7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822213
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Avatar... szmira tysiąclecia, arcygniot wszechczasów, s”yf”²L(fail(t) – y(zero) – y’(z zera):), coś nad wymiar, niewyobrażalnie, niedoścignienie, niemalże perfekcyjnie dennego. Można by ciągnąć ten wywód lotów średnich do, hmm świąt?? Jednakże pomimo, wyżej nadmienionych, po rocznej przerwie powróciłem do filmu i... Mocna subiektywna, dziewiątka stoi hardo... kompletnie niczym niezagrożona :). Ten film mimo kiczu, prostoty, szablonu i ........ (dopisz co chcesz) jest fantastyczny i dla mnie takim pozostanie. Widzę w nim wszystko co chcę widzieć, nawet jeżeli tego nie ma :). A teraz z innej beczki.

Dowód:
Primo jeden: niekwestionowany, zunifikowany WBC/WBA/WBO/IBO/IBF... mistrz wagi ciężkiej BoxOffice.
Primo dwa: absolutny rekord piracenia w sieci.
Primo trzy: pomimo primo jeden i primo dwa totalna dominacja sprzedaży dvd/blu rey.

Teza: Świat na psy schdzi... Ale całkiem w tej psiarni przyjemnie :). Czas umierać... skisłe z niestarwności Petöfiego.

p.s prawdziwa głębia i wartości odeszły bezpowrotnie i nigdy nie wrócą, szukasz ich? Jeżeli do tej pory ich w sobie nie znalazłeś to nic ci nie pomoże, i milion Altmanów nic nie wskóra. Ja nie potrzebuję dowartościowywać się pseudo dysputą o ambitnych kina czy literatury, ja ich znam i wiem co chcieli powiedzieć... a Ty?

p.s2 Waldemar Łysiak „Wyspy Bezludne” wstęp co poniektórym polecam :)

akula2

Ja też nie rozumiem tych którzy w każdym filmie muszą mieć super skomplikowaną fabułę. Prosta historia również potrafi urzec.

ocenił(a) film na 7
kenexgro

Ale nie w filmie za 300 mil. dolarów amerykańskich.

Czuję się zniesmaczony.

ocenił(a) film na 10
helsinger

Nie przesadzaj, aż tak źle nie jest.

ocenił(a) film na 7
NommaD79

Szkoda tylko że wszyscy obrońcy filmu tak i słabego scenariusza nie mają nic do zarzucenia ale w innych filmach to już nie są tak miłościwi.
Zalety którymi okładają Avatara w innych produkcjach są wadami.

I o co tu chodzi?
Źle nie jest,tragicznie...również ale za dobrze też.

ocenił(a) film na 10
helsinger

Wszystko kwestia emocji...

ocenił(a) film na 7
NommaD79

Tu nie chodzi o emocje.

ocenił(a) film na 10
helsinger

Zawsze chodzi o emocje, tak jak wszyscy kłamią i każdy się gdzieś popisuje dla aplauzu. To pewne jak śmierć i podatki...

ocenił(a) film na 7
NommaD79

Emocje zasłaniają czasem nasze prawdziwe odczucia maskując prawdziwe wnioski i racjonalne myślenie.

ocenił(a) film na 10
helsinger

Nie czasem, tylko zawsze (mniej lub bardziej). Dlatego paradoksalnie jest to norma...

ocenił(a) film na 7
NommaD79

Normą jest nienormalność.

helsinger

Odczucia wynikają z emocji.

helsinger

Ja nigdy nie narzekam na prostą fabułę. Jesli jest kompletnie bez sensu, wtedy mogę się przyczepić.

ocenił(a) film na 7
kenexgro

A czy tu jest jakiś sens.

helsinger

Tak. W tym filmie "wszystko trzyma się kupy", nie dostrzegłem wiekszych dziur logicznych.

ocenił(a) film na 7
kenexgro

Dlaczego tak prosta historyjka jest dobrze oceniana a innych filmach byłby to głos przeciwny.

Czym jest to spowodowane. Przypominam że są to wypowiedzi często miłośników Avatara.

helsinger

Ja nie wiem co kieruje ludzi do czegoś takiego. Mi nigdy nie przeszkadza prostota fabuły. Lubię takie filmy jak Avatar, Transformers, G.I. joe : czas kobry, eagle eye, które często za ową prostotę są właśnie krytykowane.

Może chodzi im o to że Avatar to taka trochę jakby bajka i trudna fabuła mogłaby poprostu zniszczyć film.

ocenił(a) film na 7
kenexgro

To może ty jesteś jakimś wyjątkiem.

Uwierz mi są hipokryci tylko o tym nie wiesz.

helsinger

Ależ ja doskonale wiem ile jest na filmwebie hipokrytów. Na przykład tacy którzy narzekają na prostotę Avatara, a nastepnie w kinie z lat 80-tych wskazują to jako zaletę, bo takie kiedyś było kino. A teraz być nie może?

ocenił(a) film na 9
helsinger

bo transformers dodatkowo pachnie kiczem i patosem? bo ma słabsze aktorstwo?

plantum

Ale rozwałka jest fajna ;]

ocenił(a) film na 7
kenexgro

Dobra rozwałka nie jest zła.

ocenił(a) film na 7
plantum

Czyli wychodzi na to samo.
I o jakim aktorstwie ty mówisz.

ocenił(a) film na 9
helsinger

zoe saldana, quatrich reszta też całkiem nieźle.

ocenił(a) film na 7
plantum

jeśli chodzi tobie o Zoe to z tego co wiem to przecież większość jej twarzy jest animowana komuterowo.

A reszta nie wyróżnia się wśród innych produkcji.

ocenił(a) film na 9
helsinger

"przecież większość jej twarzy jest animowana komuterowo."

o czym ty gadasz?

ocenił(a) film na 7
plantum

Dokładnie i cały efekt mimiczny jest generowany przez komputer.Więc to chyba z aktorstwem nie ma nic wspólnego.

ocenił(a) film na 9
helsinger

<facepalm>

ocenił(a) film na 9
helsinger

a potem sie ludzie dziwią że mieszam ich z błotem

ocenił(a) film na 7
plantum

I już nie wytrzymałeś,nie dałeś rady.

ocenił(a) film na 9
helsinger

to co napisałeś jest bzdurą

ocenił(a) film na 7
plantum

A gdzie twój post gdzie napisałeś."Motion capture"

ocenił(a) film na 9
helsinger

zniknął bo niepotrzebny, chyba zdajesz sobie sprawe dlaczego przywołałem to hasło

ocenił(a) film na 7
plantum

No właśnie nie wiem dla czego bzdura.

Napisz o co tobie chodzi to się być może dogadamy.

helsinger

Poczytaj, pooglądaj troche na temat tego, jak powstawał Avatar.

ocenił(a) film na 7
Po_prostu_mam_racje

Bezsens nie ma po co.

ocenił(a) film na 9
helsinger

avatar powstawał z użyciem technologi motion capture. Wiec twój argument że "z aktorstwem nie ma nic wspólnego." jest tak samo debilny jak byś powiedział że w film kinowy z aktorstwem ma niewiele wspólnego i prawdziwi aktorzy są tylko w teatrze

ocenił(a) film na 7
plantum

Jakie aktorstwo widzisz w tym filmie.
Wiesz o tym,że bez motion capture ich aktorstwo wyglądało by zupełnie inaczej.

ocenił(a) film na 9
helsinger

aktorstwo inaczej również wyglądałoby bez dubli... nie uważasz?

ocenił(a) film na 7
plantum

Co ty z tymi dublami.

ocenił(a) film na 9
helsinger

no twierdzisz że liczy sie tylko prawdziwe niczym nie skażone aktorstwo, wiec zapraszam cie do teatru. Zero techinki, zero dubli, zero oszukaństwa....

spalmy taśmę filmową i komputery!

....

mo-cap to narzędzie, to technologia, krok do przodu. nie wiem dlaczego twierdzisz że nie ma nic wspólnego z aktorstwem?

ocenił(a) film na 7
plantum

Sam wkładasz mi słowa w usta.
Piszesz to co byś chciał usłyszeć i odpisujesz na to.

Czy ja takie coś pisałem o paleniu taśm, no weź przestań.

ocenił(a) film na 9
helsinger

no to wytłumacz o co ci chodzi,
czy na serio uważasz mo-cap za czyste zło?
czy może tylko wypisujesz puste hasła

ocenił(a) film na 7
plantum

Nie twierdza że to czyste zło.
Fajna i poważna sprawa na pewno ułatwiające i podnosząca możliwości aktorskie.

helsinger

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.....................

ocenił(a) film na 7
Jezus_drugi

Zapomniałeś o jednym 'm'

helsinger

Racja. Mój błąd.

ocenił(a) film na 9
helsinger

A Geoffrey Rush bez odpowiedniego kostiumu wcale by nie przypominał kapitana piratów, patafianie.

plantum

Nie znasz się.

ocenił(a) film na 8
Jezus_drugi

Racja, tamten się nie zna.

ocenił(a) film na 9
helsinger

"Szkoda tylko że wszyscy obrońcy filmu tak i słabego scenariusza nie mają nic do zarzucenia ale w innych filmach to już nie są tak miłościwi"

Nie zauważyłem czegoś takiego, natomiast zauważyłem, że niejeden hater, który na fabułę Avatara narzeka, z drugiej strony wystawia wysokie oceny filmom również nie wyróżniających się fabułą. Takim na przykład Gwiezdnym Wojnom, których fabuła już w 1977 była oparta na schematach starszych niż kino.

Fabuła Avatara mi pasuje, bo choć jest prosta, to jednak skonstruowana w sposób logiczny. Nie ma porównania choćby z przykładem z przeciwnego bieguna - Dniem Niepodległości - gdzie głupota wręcz wylewa się z ekranu. Nie prostota. Głupota, rozumiesz?