wypowiedź wyrwana z kontekstu. Kennedy przemawiał wtedy do uczniów na jakiejś prestiżowej uczelni a tematem przemowy z tego co pamiętam była ekonomia i nie było nic o kosmitach. Mówił wtedy że światem rządzi kasta bankierów i że on ma związane ręce. Kilka modyfikacji i zamiast bankierów mamy kosmitów :)

ocenił(a) film na 3
HlTMAN

Nie, tu nie chodzi o żadne nagranie, ale widzę, że ty tu jesteś tym który wszystko wie tak? bo piszesz w taki sposób, więc po co cokolwiek pisać, skoro ty wiesz lepiej, bo wiesz, co nie? jasne że tak.

magneto_

Nigdy nie twierdziłem że wiem wszystko, tylko jestem zdania że jeśli nie jest się czegoś pewnym to nie należy zaraz wymyślać niestworzonych historii i mieszać we wszystko zielone ludziki. Źle mnie chyba zrozumiałeś. Ja wiem że nieraz prawda potrafi być dziwniejsza od fikcji, ale bez przesady :)

HlTMAN

A co do nagrania to mi też nie chodzi o samo nagranie, tylko o to że widziałem podobną wypowiedź Kennedyego, która była już nie raz wyrywana z kontekstu i używana do poparcia różnego rodzaju teorii spiskowych. Nie tylko tych o kosmitach. Także jak ktoś nie widział dalszej części tej przemowy to mógł faktycznie zostać wkręcony.

ocenił(a) film na 3
HlTMAN

No ale tak pisałeś, ja nie wymyślam, długo się tym interesuje i to była wypowiedź z nieoficjalnego wywiadu, bo chyba wyrwana z kontekstu nie byłą wypowiedź o tym ile kiedy złączą się ludzie i odrzucą różnicę by zmierzyć się ze wspólnym wrogiem?

ps: a ty wierzysz w "zielone ludziki"?

magneto_

hehehe dobre mnie jednak interesują prawdziwe fakty nie rysunki na ścianach bazujących na naszych stereotypach i obawach. Nie daj się zbajerować

smaluu

Ten dokument o którym mówisz to "Ciemna strona Księżyca" komedia dokumentalizowana (tak zwany Hoax). Wszystko na temat :))

http://www.filmweb.pl/film/Ciemna+strona+Księżyca-2002-214542

http://www.youtube.com/watch?v=_1_4JpP-lSo

ocenił(a) film na 7
HlTMAN

komedia dokumentalizowana to nie hoax, na pewno, hoax= mistyfikacja

vega1337

No dokładnie, mistyfikacja. Właśnie dlatego jest to komedia a nie dokument bo reżyser robi sobie z widza jaja. Tak trudno się domyślić o co chodzi? :)

HlTMAN

Ten film miał po prostu pokazać jak łatwo jest człowieka zmanipulować. Tu niby oglądamy poważnych ludzi byłych polityków, doradców prezydentów itd. Oryginalne materiały video, fakty pomieszane z fikcją a to wszystko przedstawione w bardzo poważny i wiarygodny sposób więc myślimy sobie że coś w tym jest aż tu nagle na samym końcu dowiadujemy się że to wszystko to tylko taki dowcip, psikus reżysera.

Hoax = oszustwo
mistyfikacja
naciąganie
psikus
bajerowanie
matactwo
naciągnięcie
kaczka
bajerować
zbajerować
spłatać figla

HlTMAN

heheh dokładnie

HlTMAN

A rosjanie wyprzedzali amerykanów w technologii silników rakietowych a nie w technologii rakietowej jako takiej, gdyż rosyjski projekt rakiety N-1 która miała zabrać ich na księżyc był w tamtych czasach niewykonalny ze względu na to że jej napęd stanowiło 30 mniejszych silników (amerykański Saturn V miał tylko 2) i mieli oni z nimi ogromne problemy. Między innymi z synchronizacją ich odpalania (brak elektroniki), przez co rakieta zmieniała kurs i eksplodowała.

HlTMAN

he?! tego nie wiedziałem. Co prawda oglądałem nie czytałem oglądałem jakiś czas temu jakiś dokument na ten temat nawet w odcinkach, ale coś mi uciekło w takim razie.