Autor widmo

The Ghost Writer
2010
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122214
7,3 51 krytyków
Autor widmo
powrót do forum filmu Autor widmo

Witam. Bylem na seansie wczoraj, obejrzalem, wyszedlem z sali i... o czym to bylo? Co takiego strasznego było w tym ze Ruth i Emmet byli w CIA? O co chodziło w fakcie, ze Mike napisał te 'początki' ktore skladaly się w tą wiadomosc? Kto miał się nie dowiedziec?

Film ogólnie był nudny i męczący, trwał 2h a po 1,5h dopiero zaczeło się cos dziac. Ogolnie zero napięcia jak na 'dreszczowiec', problematyka dosc zwyczajna... Aktorzy za to byli na 5, zwlaszcza Ruth ;)

ocenił(a) film na 8
Geohound

Ruth przez lata kierowała politycznymi działaniami męża jako agentka CIA, początkowo wydawało się że to on był w CIA i działał na korzyść USA. Kiedy zorientował się, ze nie chodziło o "początek", kiedy tamten był na studiach, a o "początki" rozdziałów, odkrył ukrytą wiadomość, jednak nie zdążył ujawnić jej światu, ponieważ szybko został wyeliminowany przez agenta.

ocenił(a) film na 7
Nezumi

No ale co z tego ze działa na korzysc USA? Czy to cos zlego? Ja tam z polityki nie jestem najlepszy i po prostu nie widze w tym niczego potwornego... Bycie w CIA na prawde oznaczalo pogarde wobec takiej osoby?

ocenił(a) film na 8
Geohound

Czy coś w tym złego? To tak jakby żona polskiego premiera kierowała działaniami męża tak, żeby podejmował decyzje na korzyść np. Niemiec. Tłumacząc najprościej jak się da: jego zadaniem było działanie dla dobra wielkiej Brytanii, a podejmował decyzje sprzyjające USA za namową żony, która była agentką CIA(które jest agencją amerykańską). Czyli zła nasłana przez amerykańców sterowała tak brytyjskim premierem, ze robił dobrze amerykańcom.

ocenił(a) film na 7
Geohound

Witam.
Wydaje mi się że to Ruth sterowała swoim mężem zgodnie z poleceniami CIA.
Sama mówiła że prawie wszystkie decyzje Adama Langa były podjęte za jej
zgodą. Również błyskawiczna kariera polityczna Adama tłumaczyła by
powiązanie Ruth z CIA.

Co do filmu to muszę powiedzieć że był naprawdę dobry, może rzeczywiście na
początku za dużo sie nie działo (pierwsze 30 min) ale potem film się
rozkręcił na dobre. Podobało mi się że to widz odkrywał całą intrygę razem
z widmem.

ocenił(a) film na 8
thezus

A ja mam jedno pytanie bo tego nie zakapowałem kto napisał tą książke biografie czy co tam było ???

ninja_4

biografie napisał ten którego wyrzuciło morze...

ocenił(a) film na 9
ninja_4

[SPOILER]I ten drugi miał za zadanie ją poprawić, ale dotarł do takich samych informacji, co poprzednik i wiecie, jak wszystko się skończyło. :)

@Geohound: Po pierwsze - to trochę, jak zdrada. Myślę, że gdyby żona polskiego premiera też była w CIA, to wielu Polakom raczej by się to nie spodobało. To byłby przejaw braku suwerenności kraju. Po drugie - wydawało się, że premier był samodzielny w swoich decyzjach, po czym na jaw wyszło, że nic nie było wykonane z jego własnej woli.

Film jest bardzo dobry. Trzyma w napięciu do samego końca. Na pewno jeden z moich ulubionych filmów Polańskiego.