PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=589952}

Artysta

The Artist
2011
7,5 51 tys. ocen
7,5 10 1 51375
7,4 67 krytyków
Artysta
powrót do forum filmu Artysta

Byłem w multikinie na Enemef: Oscary 2012 i pierwszym filmem był właśnie ten niemy i powiem że reakcja młodej widowni której było bardzo dużo na początku nie była sprzyjająca, w tym również moja. Nie znając filmu tak naprawdę nie wiemy czego możemy się spodziewać ale kiedy kolejne minuty filmu mijają nasze postrzeganie wykreowanego obrazu przez twórców zmienia się błyskawicznie z każdą minutą. Jest to pewnego rodzaju pantomima gdzie zwracamy na każdy ruch gest aktora i to w wykonaniu Głównego bohatera było prawdziwym kunsztem. Oczywiście nie można zapomnieć jak że ważnej roli psa który wykazał szóstym psim zmysłem ratując swojego pana przed tragicznym końcem swojego żywota. Było tam wiele zabawnych epizodów ujęć, jak naśladowanie stepowania przez George a kogo a no Peppy Miller która w tamtym ujęciu była przysłonięta ekranem od projektora oraz scena z garniturem naprawdę rozśmieszające do łez a jeszcze choćby wtedy kiedy Peppy Miller szuka George kiedy on nagle wyszedł z jej domu podczas rekonwalescencji, jestem ogólnie mówiąc zachwycony że film niemy może być taki dobry i zostawać długo w pamięci.

jaroslaw49

Dla mnie rewelacyjny. Mi osobiście znudziła sie animacja, efekty, 3D +głupawy scenariusz i pięć tysięcy zarośniętych ponurych gęb ze spluwami na ekranie. Ten film jest niezwykle poruszający, zabawny, wzruszający. Reżyser sporo zaryzykował, żeby zrobić w dzisiejszych czasach niemy film i opłacało się...te gestykulacje, trochę przyspieszone klatki filmowe i gra aktorska rodem z lat 20-tych no i ten cały klimat, to wszystko udowadnia, że ważna jest treść filmu a nie tylko nowoczesna technologia komputerowa.....no chyba, że trzeba zrobić niemy film i postarzeć go he he....