Hej, czy ktoś wie w jakim języku w oryginale mówią w tym filmie? Bo widziałam tylko z dubbingiem.
Po francusku.
Dude_ nie wiedziałam że istnieje coś takiego jak język rzymski... (bo to się nazywa łacina).
Stevie_konisiowata: Najwyraźniej cierpisz na bardzo groźną przypadłość: TBPH (totalny brak poczucia humoru).
Benigni, podobnie jak inni niefrancuscy aktorzy, już w wersji oryginalnej tzn. francuskiej - byli dubbingowani przez aktorów francuskich.
Podobnie jak na przykład w przeszłości Gina Lolllobrigida, występując w filmach francuskich (co jej się zdarzało) nigdy nie mówiła własnym głosem. Zupełnie odwrotnie niż Fernandel - jego językiem był francuski i trzeba go było dubbingować, gdy w popularnym niegdyś cyklu filmów komediowych grał włoskiego księdza.
No, w sumie dlaczego by nie w angielskim? Ciekawiło mnie po prostu po jakiemu mówi Roberto, który nie jest Francuzem!
Film jest po francusku ale szczerze? Polski dubbing zdecydowanie lepszy. Nasi aktorzy spisali się świetnie. Wszystkie kwestie brzmiały dużo zabawniej niż w oryginalnej wersji. Benigni z pewnością mówi po włosku skoro jest Włochem. Po francusku pewnie mówił na potrzeby filmu podobnie jak Gottfried John który jest Niemcem