PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9}
7,4 256 tys. ocen
7,4 10 1 255991
5,9 55 krytyków
Armageddon
powrót do forum filmu Armageddon

Armageddon to jeden z tych filmów, które widzieli wszyscy na świecie oprócz mnie. Kiedyś kilka lat temu próbowałem obejrzeć ten film ale w chwili kiedy Empire State Building się złamał i czubem wbił w ziemię dałem sobie spokój. Wczoraj postanowiłem wytrzymać i obejrzeć film do końca. Póki akcja działa się na platformie wiertniczej było całkiem znośnie, a jak Willis strzelał do Afflecka nawet śmiesznie. Im dalej jednak tym gorzej.
Zdaję sobie sprawę, że wielu ludzi oczekuję od kina porywających efektów specjalnych i to do nich ten film jest adresowany. Dla mnie forma ma znaczenie drugorzędne. Gubię się jeżeli zbyt wiele elementów wybucha na ekranie. Poza tym nie lubię amerykańskiego patosu i arogancji. Oglądając ”Dzień Niepodległości” miałem jakieś 18 lat - wtedy film mi się podobał. Ale ile można patrzeć na amerykańskich chłopców, którzy z charakterystyczną dla Jankesów nonszalancją ratują świat? I jeszcze to odwierty w pędzącej asteroidzie. Chyba tylko w Hollywood mogli wymyślić taką bzdurę. 4/10
PS: Najbardziej podobał mi się płonący budynek World Trade Center. Swoją drogą Amerykanie sobie wykrakali...

ocenił(a) film na 6
galladorn

jakbyś uważnie oglądał, to byś zauważył, że nie wbił się czubem tylko pięknie rozplaskał o ulicę.. gdyby wbił się iglicą to zapewne nie byłoby takiego huku oraz tumanów pyłu i syfu..
efekty efektami, ale są filmy katastroficzne gdzie, uwaga, schematem jest: grupka speców którzy ratują świat przed jego zagładą.. ot i cała filozofia.. jeśli ktoś szuka w takowym filmie [cholera, reżyserem jest Michael Bay, BAY - gostek od Transformersów!] głębi psychologicznej.. ekhm..

ja tam wolę od czasu do czasu obejrzeć sobie jankesów jak ratują świat niż po raz enty oglądać jakiś europejski film o żołnierzach, którzy popełniają samobójstwo bo świat jest do kitu..

ocenił(a) film na 4
diana6echo

Mógłbym przysiąc, że się wbił. Faktycznie chyba nieuważnie oglądałem:). Przyznaję bez bicia, że chciałem ten film odfajkować. Jeśli chodzi o kino europejskie to nie wszystkie filmy są depresyjne i samobójcze. Sam niewiele widziałem ale kilka mógłbym Ci zarekomendować. Jeżeli nie oglądałaś to polecam "Jabłka Adama" i "Biegnij Lola biegnij". Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
galladorn

oba filmy widziałam i nawet wysoko oceniłam
w jednym występuje mój ulubiony aktor, Mads Mikkelsen, a drugi reżyserował jeden z moich ulubionych reżyserów :]

ocenił(a) film na 4
diana6echo

Pozwoliłem sobie pobuszować po Twoim blogu i muszę przyznać, że sporo różnego rodzaju filmów obejrzałaś. Jeśli chodzi o Tykwera to oprócz Loli widziałem tylko "Pachnidło". Mam jeszcze trochę do nadrobienia.

ocenił(a) film na 6
galladorn

oglądam wszystko jak leci, wybrzydzam dopiero po obejrzeniu ;)
tych filmów trochę jest, a bloga filmowego prowadzę raptem od dwóch lat i gro obejrzanych przeze mnie filmów jest po prostu jeszcze nie skomentowana
oprócz Pachnidła, ja widziałam jeszcze "Księżniczkę i wojownik" oraz "Niebo" i oba polecam jeśli spodobała ci się "Biegnij Lola, biegnij" :)

ocenił(a) film na 4
diana6echo

Chętnie obejrzę jak dorwę. Oglądanie filmów przypomina ucinanie łbów hydrze. Na miejsce uciętego wyrastają trzy kolejne. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
galladorn

znam ten ból.. mam stos filmów do obejrzenia i każdego dnia ten stos rośnie

ocenił(a) film na 6
galladorn

jakbyś uważnie oglądał, to byś zauważył, że nie wbił się czubem tylko pięknie rozplaskał o ulicę.. gdyby wbił się iglicą to zapewne nie byłoby takiego huku oraz tumanów pyłu i syfu..
efekty efektami, ale są filmy katastroficzne gdzie, uwaga, schematem jest: grupka speców którzy ratują świat przed jego zagładą.. ot i cała filozofia.. jeśli ktoś szuka w takowym filmie [cholera, reżyserem jest Michael Bay, BAY - gostek od Transformersów!] głębi psychologicznej.. ekhm..

ja tam wolę od czasu do czasu obejrzeć sobie jankesów jak ratują świat niż po raz enty oglądać jakiś europejski film o żołnierzach, którzy popełniają samobójstwo bo świat jest do kitu..

ocenił(a) film na 4
diana6echo

Obejrzałem Twoje ulubione i widzę, że masz "Biegnij Lola biegnij" więc cofam rekomendację:)