7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823090
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Witam Was Kinomaniacy :)

Obiecywalem swojego czasu ze napisze w jakim kinie ogladac ten film poki jeszcze graja i juz wiem. Trzeba sie przejechac 330km do Poznania, a dlaczego to dam porownanie Multikina 3DDigital (byly Silverscreen/Gdynia)oraz IMAX Poznan.

Multikino (Blisko srodka x 2)
+Ostrosc obrazu
+Napisy 3d

-Efekty 3D a raczej ich brak
-Malutki Ekran
-Dzwiek, za cichy
-Obraz okrutnie ciemny

IMAX Poznan (6rzad, miejsca na srodku)
+WIEEEELLLKOOOSSSSCCC
+Efekty 3D - Caly film, a nie 5-6scen jak w 3DD
+Dzwiek - z wybuchem spadasz z fotela! (Ale siedz po srodku by nie bylo poglosu)
+Wysokie fotele, nikt nikomu nic nie zaslania
+Kino, uklad foteli i konstrukcja Kina - z kazdego miejsca rewelacyjnie widac!

+/-Okulary - lepsze i wieksze, ale bola oczy po 2h :/
-Napisy 2d - dzieki Ci Panie za j.ang w szkolach, nie musialem czytac :P
-Ostrosc obrazu czasem denerwuje, bo chcesz sie przyjzec bajkowemu swiatu a film ostroscia pokazuja Ci na co masz patrzec - dobre dla osoby ktora idzie 1 raz.
-od 3miasta kawal drogi.

Ogolnie podsumuje. Jezeli uwazasz ze ogladales/as Avatara a nie bylas/as na IMAXIE to nie ogladalas/es tego filmu!! (TEZ UWAZALEM TO ZA ZART BADZ PRZESADE!!) Gdy zalozylem okulary na IMAX to az mi sie w glowie zakrecilo, a kobietka podskoczyla z radosci! w 3DD masz tak naprawde 5-6scen prawdziwie 3D, zas na IMAXIE jestes na Pandorze! Swiat, ktory wylewa sie poza ekran jest niesamowity! Nie wkurza cie sytuacja gdy juz masz cos na wyciagniecie reki a to nagle jest uciete przez "koniec ekranu" - tu nie ma tego. Wszystko jest OGROMNE, BLISKO i JEST REWELACYJNE!!!

Nie zaluje ani zlotowki na calodniowy wypad! Polecam kazdemu kto kocha kino i mieszka daleko od kina IMAX by tam pojechal, mimo wszystko! Gdybym mial porownac 3DD z Multikina do IMAX powiedzialbym ze rownie dobrze mozna porownac telewizje domowa do KINA.
Polecam kazdemu na 1raz i na 10 :) Niekoniecznie nawet dla filmu, lecz efektu!!
Poznan - Rzadzicie!! :D

P.S. Dziekujemy za znizke jako ze goscie z Gdyni :P

ocenił(a) film na 9
jerry_87

Witam :) mam pytanie do osób, które były w Imax, najlepiej kilka razy, siedząc w rożnych miejscach :) Otóż gdzie najlepiej siedzieć? :P Byłem już na Avatarze 3D (DMR) w Imax, w Krakowie. Siedziałem na samym środku. Teraz zamierzam iść drugi raz. Zarezerwowałem już miejsca u samej góry na środku. No właśnie. Czy dobrze zrobiłem? Na środku było ok, ale miałem wrażenie, że jakbym siedział troszkę wyżej, to by było jeszcze lepiej. Głównie z tego względu, że ekran był bardzo wysoki i musiałem patrzeć lekko w górę. Z drugiej strony, nie wiem czy efekty 3D będą tak samo wyglądały... Jak to jest? czy im bliżej, tym doznania będą lepsze?
będę wdzięczny za porady :)
pozdrawiam!

martins88

z tego co ja robilem wywiad przed wyjazdem dowiedzialem sie ze najlepiej jest w rzedach od 4 do 8 centralnie po srodku.