Osaczony,rozczarowany i... tchórzliwy.Poszukiwany też przez policję...za próbę,jak to zostało zapewne przedstawione przez jego mentora,zabójstwa.Zamiast walczyć i udowodnić światu,że to on jest twórcą "Atlasu chmur" wolał samobójstwo.
Może doszło do tego gejowskie poczucie wykluczenia?
też tak później myślałem - o strachu przed wymierzeniem kary. "Gejowskie wykluczenie" mi odpada bo niby zależało mu na tym młodym, skoro pisał do niego listy z wyznaniami...
Gejowskie wykluczenie w pojęciu poczucia społecznego wykluczenia z jakim borykają sie geje a nie wewnatrzśrodowiskowego
to chyba też odpada - jak dla mnie przynajmniej, ponieważ miał wsparcie od swojego chłopaka. Tak sądzę...
Gdyby to było takie proste.Wsparcie drugiego geja nie umniejsza społecznej ostentacji
owszem nie zmniejsza dyskryminacji ale na pewno było mu łatwiej z pomocą i wsparciem drugiej osoby niż w pojedynkę
to już inna sprawa. Mowa nawet była w filmie - jeśli ludzie dowiedzą się że utalentowany chłopak sypia z innym chłopakiem to nikt nie będzie chciał mieć z nim do czynienia, nawet gdyby był wybitny w swoim fachu.
Myślę, że spowodowała to jego zdemoralizowana natura. Dewiant seksualny i przestępca w jednym. I dodatkowo jeszcze błędne poczucie bycia uciśnionym artystą. Myślę, że te cechy zrodziły w jego chorej głowie chęć wykluczenia ze społeczeństwa siebie jako zbędnego szkodnika.
W książce popełnia samobójstwo, bo zrobił wszystko, co chciał zrobić. Po skomponowaniu swojego dzieła "Atlas Chmur" nie miał już większego celu w życiu. Dlatego w filmie zaznacza, że jego samobójstwo jest przemyśle i konieczne.