Czy ten Filmik jest na podstawie calej "trylogi" czy tylko pierwszej czesci, bo nie wiem czy sie zabierac za niego zanim przeczytam wszystkie 5 czesci :))) thenks za odpowiedz
głównie na podstawie 1szej i2iej częsci, ale miejscami mam wrażenie, ze czerpał coś z pozostalyck książek, bo czytalam tylko pierwsze dwie, a nie wszystkie fragmenty kojarzyłam z lektury.
Mnie się wydaje że tylko na podstawie pierwszej części, a nie pierwszej i drugiej. Ale pewna nie jestem, bo książkę czytałam dosyć dawno.
czytałam wszystkie części i według mnie tylko nsa podst. 1 w zasadzie nie mam wątpliwości
Zgadzam się. Jedynie na podstawie "Autostopem przez Galaktykę". Żaden z wątków z drugiej "Restauracji Na Końcu Wszechświata" nie został zaczerpnięty. Sceny z Malkovichem zostały oryginalnie stworzone na potrzeby filmu przez Adamsa. W zasadzie rada spóźniona, bo post stary, ale rada dla innych. Bezwzględny obowiązek przeczytania książki. Jest niedługa, w zależności od możliwości, mi zajęła 3 godzinki. Bez znajomości książki film w zasadzie niezrozumiały. Dla mnie niestety chaotyczny mimo znajomości lektury.