PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

samobójswo

ocenił(a) film na 8

ciekawi mnie dlaczego kompozytor popełnił samobójstwo.

ocenił(a) film na 3
kornelinski

Osaczony,rozczarowany i... tchórzliwy.Poszukiwany też przez policję...za próbę,jak to zostało zapewne przedstawione przez jego mentora,zabójstwa.Zamiast walczyć i udowodnić światu,że to on jest twórcą "Atlasu chmur" wolał samobójstwo.
Może doszło do tego gejowskie poczucie wykluczenia?

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

też tak później myślałem - o strachu przed wymierzeniem kary. "Gejowskie wykluczenie" mi odpada bo niby zależało mu na tym młodym, skoro pisał do niego listy z wyznaniami...

ocenił(a) film na 3
kornelinski

Gejowskie wykluczenie w pojęciu poczucia społecznego wykluczenia z jakim borykają sie geje a nie wewnatrzśrodowiskowego

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

to chyba też odpada - jak dla mnie przynajmniej, ponieważ miał wsparcie od swojego chłopaka. Tak sądzę...

ocenił(a) film na 3
kornelinski

Gdyby to było takie proste.Wsparcie drugiego geja nie umniejsza społecznej ostentacji

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

owszem nie zmniejsza dyskryminacji ale na pewno było mu łatwiej z pomocą i wsparciem drugiej osoby niż w pojedynkę

ocenił(a) film na 3
kornelinski

Pewnie łatwiej z pytaniem "czy łatwo".

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

to już inna sprawa. Mowa nawet była w filmie - jeśli ludzie dowiedzą się że utalentowany chłopak sypia z innym chłopakiem to nikt nie będzie chciał mieć z nim do czynienia, nawet gdyby był wybitny w swoim fachu.

ocenił(a) film na 3
kornelinski

To już masz odpowiedź na swoje dywagacje.

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

dzięki za dialog. Polecam się do innych dyskusji.

ocenił(a) film na 5
kornelinski

Myślę, że spowodowała to jego zdemoralizowana natura. Dewiant seksualny i przestępca w jednym. I dodatkowo jeszcze błędne poczucie bycia uciśnionym artystą. Myślę, że te cechy zrodziły w jego chorej głowie chęć wykluczenia ze społeczeństwa siebie jako zbędnego szkodnika.

ocenił(a) film na 8
oblawamoja

"zbędny szkodnik" - chyba ktoś filmy pomylił

kornelinski

W książce popełnia samobójstwo, bo zrobił wszystko, co chciał zrobić. Po skomponowaniu swojego dzieła "Atlas Chmur" nie miał już większego celu w życiu. Dlatego w filmie zaznacza, że jego samobójstwo jest przemyśle i konieczne.

ocenił(a) film na 8
kornelinski

hymm, ogarną go WELTSZMERC!