PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119043}

Autostopem przez galaktykę

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
2005
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 37932
7,0 24 krytyków
Autostopem przez galaktykę
powrót do forum filmu Autostopem przez galaktykę

Kicz

ocenił(a) film na 5

Chociaż wizja poddawania nas, ludzkiego gatunku doświadczeniom, nad którymi czuwały myszy zaciekawiła mnie

ocenił(a) film na 10
zie1ona

"kicz". czy możesz proszę zdefiniować ten termin w odniesieniu do tego filmu? będę wdzięczny.

ocenił(a) film na 5
440_cui

Proszę Cię bardzo... Kicz czyli dzieło bezwartośiowe w tym przypadku chodzi tu o film GTTG. Tandeta przejawiła się ogólnie i jest wszechobecna... dlatego cały obraz filmu tak odebrałam a przykładem jest suchość scen, niedokonczone wątki ale przedewszystkim przewarzają chore paradoksy typu ...Zburzenie Ziemi by potem "wstawić" jej kopie zapasową... walka o swą ukochaną lodówkę, domek, ogródek, planetę by nakońcu porzucic ją , bezsenspwność zadawanych pytań i nielogicznych odpowiedz...jest tego sporo ale i wszyto razem sprawiło, że po oglądnieciu naprawdę nie byłam usatysfakcjonowana gdyż oczekiwałam naprawde lepszej interpretacji humorystycznej, dowcipnej powieści science fiction Adamsa.

ocenił(a) film na 10
zie1ona

aha. również czytałem książkę i muszę przyznać, że moim zdaniem film całkiem dobrze oddał atmosferę powieści. nie zmienia to jednak faktu, że np. akcja ze wstawieniem kopii zapasowej to dla mnie motyw genialny:) w tym filmie dużo jest dość przewrotnego humoru i ironii, która nie wszystkim musi się podobać...

ocenił(a) film na 7
zie1ona

To o czym piszesz to wlasnie humor absurdu ktorego najwyazniej nie lubisz i nie rozumiesz. To oczywiscie kwestia gustu, ale nie powinno sie oceniac czegos czego sie nie rozumie.

i proponuje sprawdzic definicje slowa "kicz"

ocenił(a) film na 3
____16

kicz to rzeczywiscie nieodpowiednie slowo-bardziej adekwatnymi bylyby: żenada,koszmar, nuda, gniot, bełkot - nie wiem kto sie pokusił o porównania z pythonem, ale to już jest duże nadużycie jeśli nie świętokractwo filmowe.do pythonow nikt nie byl jeszcze podobny (lacznie z polska wersja,ktora jest nadzwyczaj obrzydliwa), a autostopem... to zwykła nieśmieszna komedia jakich wiele.a książki odechciało mi się zupełnie czytać po tym co obejrzałem.

ocenił(a) film na 10
adas

sorry, ale co masz na myśli z polską wersją MP? co do "Autostopem..." no to każdy ma swój gust, wiadomo, również poczucie humoru itp. a książka jest całkiem dobra.

ocenił(a) film na 3
440_cui

plejada "topowych" polskich aktorów (Szwedes,jankowski,zelt!!,kawa lec!!!!) postanowila w teatrze wystawiac skecze monty pythona.pomimo tego,iz teksty sa wziete z tlumaczen Beksinskiego, przedstawienie może przyprawić o mdłości zwykłego widza, a miłośnika monty pythona o chęć połknięcia własnej pięści-podsumowując - Gorąco odradzam.jesli chodzi o gust i poczucie humoru, to ja ze swoich jestem dosyć zadowolony.

ocenił(a) film na 10
adas

dzieki za wyjaśnienie. w końcu mi się przypomniało, że coś o tym słyszałem, ale nie zaprzątałem sobie tym głowy gdyż założyłem z góry, że to kicha. co do gustu i poczucia humoru, to bardzo sie cieszę, że jesteś ze swoich zadowolony. ja z moich również.