PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Film ułożony jest z kilku wątków które nie mają ze sobą wiele wspólnego.
Widać w nim wpływ internetu, szybkość przekazu informacji, złote myśli prosto z demotywatorów.
Muzyka nijaka, nie powala ani nie zaskakuje.

Został stworzony z myślą o miłośnikach komedii np. kokon ( wątek z dziadkami ) miłośników s/f, miłośników gier komputerowych, miłośników Piratów z Karaibów i miłośników historii lat 30-tych i miłości gejowskiej.
Jest w nim wszystko a zarazem nic...
Jedno zdanie jest powtarzane bodajże 10 razy. Dość niski poziom.
Trąci za każdym razem banałem.

Film może się podobać mniej wymagającym kinomanom oraz młodzieży w wieku 12- 19 lat.

ocenił(a) film na 10
Brumhilda

Dziękuję, że mnie odmłodziłaś o kilkanaście lat :)

Lukas_Art

logika!
Ze zdania "Film może się podobać mniej wymagającym kinomanom oraz młodzieży w wieku 12- 19 lat" nie wynika, że film nie może się podobać innym osobom. Pojawi się zarzut, że operator modalny ("może") może :) oznaczać wszystko, ale wskazałbym na kontekst- istotnie jest w tej wypowiedzi położony nacisk na tę grupę, ale nie da się z niej wydobyć sądu, że to warunek konieczny.

ocenił(a) film na 10
RavIcchakPav

Pytanie tylko czy Brunhildzie o to chodziło. Więc pewności nie masz, zaś gdyby Brunhildzie o to chodziło myślę, że by to zaznaczyła. Poza tym doskonale wiem o co Ci chodzi.
Te same teksty słychać w reklamach, np: gdy pada głos lektora w reklamie banku: "Nie znajdziesz lepszej oferty". Na pierwszy rzut oka wydaje się, że ta oferta jest najlepsza, ale to nieprawda, bo logicznie rzecz biorąc może tu być również powiedziane - i tak jest w istocie - że ta oferta jest taka sama jak inne.
Anaogiczne są reklamowe slogany typu: "Nic nie działa dłużej" (bo działa tak samo długo) / "Żaden dezodorant nie chroni lepiej" (bo chroni tak samo) - a wrażenie jest takie, jakbyś miał przed oczami najlepszy produkt. Logika jest? Jest! :)

Lukas_Art

zarazem jednak nie można przesądzać, że chodziło jej o to, co ty sugerowałeś.
inną rzeczą jest to, co napisała, a to co myślała (do tego dostępu brak).
to, że propagandowo użyła stwierdzenia też zasugerowałem ("istotnie jest w tej wypowiedzi położony nacisk na tę grupę, ale nie da się z niej wydobyć sądu, że to warunek konieczny")

Brumhilda

Film może nie podobać się ludziom, błędnie twierdzącym, że film może się podobać mniej wymagającym kinomanom oraz młodzieży w wieku 12- 19 lat.

ocenił(a) film na 4
hr_dooku

Film może podobać się ludziom poprawnie twierdzącym, że film może nie podobać się ludziom, którzy słusznie twierdzą, że film może się podobać mniej wymagającym kinomanom oraz młodzieży w wieku 12 - 19 lat.

jos_fw

Mój brat ma 27 lat, filmów widział wiele, a postawił 9.

ocenił(a) film na 3
jos_fw

Widzisz...jego brat ma 27 lat.Filmów widział wiele,a postawił 9.
O czymś to może świadczyć...tylko o czym?
Może filmy były złe?
Sam nie wiem.

ocenił(a) film na 4
Marekgdapl

Ma to taką samą wartość logiczną jak jego poprzednia wypowiedź - zero.

jos_fw

I co fajnie tak obrażać, trolling.

ocenił(a) film na 4
hr_dooku

nie, to Ty obrażasz logikę. A ten brat to dużo od Ciebie starszy?

jos_fw

o 5 lat.

ocenił(a) film na 4
hr_dooku

No to Cię trochę usprawiedliwia

jos_fw

Mam go w znajomych to pa6l1 z avatarem rzygającego clowna.

ocenił(a) film na 10
jos_fw

Jednym słowem, film może się podobać. Wow!

ocenił(a) film na 4
Lukas_Art

Niepojęty to fenomen, ale może. Argh!

ocenił(a) film na 3
hr_dooku

W samym twierdzeniu , "że film może się podobać mniej wymagającym kinomanom oraz młodzieży w wieku 12- 19 lat" widzisz jakiś błąd?
Ja żadnego.Gdybyś użył słowa "tylko" może miałoby to jakiś sens.

Marekgdapl

Ty się pewnie doszukujesz błędów ortograficznych, a ja tu wykryłem błąd w samej treści.

ocenił(a) film na 3
hr_dooku

Ależ nie jęcz...nikt ci byków ortograficznych nie wytyka.Nawet tego nie łapiesz.
Jasno ci napisałem gdzie tkwi błąd.Za trudne?
Prościej sie nie da.Pobudka))))))

Marekgdapl

A bez "tylko" to jakaś wielka różnica?

ocenił(a) film na 3
hr_dooku

))))))))))))))))))))))))))))))
Zapytaj brata))))))))))))))))))))))))))))))))))