PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=3933}

Armia ciemności

Army of Darkness
1992
7,2 31 tys. ocen
7,2 10 1 30845
7,2 27 krytyków
Armia ciemności
powrót do forum filmu Armia ciemności

definicja kiczu

ocenił(a) film na 4

Film balansuje na granicy gówna i kultu... na pewno nie jest to horror, błędy w logice są wszechobecne, charakteryzacja tragiczna... a animacje kościotrupów zjebane... Można obejrzeć dla tych paru śmiesznych momentów, czy tekstów (Ma'am I'm afraid I'm gonna have to ask you to leave the store) :P

ocenił(a) film na 9
GxZas

"a animacje kościotrupów zjebane..."

No niezupełnie. Jak na rok w którym film powstał efekty specjalne, w tym wspomniane animacje stały na naprawdę wysokim poziomie ;)

ocenił(a) film na 4
dux

no jak na lata może i tak... ale dzisiaj wygląda to tragicznie ;)

ocenił(a) film na 7
GxZas

pewnie, niech poprawia efekty specjalne zeby walki z silami zla wygladaly jak w LOTR :F Tylko pytanie po co jak i tak sie przyjemnie ogladalo :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
GxZas

"Jak na rok w którym film powstał efekty specjalne, w tym wspomniane animacje stały na naprawdę wysokim poziomie"

Rok 1993, w którym został też zrobiony "Jurassic Park"...

Myślę, że czepianie się efektów specjalnych czy dziur w logice tego filmu kompletnie mija się z celem, bo to jest slapstickowa komedia w konwencji horroru/fantasy i pastisz. Badziewność efektów specjalnych nie przeszkadza, ba, nawet pomaga osiągnąć komizm. Mam do "Armii Ciemności" sentyment, ale przyznaję, że momentami wynudza i bardzo męczy. Jednak warto obejrzeć dla tych paru kultowych scen i tekstów (wytwarzanie sztucznej ręki Asha, "This is my boomstick!" etc.).

Według mnie filme ma też w paru miejscach nieprzeciętną jakość jeśli chodzi o pomysły reżyserskie i montażowe, zwłaszcza na początku.