Autor widmo

The Ghost Writer
2010
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122214
7,3 51 krytyków
Autor widmo
powrót do forum filmu Autor widmo

Fantastyczną całość psuje akcja jak z parodii (no błagam, MI6 latami szuka szpiega, którego główny bohater znalazł wpisując jego nazwisko + CIA w google). No ale przynajmniej zostaje fantastyczna reszta... Polański ma w Polsce zaskakująco chłodną prasę, a "Autor widmo" to jedno z bardziej niedocenianych dzieł. Moim zdaniem sposób prowadzenie kamery, budowania napięcia przez obraz i gry scenografią ociera się o geniusz.

Su_albo_Andy

Też na to zwróciłam uwagę, motyw raczej nierealny ;p

ocenił(a) film na 8
Su_albo_Andy

Rzeczywiście może to trochę naciągane (minuta korzystania z google'a i cała prawda o człowieku wychodzi na jaw). Ale ja na to patrzę tak, że strona internetowa, gdzie opublikowano informacje o powiązaniach Emmetta z CIA mogła być pewnym symbolicznym odwołaniem do istniejący i popularnych stron z gatunku "spiskowych teorii dziejów". Tworzonych przez nie wiadomo kogo, w nie wiadomo jakim celu i z nie wiadomo jaką prawdziwością publikowanych treści. Z drugiej stron pozycja szanowanego profesora dała Emmettowi niezłą przykrywkę. Na tyle dobrą, że raczej mógł nie budzić jakichkolwiek podejrzeń. Cóż, mimo tego pewnego uszczerbku w scenariuszu trzeba przyznać, że film zrobiony naprawdę solidnie. Taka wydawałoby się niewinna historia jak napisanie biografii, przerodziła się w serie tajemniczych zdarzeń, śmierci i rozgrywek politycznych.