21 sierpnia w kinach 3D na całym świecie odbędzie się darmowy pokaz 15-minutowego fragmentu superprodukcji "Avatar" Jamesa Camerona.
- Zamierzamy wypromować "Avatar" w niespotykany sposób - oświadczył Cameron. - To eksperyment marketingowy. 21 sierpnia przejmiemy jak największą liczbę kin IMAX 3D oraz innych, wybranych trójwymiarowych kin na wszystkich kontynentach, aby pokazać światu 15 minut naszego dzieła, za darmo. To będzie dzień "Avatara".
polecam przed wklejeniem jakiś informacji skorzystanie z opcji "szukaj" w tematach filmu ;)
narazie chyba brak jakichkolwiek szczegółów jeśli chodzi o Avatar Day.. pisałem do Ogange IMAX Polska i do siedziby IMAX z prosba o jakies wyjasnienie i podanie chociaz informacji czy rzeczywiście WSZYSTKIE kina IMAX beda uczestniczyc w ttm wydarzeniu czy tylko wybrane lokalizacje, a jesli tak to czy Polska jest brana pod uwagę - narazie brak odzweu
jeśli ktoś ma jakieś informacje o szczegółach Avatar Day - czekamy :)
http://www.mtv.com/movies/news/art icles/1616919/story.jhtml - wypowiedź samego Camerona.
"we're gonna let people come to any IMAX 3-D theater in the world and see 15 minutes of the movie"
Pewnie niedługo się przekonamy czy to się uda. W końcu skoro Cinepix odebrał nam światową premierę, może to też będą chcieli storpedować. Daj znać jeśli IMAX by coś odpisał.
Ale tak naprawdę to ma sens. Te pokazy mają być jak danie cukierka na spróbowanie. Ludzie mają się przekonać, że koniecznie chcą zobaczyć Avatara w 3D. Jeden dzień darmowych pokazów a potem długie miesiące wyświetlania filmu w IMAXach (bo już wcześniej mówiono, że Avatar w IMAX będzie wyświetlany znacznie dłużej niż inne filmy).
Dzieki za link.. Cameron twierdzi, że podczas Avatar Day mamy sie zapoznać z technologią CG w filmie i oswoić z realnością i emocjonalnością postaci CG tak, żebyśmy mogli się skupić juz tylko na podziwianiu stworzonego świata i uczestniczeniu w fabule...
A ja sie MOCNO zastanawiam nad tym czy 21 bede w IMAX nawet jesli w Polsce to wypali...
Chcialbym byc kompletnie zaskoczony gdy już doczekam premiery, a tak, po tych 15 minutach, bede miej wiecej wiedzial czego sie spodziewac pod wzgledem wizualnym,... jasne film to cos innego, dochodzi historia akcja itd... ale jednak w przypadku Avatara strona wizualna filmu jest prawie tak samo wazna jak fabuła, a na pewno ważniejsza niż w innych filmach sci-fi... Mam duże oczekiwania co do tego filmu i wolałbym chyba być pod wrażeniem przez bite 2,5 godziny niż przez 15 minut...
Wiec będe sie długo zastanawiał zanim podejmę decyzje czy uczestniczyc w Avatar Day
http://microsites2.foxinternational.com/ww/avatar/press_release.html
Ja oczywiście pójdę jeśli tylko puszczą te pokazy w Polsce, to będzie coś epickiego!! :D
Ja też bez dwóch zdań koniecznie to chcę zobaczyć. Nie wiem jak interpretować ten tekst, ale dla mnie brzmi to tak, jakby mieli puszczać we WSZYSTKICH IMAXach i wybranych kinach 3D... Ergo w Polsce też by prezentowali.
"To eksperyment marketingowy. 21 sierpnia przejmiemy jak największą liczbę kin IMAX 3D oraz innych, wybranych trójwymiarowych kin na wszystkich kontynentach"
Nie ma szans żeby to doszło do Polski.Myslę że to będzie raczej ograniczone do kilku/kilkunastu zamożnych krajów.
Zobaczymy. To naprawdę świetna promocja dla tego filmu, bo masa ludzi wciąż kojarzy 3D z czerwono-niebieskimi okularkami. To okazja, żeby przekonali się jak może wyglądać prawdziwe 3D, więc IMAX może poświęcić ten jeden dzień, żeby później mieć pełne sale od grudnia do lutego.
Proszę Was. Jeśli pisze, że WE WSZYSTKICH kinach IMAX to znaczy, że we WSZYSTKICH. Firma wprowadzając markę na nasz rynek nie robiła tego bez powodu - chciała również otworzyć się na polskich klientów. Doszły mnie słuchy, że może być to różnie, w niektórych kinach obejrzenia trailera będzie darmowe, a w niektórych trzeba będzie uiścić małą opłatę, ale miejmy nadzieję, że w Polsce będzie to całkowicie darmowe :).
Ja niestety dawno nie byłem na filmie 3D i dalej te filmy kojarzą mi się właśnie z czerwono-zielonymi okularkami :). W moim mieście (Wrocław) nie ma żadnego kina IMAX i nie było mi dane przekonać się jakie to wrażenie oglądać filmy w ich technologii ;).
http://3.bp.blogspot.com/_UEbZkrBImcM/SmkC-ft2WwI/AAAAAAAAAqI/Uarmm3WE7kA/s1600- h/AvatarTrailerRelease1.jpg
- oficjalna informacja prasowa z ComicCon: "in select theaters and IMAX" czyli... w wyranych kinach i IMAX.. nie jest napisane, ze we wszystkich, wiec puki takiej informacji nie ogłosi sam IMAX puty nie ma pewności...
Co do 3D - polecam.. zupelnie inne doznania niż okulary "czerwono-zielone".. a to co zrobił z 3D Cameron to podobno mistrzostwo więc... czekamy ;)
Clou Cameronowskiego 3D są kamery symulujące ludzkie oczy - standardowe kamery IMAXa miały to do siebie, że odległość między obiektywami była stała i oba były ustawione równolegle. Te kamery nie są tak ograniczone:
http://www.youtube.com/watch?v=2squ9HDuBeI tu jest niezła prezentacja. Po 1:15 widać jak się ślicznie zsuwają i rozsuwają i jak zezują.
A po co ci imax jak masz cyfrowe 3D i bynajmniej nie z "czerwono-zielonymi okularkami" (anaglify) tylko z nowszą technologią - Dolby 3d Digital.
IMAX to większy ekran i lepsza jasność obrazu. Oczywiście cyfrowe 3D też dają radę. Ja osobiście w ogóle uważam, że LCD shutter to najlepsza metoda.
http://www.youtube.com/watch?v=qJMdjI8pRUc
Slucham sobie co powiedział Cameron o dniu Avatara 21 sierpnia i wyglada to tak, że cała zabawa odbędzie się w tylu kinach IMAX i innych "na ilu uda się położyć ręce", więc chyba nie ma co liczyć na to, że uświadczymy Avatara w sierpniu we wszystkich IMAX :
Po naszej stronie stoi logiczny argument. Avatar będzie miał rekordowo długi okres wyświetlania w IMAXach. Będzie tam aż do marca. Trudno sobie wyobrazić lepszą zachętę, żeby ludzie szli do IMAX a nie do zwykłego kina 2D na ten film, niż właśnie uczestnictwo w Avatar Day.
Oczywiście jest tu pewna pułapka - żeby ludzie poszli na tą prezentację, powinni zobaczyć info o tym w TV :) a tego bez trailera nie będzie ;).
racja, wszystko łądnie pięknie, ale to i tak nie zmienia faktu, ze najprawdopodobniej nie ta sierpniowa promocja nie będzie dotyczyła wszystkich kin IMAX tylko ich części...
martwie się bo Polska zawsze w takich sytuacjach gdy nie starcza dla wszystkich dostaje po tyłku - tak było z Transformers 2 gdy nie dostaliśmy ani jednej cyfrowej kopii na cały kraj i IMAX w ogóle nie wyświetlał tego filmu w Polsce... nie żebym uważał TF2 za jakiś wiekopomny film i płakał z tego powodu ze nie było cyfrówki w Polsce - po prostu w przypadku takeigo kasowego hiciora zostaliśmy pozbawieni możliwości pokazywania go w najlepszej jakości, nie liczono sie z naszym krajem..
dlatego boje się co będzie z Avatar Day w Polsce gdy sobie w Los Angeles usiądą tęgie głowy i zaczną decydować komu dać a komu zabrać...
Ludzie od Camerona mają zrobić wszystko, by jak największa liczba IMAXów miała te pokazy, jeśli u nas nie będzie, to winy raczej będziemy mogli się doszukiwać po stronie Imperial Cinepix - polskiego dystrybutora, czy też polskiego Orange Imax. Mnie IMAX nie interesuje - mam za daleko, ale w cyfrowym 3D w kinie chętnie bym zobaczył...
dostałem w końcu zwrotnego maila z IMAC w Kanadzie, cytuje:
"Thank you for your email to info@imax.com and for your interest in Avatar Day! Locations and details are currently being finalized. Please check with IMAX.com for information to be posted once available. We will also be sending an email to our database so we’d suggest signing up for our newsletter if you haven’t already (www.imax.com/newsletter).
Regards,
IMAX Corporation"
wniosek - jeśli "Lokalizacje i szczegóły są obecnie finalizowane" to znaczy, że nie Avatar Day nie będzie we wszystkich IMAX'ach, czego można było się spodziewać.. no ciekawe czy uwzględnią Polske, mam dużo obawy
Ktoś jednak cyknął dwie fotki (i to zaskakująco niezłej jakości) na Comic-Conie:
http://www.picturepush.com/public/2045862
http://www.picturepush.com/public/2045871
Od razu uspokajam - nie ujawniają nic konkretnego - 2x główny bohater
Napiszę na wszelki wypadek, jeśli uda wam się kiedykolwiek dorwać jakieś ciekawe foty z filmu, które mogły wyciec, to zrzucajcie je jak najszybciej na dysk, a dopiero potem udostępniajcie na jakimś image shacku. Istnieje bowiem ogromne ryzyko, że główne źródło może zostać zablokowane przez osoby odpowiedzialne za wyszukiwanie tego typu kwiatków.
podobno jest w sieci nagranie z całego pokazu Avatara z ComicCon nagrane kamerą nie-telefonową ;) ale i tak uważam że trzeba być potrzepanym żeby oglądać jakiekolwiek urywki Avatara w ten sposób bo traci sie za dużo z jakości obrazu, szczególnie przy filmie z efektami takimi jak w Avatar...
Z drugiej strony człowiek jest ekstremalnie wygłodzony, żeby zobaczyć coś konkretnego.
nie wytrzymasz do 21? ;) to ze czekam na Avatara jak jeszcze na żadne film znaczy tylko tyle że byle ochłapem się nie zadowole ;) jeśli już będe chciał zobaczyć zwiastun lub jakiś materiał z filmu to tylko w kinie i w 3D - inne opcje wchodzą w gre dopiero po premierze :D
http://microsites2.foxinternational.com/ww/avatar/release_dates.html
Popatrz na słupek z datami i napisz co Ci się rzucza w oczy, a potem odpowiedz sobie jeszcze raz na postawione przez siebie w poprzedni poście pytanie.
> co Ci się rzucza w oczy
Hmm... Że dzięki CinePixowi nawet w Trynidadzie i Tobago zobaczą ten film przed nami?
Dokładnie, nie wiem tylko jakiego słowa użyć aby odpowiednio trafnie nazwać to co tam zobczyłem. Może po prostu "Polska".
Staram sie nie sugerowac opóznionym dniem proemiery filmu gdy mysle o Avatar Day... moze akurat sie uda i będziemy świadkami wyjątku potwierdzającego regułę? A jeśli nie to pozostanie wysyłanie maili do cinepix w US&A ze skargami na to co sie u nas dzieje.. raczej nieskuteczne ale odstresowujące zajęcie ;)
Morfeo - pisałeś do IMAXa z pytaniem o Avatar Day... a próbowałeś do CinePixa? Może spróbuj...
Do CinePix moge pisac ze zjebką o premirę ;)
Mysle że Avatar Day będzie załatwoiony odgórnie i sam Cameron mówił że będzie rozmawiać z IMAX, więc do IMAX pisze.. Może warto też napisaC do CinePix, ale nie w Polsce bo to mija się z sensem.. trzeba chyba pukać do większych drzwi za granicą ;)
http://www.imdb.com/title/tt0499549/board/nest/144243923?p=2 - posprzątane. Nie dla psa kiełbasa.
Nic nie jest pozamiatane narazie ;) Robimy akcje i piszemy do IMAX, jesli dostaniemy te same odpowiedzi - to kiecha... Ale ja tez pisalem do IMAX Polska i narazie nie dostalem zadnej odpowiedzi wiec nie przesądzam..
Dzień Avatara będzie tez w Polsce. 21 sierpnia w Cinema City Arkadia w Warszawie. Szkoda że tylko tam. W Krakowie czy Katowicach tez mogliby dać.
No idea była taka, że cały dzień, we wszystkich IMAXach... a nie w jednym jeden seans...
Przecież nikt mądry nie pojechałby do Warszawy (z mojego miasta podróż w jedna stronę trwa kilka godzin) na 20 minut filmu, nie będąc nawet pewnym czy będzie jeszcze jakieś wolne miejsce jak przybędę na miejsce w ostatniej chwili.
Jeszcze nie wiadomo o której godzinie odbędzie się pokaz, chyba że puszczą ten fragment kilka razy.
uuuupsss... :D
ale tam nie jest napisane że tylko w Warszawie.. tylko, że W-wie będą do wygrania bilety.. może inne IMAX tez sie załapią?...
Znając życie, na pewno ktoś przemyci na sale kamery i nagra te fragmenty. Za dzień lub dwa pewnie będzie można zobaczyć te fragmenty w internecie, tylko w słabej jakości.
Jakieś nowe wiadomości o Avatar Day w Polsce? 21.08 się zbliża a tu ani widu ani słychu.