Coś wiadomo o Avatarze w wersji na niebieskim krążku? Nie mogę się doczekać! To będzie hit na BluRay!
Też nie mogę się doczekać. Szkoda tylko, że nie mam odtwarzacza Bluraj, ale nie zaszkodzi mieć jeden egzemplarz filmu :).
Szybko :P, ciekawy jestem czy będzie jakaś dodatkowa zawartość np w postaci dodatkowych scen, których nie uświadczymy w kinie.
ps3 i stacjonarne odtwarzacze bd są mocno ograniczone.
Można dokupić sobie napęd do komputera i podłączyć PC z TV,
ciągłe wgrywanie firmware do takiego sprzętu jest chyba problemem.
(mam telewizor i z każdą aktualizacją resetują mi się wszystkie kanały i ustawienia)
w komputerze wszystko co potrzeba to sterowniki i kodeki. W dodatku - kodeki można modyfikować bardzo prosto, a odtwarzacze multimediów są różne.
Komp jest wielofunkcyjny :)
"ciągłe wgrywanie firmware do takiego sprzętu jest chyba problemem."
Jakie ciągłe wgrywanie? Raz na jakiś czas pojawia się nowy firmware, w przypadku PS3 podłączonego do internetu to 2 guziki i załatwione. W przypadku tv to USB i po sprawie (a i tak nie trzeba tego robić jak ktoś nie chce, telewizor i bez tego będzie działał). Komputer, konsola i tv to trzy różne rzeczy i bez sensu jest porównywanie który fajniejszy i lepszy.
"ps3 i stacjonarne odtwarzacze bd są mocno ograniczone. "
Czy przez ograniczenie ps3 masz na myśli np. odtwarzanie blu-ray 3D na PS3?
A coś wiadomo o formacie obrazu? Czy będzie pełny IMAX czy anamorficzny z czarnymi pasami... :/
No mam nadzieje. To będzie pewnie prawdziwy film na BluRay, z prawdziwym referencyjnym obrazem z super jakością obrazu i dźwięku! To trzeba będzie mieć, cena pewnie nie zmieści się nawet w 100 zł, ale cóż, taki kraj..
http://www.blu-ray.com/news/?id=3932
gdzieś czytałem, że maj i to brzmi abrdziej realnie.
jeszcze, jest jedno pytanie - jak rozwiążą problem 3D
otóż - film był w 3D
czy wypuszczą Avatar na Blu-ray z okularami? (anaglify)
============================================
Oszukać Przeznaczenie 4 (3D) wypuszczono z okularkami, ale
jaka była jakość tego 3D?
Wolałbym być pewny że Avatar będzie w 1080p i dostać polski dźwięk 5.1 (albo lepszy) niż jakieś marne 3D.
=============================================
Jakie są wasze oczekiwania?
Też czekam na wersję BR i mam nadzieję że będzie właśnie w 1080p i z bardzo dobrym dźwiękiem.
3D w domowych warunkach jest bez sensu, chyba że ktoś ma mini salę kinową w domu z dwoma projektorami do projekcji 3D i ekranem na całą dużą ścianę.
Cena będzie zapewne ponad 100 zł ale ten film na BR zamierzam kupić mimo że nie mam napędu BR...
Ktoś się orientuje czy jak będę miał oryginał filmu BR to mogę go ściągnąć z sieci np. z RS w tej jakości i trzymać na dysku jako kopię zapasową?
Napę BR do PC nie jest mi potrzebny (tylko 1 film na BR będę miał na razie) a PS3 też nie zamierzam kupować.
hmm...
ponoć można stworzyć kopię zakupionego filmu - ale nie wolno jej używać do czasu zniszczenia lub uszkodzenia oryginału.
============
"salę kinową w domu z dwoma projektorami do projekcji 3D"
eee.. na blu-ray to raczej jest technologia z wykorzystaniem dwukolorowych okularów anaglifowych. Nie wymaga dwóch projektorów i srebrnego ekranu.
tylko obawy dotyczą faktu że dodatkowy film w wersji 3D marnuje miejsce na takiej płycie
=====
oszukać przeznaczenie 4 wypuścili na BD z czterema parami okularów, ale naprawdę jestem ciekaw jaką jakość ma wersja 3D :/
Spekuluje się, że 50 calowy Panasonic 3D będzie kosztował poniżej 3000 funtów, czyli na dzień dzisiejszy około 13 700 złotych.
Nagrywarkę BR do PC można już w miarę tanio kupić (upolowałem w Auchan LG GGW-H20L na promocji za 440 PLN). Płytki 25 GB są do kupienia od 8 PLN w górę. Na portalu cdrinfo.pl można się zaopatrzeć w narzędzia do robienia kopii zapasowej filmów BD. Ze względu na to, że na ogół filmy mają powyżej 25 GB (tłoczone płyty są double layer, 50 GB, a BD-R 50 GB są póki co potwornie drogie), trzeba robic rekompresję, ale za dużo jakości się na tym nie straci. Na dysku można zaś trzymać bez rekompresji i oglądac od rana do wieczora,a oryginalną płytkę oprawić w ramki i powiesic w pokoju na widocznym miejscu :)
Na 100% będzie w pirackim obiegu, dobre kopie 1080p będa zrobione tak, aby mieściły się na DVD-DL...
... tyle, że każdy avataromaniak powiniem to mieć w oryginale...
a BR do PC się nada, po prostu po to, żeby miec parę konkretnych płytek z tym co mi trzeba, zamiast stosu CD/DVD. Na 1 BD mogę wrzucić na przykład 30 sztuk CD-Audio, po czym oryginały schować głęboko do szafy, odzyskując miejsce na półce :) Albo zrobić kopię zapasową dysku systemowego na wypadek zjedzenia przez wirusy - win7 zajmuje 12 GB, plus reszta śmiecia - alurat na jedną płytkę BD.
plantum. przecież jest wersja Avatara w 2D i taka na pewno wyjdzie na DVD i BR. Prawdopodobnie będą nawet dwópaki z wersją 3D i 2D + okularki. Nie oglądałem nigdy filmu na anaglifach ale podobno nie najgorzej to wygląda. Pod koniec 2009r wyszła informacja, że mają wyjść nowe telewizory umożliwiające oglądanie filmow 3D na okularach polaryzacyjnych (takich jak w kinie). Mimo wszystko myślę, że do domowych warunków jeśli się nie ma TV co najmniej 40' i odpowiedniego nagłośnienia lupowanie wersji 3D filmów to zbędny wydatek
Wystarczy żeby wersja nie odbiegała od wydanego nie dawno Transformers 2. Dźwięk jest zajebisty a film w full hd. BR jest bardzo pojemny także sporo mogą tam wcisnąć.
tak z innej beczki, wiecie może jak długo Avatar będzie grany w kinach? Film jestw wersji cyfrowej nie na taśmie więc nie ma problemu jak przy Władcy Pierścieni, że kopie zniszczeją przez nadmierne użytkowanie. Czy wykupując film kina są w jakiś sposób ograniczane jak długo moga puszczać dany film, czy to juz zależy od samego kina?
W końcu film po to jest wyświetlany, żeby zarabiał. W różnych dziwnych krajach mogą go wycofać z przyczyn politycznych, ale w USA i Europie będą wyświetlać póki ludzie będą chodzic do kina.
no to na pewno szybko chętnych nie zabraknie, ja już mam zarezerwowane bilety na drugi seans do Imaxa i obawiam się, że na tym się nie skończy :)
Mieć Avatar na Blu-ray do tego duży LCD i kino domowe.... Aż się rozmarzyłem. Tak w ogóle to nie kupujcie na DVD, różnica w obrazie jest OGROMNA między DVD a BD. Cena samego filmu porównywalna a odtwarzacze tanieją z roku na rok. Ja specjalnie dla Avatara sprawiłem sobie samsunga Blu-ray. Cena jak 3 DVD-playery. Ale naprawdę warto. Tylko kiedy ta premiera? Widziałem już daty 14.02 27.04 25.05 o co cho...
Najgorsze co mogą zrobić, to wypuścić na BD wersję 3D anaglifową (na czerwono-niebieskie) okulary. Przecież w tym filmie najpiękniejsze są właśnie kolory, a w ten sposób najlepsza głębia jest tylko przy odcieniach szarości.
Mam nadzieję, że film wydadzą co najmniej w trzech wersjach (by nie przepłacać, jak ktoś nie ma sprzętu):
- zwykłe DVD (ew. anaglif)
- zwykłe Blu-Ray
- Blu-Ray 3D (na odtwarzacze BD3D z portem HDMI 1.4, do tego projektorek np. LG CF3D), choć będzie również działało na zwykłym Blu-Ray.
Oby wszystkie były w wersji reżyserskiej jeszcze, to byłoby cudownie :)
Avatar na 100% wyjdzie w wersji HD 1080i 2D i to jest chyba najlepsze wyjście. Anaglify w Avatarze? Totalna porażka... Może będzietaka wersja ale jako bonus.
HDMI 1.4 ma wspomagać tech 3D, ale dopiero są chyba 3 takie telewizory na świecie i to kosztuje astronomiczne pieniądze, to dopiero upowszechni sie za jakieś 3lata.
mi póki co wystarcza 110 cali wiszące na ścianie.
http://www.allegro.pl/item841376696_avatar_blu_ray_folia_zapowiedz.html
ktoś tam pisał, że nie było BR na allegro.
Jeśli mówimy o 3d to zapraszam do kina bo w domu chyba nikt z nas niema ekranu 30X20 lub większy
a to3d to sobie w domu zobaczymy z dwójką
ja też kupie sobie na bd ale najpierw idę 3 raz do kina
pzdr:)
w tej chwili oczywiście raczej tylko kino jeśli mowa o 3d, ale nie wiem czy wiesz o co dokładnie mi chodzi, to jest taka Nowość - nowość. jest już nawet kilka kanałów, które emitują 3D HDTV.
http://pl.engadget.com/2008/08/14/trojwymiarowa-transmisja-tv-bez-okularow-3d/
tylko co to za proporcja - cena do wielkości ekranu.