Każdy debil zauważyć potrafi iż gala Oscarów straciła na znaczeniu w sensie oglądalności i prestiżu. Dlaczego? Również każdy debil wie iż chodzi tylko o kupczenie nagrodą, natomiast walor artystyczny schodzi na pięćtysięczny plan. Nie trzeba wykryć afery korupcyjnej by zauważyć, wypowiedzi producentów i twórców nowych filmów (Hurt Locker, Bez Przebaczenia i tego typu szajsy)którzy z góry wiedzą, że będą kręcić film po to by Oscara dostać.
Nie powiedziałem rzecz jasna nic nowego i odkrywczego jednak ta myśl dotarła do mnie po raz enty przy okazji rozmyślań na temat Polańskiego (?)
Jako jeden z niewielu dostał współcześnie Oscara za coś ambitnego.
zgadzam sie co do oskarow. stosunkowo niedawno zalozylem temat o oskarach. cos w stylu najbardziej pokrzywdzeni i nieslusznie wreczone nagrody. temat zostal usuniety z forum. redakcja filmweb jak "DROGA AKADEMIA". w ogole ich recenzja na temat najnowszego filmu Polanskiego. powinni sie wstydzic. w zyciu bym sie pod czyms takim nie podpisal. co do oskara za Pianiste. musieli mu w koncu dac tego oskara. padlo na Pianiste - film dobry ale jak juz ktos wczesniej napisal, konwencjonalny. Polanski powinien dostac oskara za Dziecko Rosemary, tymczasem nie byl nawet nominowany (mam na mysli rezyserie). a tegoroczne nominacje do oskarow to jakies nieporozumienie. juz widze tarrantino odbierajacego nagrode za rezyserie i amerykanska propagande zwiekszajaca pobor do wojska, mianowicie hurt locker jako najlepszy film - wsty, zal, sztuka w publicznych mediach umarla.
Też się zgadzam, choć są miłe wyjątki, jak choćby Oscar dla filmu Million Dollar Baby, który pokonał efektownego Aviatora.
Nie mniej jednak widzę na świecie, i czasem nawet w holiłódzie trochę ambitnych prób jednak przechodzą one bez echa.
A co do samej osoby Polańskiego: polska mimo iż liberalna to publicznie odgrywa rolę konserwatysty chrześcijańskiego, za co zbiera się na różnych forach po dupie panu Polańskiemu. Nie mniej jednak wielu ludzi zrobiło by na imprezce tak samo. Więc, nie dane nam oceniać jego osoby. Użył sobie po holocaustach i innych takich. Jest porządnym człowiekiem i wielkim umysłem co udowadnia w swoich filmowych wizjach.
Oscary dno - Polański potrafił je pokonać i dobrze się stało.