7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823897
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

10/10 Przepiękny

ocenił(a) film na 9

Cóż mogę powiedzieć, ten film jest po prostu przepiękny. Co z tego, że czasem trochę infantylny, cóż z tego, że opowiada prostą historię??? Ważne w jaki sposób to robi!!! Wzbudza zachwyt i wywołuje emocje, przenosi w inny świat... TEGO oczekiwałem...
Będę do niego chętnie wracał.
You're not in Poland anymore!!! You're on PANDORA!!!!!!!

użytkownik usunięty
muzor

Zgadzam się z tematem. Wróciłem drugi raz z seansu i przyznaję że jestem równie zachwycony. Avatar jest pięknym wizualnie filmem i piękna opowieścią. Jestem zachwycony pięknym światem Pandory, efektami specjalnymi towarzyszącymi filmowi cały czas, idealnie skomponowaną ścieżką dźwiękową i przede wszystkim postacią Neytiri, która wyszła najlepiej ze wszystkich bohaterów pod względem pokazania jej stanów emocjonalnych, mimiki i zachowania... Fabuła jest dość przewidywalna, ale mimo prostego scenariusza idealnie trzyma się kupy łącząc się z oprawą muzyczną i wszystkim co widzimy na ekranie, co wpływa na odbiorcę. Wybaczam tą przewidywalność fabuły i momentami powtórki ze scenariusza za wspaniale pokazany świat planety, klimat i przede wszystkim możliwość zapomnienia na ponad 2 godziny o całej masie spraw życia codziennego. Oceniam filmy pod względem gatunku i tym czy pozostaje w pamięci po seansie. Nie każdy obraz filmowy musi być głęboko refleksyjnym, egzystencjalnym dramatem na temat naszego bytu o czym zapomina coraz więcej głośnych na necie ''krytyków'' i ''znawców światowej kinematografii''.

Jest jednak coś o czym zapominają osoby piszące że każdy wątek i motyw scenariusza, fabuły już były gdzieś w jakimś filmie. Nie trzeba szukać daleko. Mianowicie jest nam podane na samym wierzchu tacy. Mam na myśli sam fakt Avatar, program Avatar. Nie było jeszcze w żadnym filmie takiego schematu: ludzie w celu szpiegowania obcej cywilizacji (będąc lepiej rozwinięci technologicznie od niej) tworzą genetycznie ciała obcych aby ludzcy operatorzy mogli nimi sterować zyskując przychylność wroga. Fakt tego podłączania się w ciała innej rasy i sterowanie nimi umysłem jest czymś nowym. Nie można tego łączyć z Matrixem, gdyż operator i ciało są w tym samym świecie, a powód jak i cel są zupełnie różne od Matrixa. Czy to już gdzieś było? Nie sądzę. Tak więc główny motyw przewodni filmu jest czymś nowym.

Przekaz filmu zależy od nas samych, czego oczekujemy od seansu. Dla mnie przekaz ''Avatara'': ekspansjonizm w połączeniu z cywilizacyjno-technologicznym postępem w celu osiągnięcia korzyści materialnych prowadzi do zapomnienia, upadku i braku poszanowania dla wielopokoleniowej tradycji oraz kultury mniejszych, słabszych etnicznych społeczności. Jako kino Sci-Fi ''Avatar'' wypada wg mnie bardzo dobrze. Jeszcze lepiej wypada jako epicka baśń, która potrafi trzymać w napięciu, zafascynować widza i wzbudzać na widzu różne uczucia i odczucia. Film przyjemnie się ogląda od początku do końca nie patrząc na zegarek i o to w tym wszystkim chodzi.

ocenił(a) film na 10

Popieram w 100% !!!! Wybiorę się na niego do kina na pewno przynajmniej jeszcze raz... Byłem wczoraj ale do tej pory nie mogę przestać o nim myśleć !!! Jeszcze nigdy chyba żaden film mnie tak nie wciągnął w swój świat !!!

ocenił(a) film na 10
muzor

I co ważne dawno nie było filmu, który tak wiele osób chce obejrzeć w kinie kilka razy.

Wszystkie osoby (cztery), z którymi wybrałem się do kina, powiedziały po seansie, że chcą go zobaczyć przynajmniej raz jeszcze...

ocenił(a) film na 9
elkociak

Miło wiedzieć, że nie jestem sam... Już podświadomie planuję kolejną wyprawę do kina. :)

ocenił(a) film na 10
muzor

taki osób jak ty jest z milion na świecie
w tym ja :)

ocenił(a) film na 5
BigDadddy

Wynudziłem sie na tym filmie z moją dziewczyną jak cholera.Juz dawno nie byłem na filmie ,na którym ludzie normalnie rozmawiają podczas seansu i nikomu to nie przeszkadza.Generalnie to dialogi postaci zostały stworzone na potrzeby efektów specjalnych (te ochy i achy...:) Dla mnie ten film to taki "Tytanik" w świecie fantasy. Dałem 5/10 za masę pracy na stworzenie (niebieskich) efektów specjalnych.Pozdro!

ocenił(a) film na 9
vinyll

"...ludzie normalnie rozmawiają podczas seansu i nikomu to nie przeszkadza..."
Współczuję takiego seansu...

użytkownik usunięty
vinyll

No, jeśli ludzie gadali podczas seansu to się nie dziw, że przeszkodziło ci to w odbiorze filmu ;-).

Ja byłem akurat w Multikinie i tam non stop ktoś kogoś uciszał :-D.

użytkownik usunięty
muzor

Ja wczoraj byłem na kolejnej, a w poniedizałek następna :D

ocenił(a) film na 8
muzor

Tak tak tak, najpiękniejszy film jaki widziałam w ciągu ostatnich 10 lat. Film na który chce się pójść do kina jeszcze raz... i kolejny raz :)
Genialny
U mnie 10/10

in_

Ale ten film ma swój urok tylko w kinie i nie wyobrażam sobie obejrzenia go w domowych warunkach (komputer + Internet). Nie da się przenieść tego efektu nigdzie indziej. Cieszę się ogromnie, że tyle ludzi jest zakochanych tym filmie, bo zdecydowanie zasługuje na to:)

ocenił(a) film na 10
in_

Wspaniale ujęte

użytkownik usunięty
muzor

Nie zwracajcie uwagi na trolli i nic im NIE ODPISUJCIE to ucichną z nudy. Oni mają uciechę gdy ktoś się z nimi kłóci.

Skupmy się w jednym z tematów, żeby temat Cameron i impotencja - siedlisko hejterów nie był non stop na górze bo zniechęca ludzi do obejrzenia filmu, którzy pierwszy raz tutaj wchodzą.

ocenił(a) film na 10
muzor

Zgadzam się z autorem tematu w 100%. Dla ludzi bez wyobrażni film może wydawać sie banałem . Ale u mnie osobićie wywołał emocje których nie czułem po żadnym innym filmie , a niejeden już w życiu obejżałem :)

Questos

Avatar zawdzięcza swój sukces dzięki wspaniałym wizualnym efektom, pięknej wzruszającej opowieści i postaci Neytiri - czyste piękno.

muzor

"You're not in Poland anymore!!! You're on PANDORA!!!!!!!"
Kurde tym fragmentem posta narobiłeś mi apetytu na drugi seans.
Teraz dla porównania pójdę do iMaxu, bo byłem w Multikinie.

użytkownik usunięty
_BlackFox_

Multikino się nie sprawdziło.

ocenił(a) film na 10

Chyba, że to jest Multikino w Złotych Tarasach w sali premierowej. :) Nie
licząc cyfrowego IMAX'a w Łodzi - tam jest najlepiej. :)

ocenił(a) film na 10
muzor

Też jeszcze raz pójdę, tylko nie wiem kiedy ;(

ocenił(a) film na 10
muzor

Ja nie oczekiwałem niczego specjalnego, więc nie byłem przygotowany. Dlatego bezbronnego mnie wcisnęło w fotel. Za drugim razem już byłem przygotowany, ale nie udało się obronić.

muzor

Avatar rządzi 10/10 polecam wszystkim to wspaniały film

ocenił(a) film na 8
ObiWanKenobi444

w górę... co za bałagan na tym forum :/

ocenił(a) film na 9
dawidk5

Dni mijają fascynacja pozostaje... Tak jak w przypadku TERMINATORA ALIENS ABBYSS... Coś wam to mówi... facet jest po prostu świetnym fachowcem i nie robi z widza matoła!!!

ocenił(a) film na 10
muzor

Liczę na ponowne seanse, jak to było zapowiadane.