7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823249
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

W czasie filmu w ok 30 min pojawil sie u mnie lekki ból głowy w za oczodołami. Po seansie na którym byłem o 9 rano bolała mnie głowa aż do samego wieczora. W Azji ponoć jakis koles umarł po Avatarze. Czy to ma związek z 3D? Czy oglądanie filmów 3d jest bezpieczne dla zdrowia?

ocenił(a) film na 8
NowyPremier

Każdy reaguje indywidualnie. Mi nic nie było na przykład, znajomi też nie narzekali. A co do tej śmierci. Chodziło o zbyt dużo wrażeń, a nie o szkodliwość 3D samą w sobie (choć oczywiście 3D ma duże znaczenie w tym wypadku).

ocenił(a) film na 10
NowyPremier

Mózg się musi do tego przyzwyczaić, ze mną nic nie było po filmie, ale póki załapał się dobry obraz 3d, kilkanaście minut minęło

ocenił(a) film na 7
NowyPremier

Przez pierwsze 2 minuty troche piekly mnie oczy ale przeszlo, po filmie nie bolala mnie glowa tak jak i mojego kumpla wiec tak jak jest napisane w poscie wyzej jest to raczej problem indywidualny

użytkownik usunięty
NowyPremier

Zależy od wzroku i zdrowia. Mnie też czasem po 3d głowa boli jednak nie jest to szkodliwe. Nie radzę spożywać dużo alkoholu przez seansem, wtdy mocno się rozmazuje i jest męczące dla oczu w czasie ruchu i większej akcji.

Ten zgon był spowodowany silnymi emocjami wywołanymi filmem. Nie miało to nic wspólnego z 3d.

ocenił(a) film na 10
NowyPremier

Technologia IMAX bardziej "męczy" wzrok. Digital 3D mniej, przynajmniej mnie. Na pewno rózni ludzie odbierają to indywidualnie, a do tego dużą rolę odgrywa przyzwyczajenie.

ocenił(a) film na 9
sprocket73

cyfrowa łódź także męczy oczy bardziej niż D3D ?