PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603622}

Arbitraż

Arbitrage
2012
6,5 16 tys. ocen
6,5 10 1 16346
6,6 10 krytyków
Arbitraż
powrót do forum filmu Arbitraż

zakończenie

ocenił(a) film na 6

Czy ktoś może napisać na czym ten film się kończy? ...bo mam wrażenie, że mam jakąś uciętą
końcówkę

ocenił(a) film na 7
James_House

na imprezie charytatywnej gdzie córka głównego bohatera po swojej mowie wychwalającej zaprasza go do zabrania głosu

ocenił(a) film na 6
James_House

ten sam problem, film zaskakująco sie urywa kiedy Miller podchodzi do mównicy... obnizylem za to note z 7 do 6 ehhe

Paradaj666

Właśnie za to powinieneś podwyższyć z 6 do 7.

ocenił(a) film na 6
Bruno

nie miało to wpływu na moja ocene, nie podobało mi sie to ale noty za ta scene ani bym nie podwyzszył ani nie obnizył, napisałem to pół żartem

Paradaj666

A ja całkiem serio. Właśnie to niedopowiedzenie jest świetnym zabiegiem. Gdyby cokolwiek powiedział - to byłaby typowa amerykańska masakra.

ocenił(a) film na 7
Bruno

Włlaśnie otwarte zakończenie to kolejna zaleta tego filmu o miliarderze, człowieku powszechnie poważanym, mentorze ale to też opowieść o człowieku, który dla dobra swej reputacji, swoich interesów nie waha się przed krętactwem i oszustwami. Który nie chce ponieść odpowiedzialności za nieumyślne spowodowanie śmierci. Świetnie zagrał Gere. Miller biorąc pod uwagę dwa zakończenia i tak zostaje człowiekiem przegranym. Przegranym w oczach przede wszystkim córki

ocenił(a) film na 8
adenirka

Przegranym w oczach przede wszystkim córki
Ale wszystkie inne przekręty i wykroczenia uchodzą mu na sucho

ocenił(a) film na 8
jerzynek44

Ale przyjmijmy że wszystko wychodzi na jaw i jego firma bankrutuje. Pomyślmy teraz o ludziach tam pracujących, i wszystkich innych którzy są powiązani z firmą.
Tak naprawdę tutaj nie ma dobrego zakończenia. Kwestia tego jaką moralność przyjmiemy i względem kogo.
Wiele podobnych przykładów chociażby Ojciec Chrzestny i jego moralność w stosunku do innych ludzi i rodziny - jest gangsterem ale mimo to z nim sympatyzujemy.

ocenił(a) film na 6
adenirka

Nie podobała mi się reakcja jego córki. Ok facet popełnił błąd, umoczył wiele kasy, a potem próbował ratować firmę nie myśląc tylko o sobie, ale i o rodzinie, pracownikach. Córka zachowała się jak gówniara, która na pierwszym miejscu myślała o własnej karierze.

ocenił(a) film na 7
siLk_2

Córka przede wszystkim zawiodła się na własnym ojcu. Można argumentować to tym, że była niedoświadczona i dopiero wchodziła w biznes, a jej wyobrażenie o idealnym ojcu i perfekcyjnej karierze nagle zostało zniszczone. Można powiedzieć, że nie została jeszcze skażona zepsuciem oraz mamoną, która doprowadziła do rozkładu moralnego jej ojca. W ostatniej scenie widać, że strasznie jej ciężko z tym żyć, że jest zła na ojca, ale można też zauważyć pierwszy krok w "złym" kierunku. Mimo tego, że wie, iż jej ojciec jest krętaczem i oszustem, i mimo tego, że wyraźnie ma z tym problem, wygłasza laudatio na jego cześć. Co się dzieje potem? Chyba każdy najlepiej może sobie odpowiedzieć na to pytanie.

ocenił(a) film na 7
Mr_MarQx

Corka zrozumiala ze sie mylila? Upadac jest ludzka rzecza. A rodzina powinna zawsze trzymac sie razem. Lepiej jakby stracila prace a ojca zamkli?

ocenił(a) film na 7
pisul

dlatego tez dala taka przemowe...mimo ze jest zdruzgotana postepkie ojca, rodzina jest rodzina.
Facet nie byl swietym, z tego co mowila jego zona to nei pierwszy jego romans. swietoszkiem tez nei byl, ale wypadek samochodowy to juz inna sprawa. Zawsze ale to zawsze powinno sie zadzwonic na pogotowie i policje.

ocenił(a) film na 8
James_House

Podczas przemowy na salę wjeżdza policja - odnależli zapis wideo ze stacji benzynowej Chevron, z której dzwonił. Perspektywa 15 lat w Jessup amerykańskim więzieniu stanowym dobija głównego bohatera. Po b. ciężkich pierwszych miesiącach w więzieniu dołącza do czarnoskórego gangu Cripsów którzy mają zapewnić mu ochronę. Za ich namową poddaje się operacji zmiany koloru skóry u więziennego znachora. Niestety w wyniku błędu podczas zabiegu Gere umiera.

gutmiko

Gutmiko mistrz :D

ocenił(a) film na 8
gutmiko

Twoja wersja także dobra - jakie pytanie, taka odpowiedź :)

ocenił(a) film na 7
gutmiko

ja bym zmienił, że gang otacza go ochroną, a po wyjściu z paki zostaje głównym biznesmenem w przestępczym świadku. Narkotyki, handel bronią. Wie jak ukrywać kasę po różnych spółkach i holdingach. Gere zamienia gajer na biały podkoszulek, mieszka w domu z dykty i jeździ lowriderem zamiast Maybachem po Compton. Potem spotyka Mayfielda i razem kręcą biznes. No i oczywiście miałby całą armię czarnych ochroniarzy.

ocenił(a) film na 8
James_House

jak masz uciętą końcówke to nie masz czym sikać

James_House

Udało się - status quo zostało utrzymane, choć bohaterowie miej cyniczni mogą mieć lekkiego kaca moralnego.