Asterix i Obelix kontra Cezar

Astérix et Obélix contre César
1999
6,8 95 tys. ocen
6,8 10 1 95472
6,0 25 krytyków
Asterix i Obelix kontra Cezar
powrót do forum filmu Asterix i Obelix kontra Cezar

Przenoszenie przygód Asteriksa na ekran w wersji aktorskiej to od początku był postrzelony pomysł. Ale to co się dzieje na ekranie to przerosło moje najczarniejsze koszmary. Asteriksa w wersji komiksowej kocham i szanuję jako jednego z bohaterów mojego dzieciństwa. Film to unurzanie moich dziecięcych wspomnień w, za przeproszeniem, szambie. Największą wadą tego "dzieła" to zinfantylizowane i prymitywne poczucie humoru, brak finezji, brak nawiązań kulturalnych w które tak bogaty był komiks. Fabuła posklejana z wyrwanych z kontekstu fragmentów z różnych komiksów, okraszona nieistniejącymi w oryginale motywami (Dwulicus, pradziadek Paronamiksa - co to do cholery jest?!). Wreszcie postacie głównych bohaterów są tylko bladym cieniem rysunkowych pierwowzorów: Clavier ze swoją manierą niczym artysta z podrzędnego kabaretu, czy mdły Depardieu nie potrafiący się odnaleźć w swojej roli.
Aż dziw że "Asteriksa" wyreżyserował Claude Zidi - twórca sympatycznych i zabawnych komedii z nieodżałowanym Louisem de Funesem.

Jamello

Dokładnie mam takie same odczucia, podpisuję się rękoma i nogami pod tym co napisał autor tematu ;)

ryba1983

Jak dla mnie film genialny. Moja ocena 10/10.

maxior

film jest ok, wolał bym jednak żeby wszystkie komiksy miały swój animowany odpowiednik

Jamello

Komiksu nie czytałam, ale fil mi sie podoba.

ocenił(a) film na 7
Jamello

Komiks to komiks, a film to film.Nic nie da się przyrównać do świetnego komiksu: zabawne rysunki, inteligentne dialogi, humor na wysokim poziomie - po prostu rewelacja.Jak wiadomo film nie mógł tego w pełni oddać, nie mniej jednak uważam, że jest dobry i warto poświęcić mu choć jeden seans.