wiekszosc krytykow miazdzy ten film a tym czasem na IMDb Atlas chmur ma ocene 8.2. Na film webie film rowniez zaczyna od wysokiej oceny. Bez watpienia mamy do czynienia z filmem ktory najbardziej podzielil krytykow i widzow w 2012 roku
Widzów, jak sam wskazujesz, podzielił w małym stopniu. Na pewno jest to film mający widzów typu "jestem bardzo inteligentny, dlatego film uważam za dno", i to ci widzowie, jak zawsze w takich przypadkach, najbardziej udzielają się na forach.
Za aktorstwo i scenariusz adaptowany może jeszcze. Poza tym efekty i zdjęcia też bardzo dobre, ale zależy od konkurencji.
Efekty bardzo przeciętne. Wieją blue screenem na kilometr, zdjęcia też nie specjalne w stosunku do konkurencji. Aktorstwo też się nie łapie zupełnie przy aktualnej konkurencji.
Czy to co się dobrze sprzedaje jest bardziej wartościowe? Czy ważniejszym dziełem jest Alchemik Coelho czy też wspomniany w filmie a trochę gorzej znany Sołżenicyn? Odpowiedz na to pytanie, a potem na następne: po co atakować ludzi zamiast mierzyć się z ich poglądami? Bardzo jestem ciekaw Twojej opinii.