PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Po obejrzeniu zwiastuna udało mi się zdobyć i przeczytać książkę (wersja z 2006 r., wyd. Bellona, tł. Justyna Gardzińska). Ciekawe doświadczenie... Czytam dosyć dużo, ale muszę przyznać, że dawno nie miałem w ręku tak skomplikowanego w odbiorze dzieła. Zrozumiały wydaje się być mały brak zainteresowania ze strony czytelników i późne podjęcie tematu przez filmowców. Początkującym polecam przebrnąć przez pierwsze kilkadziesiąt stron, które potrafią momentami zniechęcić. Ekranizacja może okazać się sukcesem, ponieważ dzieło ma duży potencjał i wiele zależy od kreatywności reżysera.

_Daql_

Da się ją gdzieś pobrać bo znaleźć w necie ją ciężko, może nawet w ogóle?

_Daql_

Trochę zniechęcającą recenzję wystawiasz książce, a to nie tak powinno być.
Warto nastawić się na książkę bardzo mocno starającą się oddać realia życia, mentalności i mowy, poczynając od połowy XIX wieku, aż w potencjalną odległą przyszłość. I wyszło to autorowi (oraz również polskiemu tłumaczowi) bardzo świetnie. Książka jest obrazowa, wielowarstwowa, różnorodna, jak zbiór sześciu odmiennych opowiadań luźno ze sobą powiązanych. Historie są zaskakujące, ciekawe, wciągające, a bohaterowie bardzo autentyczni.
Nie jest to prosta książka podająca idee na tacy wraz z bohaterami, ale niesamowita podróż, którą za każdym razem odkrywa się na nowo, zagłębiając w różne poruszane problematyki.
Ja jestem świeżo po kolejnej lekturze, potwierdziłam sobie tylko że jest to książka wybitna, zawierająca takie złożone przemyślenia, upleciona z tak ogromną starannością, oferująca zdecydowanie więcej, niż czytelnik jest w stanie za jednym razem przyswoić.
Cieszę się, że ekranizacja skłania przy okazji do czytania :) Mitchell ma potencjał być jednym z bardziej poważanych literatów naszej epoki :)