PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183824
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

film ten zajmuje u mnie niekwestionowane pierwsze miejsce.... jako pierwszy z filmów oglądanych na wielkim ekranie mnie zanudził, na pierwszym z filmów oglądanych w kinie zasypiałem.... jest to także zdanie mojej drugiej połówki. ktoś chyba zajarany zielskiem kręcił ten film... jedyne co było dobre to efekty i obsada... zamiast na to mogłem isc na skyfall... żałuję swego czynu :(

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
aberos2

:)))))))

ocenił(a) film na 3
aberos2

Dziękuję, nie ćpam :]

ocenił(a) film na 2
aberos2

szkoda kasy ale jak stawiasz to pujde pospac ;-))))) sens filmu jest uderzajaco senny

ocenił(a) film na 9
Tigersoft_filmweb

Widzisz, i o to w tym wszystkim chodzi. Ten film nie spodoba sie tym, ktorzy chca obejrzec Skyfall... Wiesz... roznica poziomow.

ocenił(a) film na 7
lotus2008

Czyli wyraziłeś się jasno, że jesteś fajniejszy od niego:P

ocenił(a) film na 7
lotus2008

dobra odpowiedź ;d

ocenił(a) film na 3
lotus2008

nie chce obejrzec skyfall bo to nie mój gatunek, ale mając obecna wiedzę o filmie atlas bzdur poprostu załuję, ze nie wybrałem inaczej :)

Tigersoft_filmweb

a co wybrałbyś się na kreskówki?

ocenił(a) film na 3
aniteczka44

kreskówki tez niektóre są fajne :) nie jestem ograniczony do jednego czy 2 gatunków... Można znaleźć dobry film w każdym z gatunków, ale co ja Ci będę mówił, i tak nie zrozumiesz :)

Tigersoft_filmweb

chłopie ty masz naprawdę mnóstwo kompleksów...lubisz wyżywać się na forach? proszę bardzo byle z dala ode mnie...jasne, że nie zrozumiem, ja nie ukończyłam 5 uczelni

aniteczka44

Jak można stwierdzić po takich wypowiedziach że ktoś ma mnóstwo kompleksów i lubi się wyzywać a forach... Naprawdę nie wiem.

zubek29

poczytaj jego wypowiedzi będziesz wiedział

ocenił(a) film na 3
aniteczka44

dla twojej informacji jesteś w błędzie :) pierwszy raz zabrałem głos na jakimś forum tu i dlatego mnie dziwi tak niski poziom tolerancji. czy wypowiedzi w stylu jak nie lubisz tego co ja to jesteś głupi są oznaką dojrzałości? wybacz, ale nie. kazdy ma prawo do własnego zdania, a te jest subiektywne i nie jest wyznacznikiem czegokolwiek... To ze ktos ma inne zdanie - można o tym dyskutować, ale nie szykanować go za to. czasy faszyzmu i komuny minęly... nie zniżę się do poziomu obrażania innych, myślisz, że jestem idiotą? proszę bardzo nie przeszkadza mi to, ale trzymaj to dla siebie bo obrazanie innych jest przynajmniej sprzeczne z ogólnie przyjętymi normami moralnymi, jeśli nie z prawem. Jak ty nikogo nie uszanujesz, nikt też nie będzie ciebie szanował...

Ale co ja będę dużo mowił, zacytuję tylko przyslowie "Nie tłumacz się - przyjaciele tego nie potrzebują a wrogowie i tak nie uwierzą"...

Tigersoft_filmweb

Bardzo ku*rwa dobry komentarz ; )

ocenił(a) film na 3
aniteczka44

sądząc po nicku ty masz kompleksy :P nick sugeruje, że masz 44 lata ale ciezko się z tym pogodzić więc nazwałaś się mimo wszystko Aniteczka - jak mała dziewczynka bo masz kompleks wieku :) mogę się jednak mylić, nie jestem tak wszystkowiedzący jak ty :)

Tigersoft_filmweb

widzę, że jesteś ekspertem od odczytywania znaczenia ników....zapewne tego się nauczyłeś na jednej z tych twoich uczelni brawo a tak poza tym to jesteś żałosny jeśli masz potrzebę wyżywania się na innych to trenuj boks ulży ci chłopczyku jeśli kogoś krytykujesz za postępowanie sam zachowuj się inaczej a czytając twoje wpisy widać że agresja w tobie narasta zatem żegnam nie wart jesteś, abym traciła swój czas na taką bezowocną wymianę zdań

ocenił(a) film na 3
aniteczka44

a jednak traciłaś...

Tigersoft_filmweb

a'propos niku i jego znaczenie czy nie pomyślałeś ty najmądrzejszy na świecie, że 44 to po prostu liczba, która mi się podoba i wcale nie musi oznaczać wieku? ja nie mam kompleksu swoich lat, bo każdy wiek ma swoje uroki, a mój ma ich sporo, natomiast zdrobnienie wynika może z faktu, że ktoś tak do mnie mówi? brawo psychoanalizy zapewne uczyłeś się na szóstej uczelni

aniteczka44

Dlaczego w ogóle przyczepiłaś się tych uczelni?

lemoniasta

jak ktoś się tym chwali to trzeba go wyróżnić

ocenił(a) film na 3
lemoniasta

raz piszesz, ze nie wart jestem aby tracic na mnie czas, a za chwilę ze trzeba mnie wyróżnić... brak konsekwencji i zdecydowania. a swoją drogą jak ktos cos osiągnął własną cięzką pracą to chyba nie po to aby siedzieć z tym cicho i udawać nikogo tylko ma prawo się tym pochwalić?

jak ktos sie chwali ze np. jara zioło to kazdy go popiera i uzbaje za fajnego, jak ktos naprawde cos osiągnie to próbuje sie go zrównac z ziemią... dlaczego? zazdrosc?

ocenił(a) film na 9
lotus2008

mi się ten film bardzo podobał, ale Skyfall też przyzwoite kino

lotus2008

Skyfall też widziałam i nie widzę w tym nic złego. Obydwa filmy są kasowe i masowe. I dobrze zrobione.

ocenił(a) film na 3
lotus2008

lotus jest poziom (albo kilka) wyżej bo woli Atlas :) każdy kto ogląda to co lotusowi sie nie podoba jest poziom niżej (w domyśle chyba głupszy?)...

ocenił(a) film na 9
Tigersoft_filmweb

Chyba robisz z igly widly, okazujac jednoczesnie swa malosc. Mysl sobie co chcesz, dla mnie wszystko co jest na tyle glebokie, aby sklonilo czlowieka do przemyslen i zastanowienia sie, jest o poziom wyzej, niz wymieszana papka plycizny intelektualnej, opakowana w ladne opakowanie. Czy ja Ci nakazuje zachwycanie sie Atlasem? Mozesz spokojnie ogladac sobie mordobicia, strzelanki, horrory 3 -ego gatunku, co sobie chcesz. To nie moja sprawa, i jest mi to zupelnie obojetne.

ocenił(a) film na 3
lotus2008

No tak... Przecież "Atlas chmur" to w żadnym wypadku nie są 3 godziny absolutnych truizmów...

ocenił(a) film na 9
lotus2008

nie zgodze sie skyfall widzialem i dla mnie mega swietny najlepszy bond ,ale nie bede sie o nim rozpisywac ,a i atlas wywar na mnie mega wrazenie super daje do myslenia i kto wie czy teza zawarta w filmie to nie najczystsza prawda ;)

ocenił(a) film na 3
Tigersoft_filmweb

Potwierdzam, najbardziej bezsensowny zlepek bzdurnych historyjek jaki oglądałem od lat.

ocenił(a) film na 10
adi1988

Uwielbiam tak płytkie komentarze jak zamieszczony przez autora tematu. Nie ma to jak dobra, solidna ocena i krytyka. Poparta " jest to także zdanie mojej drugiej połówki"- toście się dobrali:D Mam nadzieję, ze dzieci z tego nie będzie:D

ocenił(a) film na 3
thomas_4

Szkoda tylko, że komentujesz mój wpis, zamiast autora ;)

ocenił(a) film na 10
adi1988

wybacz, ale w sumie pierwsze zdanie Ciebie tez dotyczy więc możesz czuć sie wyróżniony:)

ocenił(a) film na 3
thomas_4

Hehe, nie wiem czy ma mi to humor poprawić. Każda ocena jest subiektywna, więc nie musisz się z nią zgadzać. Film miał być arcydziełem - świetna obsada, bardzo dobra ocena na filmwebie... Okazało się, że poza obsadą i świetną charakteryzacją nic więcej w filmie nie ma. Wybacz jeśli obrażam Twój ukochany film, ale nie widzę większego sensu w tych słabych historyjkach, których fabuła nie wykracza poza filmy w stylu "hit w jedynce", do tego nie składają się w spólną całość, na co czekałem do końca. Jak widać rodzeństwo Wachowscy miało lepsze pomysły gdy byli braćmi...

ocenił(a) film na 10
adi1988

"do tego nie składają się w spólną całość" i właśnie w tym jest diabeł pogrzebany:) Nie jest winą Twórców, że Ty owych powiązań nie dostrzegłeś. Nie masz racji. W tym filmie WSZYSTKO jest ze sobą logicznie powiązane, wszystko się łącz. Historyjki tak naprawdę składają się w jedna logiczną całość. I owszem, same w sobie, jako pojedyncze hosoryjki mogą się one wydawać banalne, ale gdy zaczynasz dostrzegac powiązania- wszystko nabiera zdecydowanie innego wymiaru. Wystarczy pomyśleć. Jednocześnie też film daje mozliwosc wielu sposób interpretacji- wystarczyło tylko trochę na seansie się skupić:)

ocenił(a) film na 3
thomas_4

Skupiłem się na seansie, dostrzegam zupełnie inne gatunki historyjek i dostrzegam wspólne powiązania, ale tak delikatne powiązanie nie jest dla mnie spójną całością. Dla przykładu zupełnie inny gatunek - Pulp Fiction, gdzie również całość jest zlepkiem historyjek, ale składają się one idealnie w całość i każda z nich wnosi coś istotnego.

ocenił(a) film na 9
adi1988

W tym przypadku historyjki nie były spójne na poziomie fabularnym (nie licząć kilku wątków), tylko na poziomie idei oraz ludzkich zachowań. Stąd też każda postać, która reprezentowała ten sam archetyp, była odgrywana przez tego samego aktora.

adi1988

Ty faktycznie nie ogarniasz. Pulp Fiction jest zlepkiem historyjek? Po co w ogóle pisać takie komentarze jak się nie rozumie najprostszych rzeczy?

ocenił(a) film na 3
korbicz

Po co pisać komentarze jak się nie umie czytać ze zrozumieniem. Pisze jak byk, że w pulp fiction historie składają się w spójną całość. Nie jest to film z jednym głównym aktorem, gdzie fabuła kręci się tylko wokół niego. Jest kilka mniejszych historii składających się na główną fabułę. Jeśli tak prostego komentarza nie ogarniasz to nie obrażaj innych.

ocenił(a) film na 3
korbicz

W filmie masz wielowątkowość na równym poziomie. Nie da się powiedzieć co jest głównym wątkiem. Zarówno ważną historią jest opowieść o bokserze Butchu jak i duecie Jules Vincent czy samej żonie Marselusa. Co nie zmienia faktu, że Mia i Butch nie pokrywają się wcale, ale dzięki Vincentowi i Marselusowi są ze sobą powiązane co w efekcie daje jedną, spójną, świetną fabułę. Jeśli dalej uważasz, że oglądając ten film pierwszy raz, od samego początku oglądania, przeskakując między historiami widziałeś to połączenie to może powinieneś zostać jasnowidzem, bo wątki nakładają się dopiero w trakcie oglądania...

ocenił(a) film na 3
thomas_4

tak patrząc to nawet piernik do wiatraka ma coś - mąkę ...

tu mimi kilku drobnych powiazań całość się i tak nie klei tak jak na to oczekiwałem do ostatnich minut filmu

ocenił(a) film na 10
thomas_4

Bravo z opinię z którą w pełni się zgadzam !

ocenił(a) film na 3
thomas_4

człowieczku nie wiesz nawet co piszesz... co mają dzieci do mojej opini o filmie? skonczyłem 5 uczelni więc raczej to ja mogłbym takim tekstem wyjechać do ciebie :)

poprzeć opinię moją jakąś konstruktywną krytyką? musiał bym miec co popierać :] tu nie ma sensu tracić siły i energie na długie komentowanie filmu :) uwielbiam ten gatunek filmowy, ale ten film mnie poprostu zawiódł na pełnej lini...

po to jest forum, by wypowiadać swoje zdanie, a jeśli dla niektórych to okazja do obrażania innych to świadczy tylko o ich IQ i dorosłości :] Wolny kraj, wupowiadać się można, ale urażać innych uzytkowników nie ponieważ wolność naszą ogranicza tylko wolność innych .. pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 3
Tigersoft_filmweb

Ukończone uczelnie nie są wyznacznikiem gustu filmowego i inteligencji. Co z tego, że mam magistra przed nazwiskiem skoro znam kolegów magistrów, którzy czasem nie łapią logiki w prostych sensacyjnych filmach. Uważam, że osoba po skończonej podstawówce może lepiej postrzegać sens utworów niż magister czy doktor (może szkoła aktorska jakoś jeszcze wpływa na postrzeganie filmów) ;)
Natomiast dalej uważam, że atlas chmur jest pompatycznym, przereklamowanym tworem.

ocenił(a) film na 1
adi1988

zgadzam się i z tym, że nie jest to wyznacznik. Jednak mimo wszystko buduje jakiś zasób słownictwa, postrzegania świata i rozumienia go. nie ma to wiele wspólnego z gustami jednak. to nie tyczyło się filmów co napisałem ale wypowiedzi jednego z internautów cyt: "Mam nadzieję, ze dzieci z tego nie będzie"

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Paszko_Rymbaba

kiepska to jest twoja wypowiedź...a film był chyba za trudny żeby co niektórzy odkryli jego sens...szkoda...radzę chodzić na polskie komedie

ocenił(a) film na 6
aniteczka44

Co było niby trudnego w tym filmie? Aczkolwiek muszę się poprawić, zobaczyłem drugi raz i podwyższam ocenę o dwa punkty. Jednak trudny to on nadal nie jest.

Paszko_Rymbaba

dla niektórych jest, ale nie może być tak, że wszyscy wszystko odbierają inaczej...mnie się podobał, tobie nie i tyle

ocenił(a) film na 3
Paszko_Rymbaba

Trudnego nic, nudnego - tak

ocenił(a) film na 3
Paszko_Rymbaba

chyba po Twoim sposobie wypowiedzi widać to.. nie zamierzam wyprowadzać Cię z błędu, nie jesteś na tyle ważny, zby twoje zdanie o mnie mnie wogóle obchodziło :] Z całego serca jest mi z tego powodu wszystko jedno :]