7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823897
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Film rzeczywiście zrobiony jest tylko po to, żeby obejrzeć go w 3D. Kupa pieniędzy wydana, by ładnie wyglądało. Niestety, pod pięknym, słodkim płaszczykiem nie kryje się nic ponad to.

Bohaterowie są tak sztampowi i typowi, że nużą. Wojskowy-ograniczony, który ślepo wykonuje rozkazy pana biznesmena-moim-jedynym-celem-życiowym-są-pieniądze. Przy czym świetnie się bawi. Główny bohater Jake to postać jakich w kinie na pęczki - na początku trochę skretyniały, w miarę filmu w znanym od początku kierunku się przekształca. Oczywiście nie brakuje pani naukowiec, która stara się wyjść na wojowniczkę, ale jej nie do końca wychodzi.

Historia przewidywalna jak wynik 2+2. Badają, niszczą, wojują, dobrzy wygrywają. Dużo w filmie trochę patetycznie filozoficznych cytatów.

Podsumowując - dwie rzeczy w obrazie są fantastyczne - widoki/efekty specjalne i muzyka. I głównie dla tych elementów można obejrzeć film. Ja po godzinie zacząłem się nudzić. Dla mnie za długi - niemal 3 godziny (bez 18 minut) to przesada. Można by zamknąć te historię spokojnie w dwóch, a nawet może i mniej. No ale faktor "kasą ma przebić Titanica" też zrobił swoje.

Swoją drogą ciekawe, że zazwyczaj amerykańskich żołnierzy przedstawia się jako umysłowo ograniczonych.

ocenił(a) film na 9
Pierree

"Główny bohater Jake to postać jakich w kinie na pęczki"

o naprawde? dużo 3 metrowych kotowatych nadludzi.... no masz rację....

gdyby nie ta niebieska buźka to Sam byłyby dla mnie zwyczajnym aktorem jakich wiele.... ale dzięki grafice o wiele przyjemniej mi się oglądało

bo po ostatnim terminatorze nawet zapomniałem jak wygląda... dasz wiarę?