7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822145
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Jestem fanem Sci-fi,Fantasy i filmów na podstawie komiksów ale z Avatara nie mogę polubić
ponieważ ten film jest zlepkiem innych filmów i gier które rzucają mi się w oczy gdy oglądam ten
film.piszę o tym ponieważ nie rozumiem fenomenu tego filmy 2 cześć zapewne obejrzę w necie
jak będzie ale do kina z pewnością nie pójdę .
czemu kopia według mnie o to dowody
1 walka techniki z naturą
była w też w Gwiezdnych Wojnach w mrocznym widmie jej wynik był podobny jak w Avaterze który
powstał później
w ostatnich scenach Armia droidów (tych złych ) za sprawą nowoczesnej technologi prawie
wygrała z mniej rozwiniętą rasą
ale bitwa kosmiczna zmienia wszystko i armia droidów zostaje pokonana
Avatar ludzie maja przewagę techniczną na początku wygrywała z Na'vi. ale potem ten fakt się
zmienia ponieważ latające tworzenia się pojawiają
2 Mroczne widmo star wars ginie mentor obi-wana
Avatar ginie Dr Grace Augustine mentorka głównego bohatera
3 sposób połączenia człowieka z Na'vi przypominał sposób łączenie człowieka z światem
witalnym z filmu matrix
4 sposób poznania swoich umiejętności w ciele Na'vi przez człowieka wyglądał prawie jak Neo
poznawał swoje w matriksie
5 technologia w fimie używana przez ludzi też nie ma żadnej nowości w swoim gatunku
6 wygląd Na'vi przypomina wygład Nocnych elfów z gry warcarft 3 poza zwrostem
kulture mają też podobną żyją w zgodzę z naturą i też nie są ufni dla ludzi
7 watek miłośny różnych ras był wiele razy pokazywany np w władcy Pierśceni Aragorn (człowiek)
z Arwena (Elfka)
8 wątek o surowcach naturalnych o które była wojna na planecie wiele razy był w filmach
wojennych i w serialu Gwiezdne wrota
9 Pandora podobna planeta już była w Gwiezdnych wojnach a nazywała się Felucja
10 Drzewo w którym żyli Na'vi przypominało drzewo wieczności jak dobrze nazwę pamiętam z gry
warcraf 3 o które też toczyła się walka tylko w avatarze chodziło o surowce a w grze warcraft 3
żeby to drzewo zostało zniszczone
11 star wars wątek szkolenia szkolenie przez Na'vi którzy nie chcieli
szkolić Jake Sully na swojego Gwiezdne Wojny podobna scena Yoda też nie chciał uczyć luka na
Jedi.
poza efektami specjalnymi wizualnymi nie widzę nic nowego i ciekawego

ocenił(a) film na 1
wort801

popieram

użytkownik usunięty
wort801

Fajny wątek, ciekawe przytoczone przykłady. Ja dodam od siebie, że pierwszym skojarzeniem gdy to obejrzałem była Pocahontas ;-)

A dziękuje :)

ocenił(a) film na 9

A jak ludzie zobaczyli Słońce wędrujące po niebie, to pierwszą ich myślą było to, iż krąży wokół Ziemi.