polecam wszystkim tym, którzy nie chcą zmarnować czasu ani pieniędzy bo na prawde warto. Roman zna się na rzeczy.
I należy wspomnieć o znakomitej kreacji Ewana McGregora, (być może nie najlepszej - staram się być obiektywna:) ale warto to zobaczyć. Ja mam ochotę jeszcze raz obejżeć. O i dowiedzieć się od kogoś które konkretnie sceny były kręcone w Polsce (pewnie któreś z plaży ale nie wiem na pewno). Jak ktoś jest z tych stron Polski i wie to prosze o odpowiedź bo będzie mnie to trapić do końca życia (sama zapraszałam w swoim liście Ewana do Polski i wreszcie był, a ja nie byłam przy tym i na dodatek nie wiem gdzie dokładnie i kiedy.. buuuuuu)
Żadne sceny nie były kręcone w Polsce. Część scen była kręcona na niemieckiej części wyspy Uznam (to tam gdzie na polskim kawałku leży główna część miasta Świnoujscie) niedaleko od granicy z Polską (jakieś 30-35 km) są to okolice miejscowości Trassenheide i Zinnowitz. Tam był zlokalizowany dom Langa, oprócz tego pewne sceny z samochodem w lesie i plażą wskazują na typowy charakter wyspy Uznam. Zauważyłem to gdyż tak się składa, że Świnoujscie i wyspa Uznam to mój jak to mawiają Niemcy "heimat", bywam tam nadal i znam okolice także po niemieckiej stronie.