7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823612
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

...i w ogóle mam wrażenie, ze ktoś ze mnie zakpił. Więcej w mojej recenzji: http://tinyurl.com/y9gg7k5

zapraszam ;)

Kazioo

Interesująca i fajnie napisana recenzja! Podpisuję się:)

ocenił(a) film na 7
Kazioo

"Po filmie boli jednak powrót do szarej rzeczywistości..."

Dobrze powiedziane..

ocenił(a) film na 9
Kazioo

Trafny fragment o psychotropach. Ten film polepsza samopoczucie i może uzależniać.

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Świetnie żeś to opisał. :) W większości popieram, choć w kilku momentach
miałem inne odczucia. Ale generalnie bardzo ładna i dobrze przemyślana
recenzja. :) W przeciwieństwie do większości wypowiadających się tutaj
"krytyków".

Kazioo

No, wreszcie jakaś normalna wypowiedź na temat filmu, recenzja b. dobra

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Świetna recenzja :) Naprawde sam bym tego lepiej nie ujął :) Pozdrawiam ! P.S Uzależnia , uzależnia ja o tym filmie nie moge przestać myśleć :O

pomidorek126

Film ma niesamowitą moc przyciągania .. uzależnia. jednym słowem ma to coś :)

Kazioo

Piękna recenzja ;)
Wreszcie ktoś się zajmuje krytycyzmem a nie jak większość, krytykanctwem...

ocenił(a) film na 10
Kazioo

b. dobra recenzja.
12345679

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Podbijam temat, bo tak dobra recenzja nie powinna tak szybko odejść w
zapomnienie. :)

ocenił(a) film na 8
LukeR87

A i tak recenzja jest tym lepsza , im bardziej jest zgodna z twoja opinią .
Do siego :)

ocenił(a) film na 10
50_GROSZY

Zgadzam się z przedmówcami. Pierwsza dobra recenzja - szacun dla Ciebie Kazioo bo jako jedyny napisałeś całą prawdę o tym filmie. Jest on wspaniały z drobnymi wadami, którymi nie warto się przejmować. Ja na filmie byłem tylko raz i nie mogę przestać o nim myśleć. W przyszłym tygodniu jade jeszcze raz, ale na cyfrówke. No i oczywiście czekam na wersje reżyserską. Pozdrawiam :)

BlAcKMeTaL

Po prostu cudo. Genialna recenzja, która wręcz idealnie omawia najważniejsze aspekty tego filmu.

Yook

Fajnie napisane i do tego trafnie .:)

ocenił(a) film na 10
MorganaBlackcat

Polecam także zapoznać się z tym co Kazioo na swojej stronie napisał na temat 3D w Avatarze. Wiele osób tego nie wie i potem pisze głupoty, a wychoszi na to, że Cameron postarał się bardziej niż by to się wydawało na początku. Czyli zamiast tandetnego i efekciarskiego 3D zafundował nam najbardziej realistyczne 3D jakie mógł (czyli odczucie glębi jak w prawdziwy życiu). Brawo dla niego. Film po dłuższym zastanowieniu, przemyśleniu i zapoznaniu się z z tym jak tego dokonali, zbiera bardzo na PLUS i to duży. No ale poczytajcie o tym sami :) Dzięki za te artykuły Kazioo

Pozdrawiam

BlAcKMeTaL

Czytałam i jestem pod wielkim wrażeniem.:)

ocenił(a) film na 8
BlAcKMeTaL

Jak mnie wkurza jak dzieli 3D na "tandetne i efekciarskie" i " inteligentne z realistyczną głębią " .
Czyli co zwolennicy wylatujących z ekranu badziewi to tandeciarze ?
Widze takie idiotyczne podziały już w którymś kolejnym poście na tym forum , gdy tymczasem dobra głębia , wcale nie gryzie sie z efekciarską zadymą . Amen .
Peace .

50_GROSZY

To chyba normalne, że to się dzieli. Tak samo jak dzielimy gatunki filmowe.
Ja lubię zarówno realistyczną głębię jak i tandetne efekciarskie 3D, bo to przecież niezła frajda jest. Na tej samej zasadzie przyjemnie mi się oglądało Transformers 1 czy Piłę, jak i Requiem dla snu, Siedem dusz, Dystrykt 9 itd. Dziękować artystom za różnorodność, a nie narzekać! ;))

ocenił(a) film na 8
Kazioo

W koncu po x 1-szy czytam tu inteligentną i obiektywną recenzję. Nie zgadzam się jednak ze stwierdzeniem, że narracja była strzałem w 10-kę. Wręcz przeciwnie. Obrażała w trakcie seansu moją inteligencję i wrażliwość (pamiętacie narrację w Blade Runnerze i powody, dla których ją dodano???).

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Dzięki Kazioo za recenzję - aż dziw bierze, jak bardzo pokrywa się z moimi
odczuciami Oo'

Tylko zabrakło mi zdania o muzyce, która wg mnie jest niemniej
uzależniająca ]:)

Oby więcej takich recenzji!

Pozdrawiam.

lepakkomies

Oj, zabrakło wielu rzeczy, ale z tej recenzji wyszłoby mi opowiadanie, które pisałbym kilka dni. Po prostu na śmierć zapomniałem o muzyce... i nie tylko ;/

Kazioo

Popieram! Byłam na tym w kinie z minimalnym miejscem na nogi (też tego nie lubicie?) i praktycznie nie wiem
kiedy zleciał mi cały film. Ot, siadasz i wyłączasz się, a raczej jesteś wciągany przez film.

BTW, dlaczego wszystkie recki nie są pisane 'po ludzku' jak ta twoja? ;)

ocenił(a) film na 9
Kazioo

OMG co za Megakrytycyzm, ludzie czy wy w ogóle chcecie, żeby w ogóle filmów nie było, tylko na reklamach oglądać i programach rozrywkowych??

Na to wygląda że tak, wy chcecie żeby wydali po miliardach w budżetach i tak wy ocenicie. "e tam co to za film, za słaby".

Sami zróbcie do jasnej cholery film w tedy ocenimy wasze prace.

Nie mówię o doskonałym filmie bo nawet za 100 lat nikt nie zrobi, takiego filmu żeby ocenić na 10. Musiałby być wielotematyczne gatunki od a do z.

Filmy które zrobił Cameron były najlepsze, nie arcydziełem wszech czasów tylko w miarę dobre że się oglądało.

I nie wiem PO co recenzja poco krytykować, myślicie że zdobycie fanów którzy nie pójdą do kin.

"Wreszcie kumpel nie poszedł do kina punkt dla mnie zero dla żałosnemu filmu"

A z reszto sam też pisze nie potrzebnie komentarze, bo olewam komentarzy co piszecie o dobrych produkcjach filmowych.

A recenzja to recenzja nie wiadomo do kogo kierowane to ludzi krytycyzmu?

Więc i tak wielu olewa i pójdzie do kin, bo nie ma innego filmu do oglądania.

O przepraszam krytycy wolą i zmuszają żeby producent filmu, reżyser, scenarzysta dali więcej możliwości.

A magazyn Kimomaniak, to mnie rozbawia, najlepsze było czego transformery nie wylądują, w Polsce?. A czy to produkcja Polska??(Moje zdanie).

Nie jestem fanem żadnych filmów. Za dużo gatunków oglądam, oprócz romance.

Szczęśliwego nowego Roku i dużo lepszych filmów w 2010r.

rozzelinni87

Nie za bardzo wiem oco Ci chodzi czytałeś tą recenzje że ja krytykujesz? Bo szczrze w to wątpię byś ja przeczytał .:)

użytkownik usunięty
Kazioo

ej, ej, nie sądziłam, że ktoś prócz mnie jeszcze zauważy, że angielski Neytiri poprawia się wraz z biegiem czasu:D jestem mile zaskoczona:D

ocenił(a) film na 8
Kazioo

Dobra recenzja :)
Musze przyznać, że film faktycznie ogląda się przyjemnie przez te 3 godziny. Mam nadzieję, że director's cut będzie dłuższa chociaż o godzinę i przybliży nam odrobinę bardziej sylwetki głównych a może i pomniejszych bohaterów.

Chciałabym się z Wami podzielić uwagą na temat wstępniaka: uważam, że przydałby się jakiś mocny akcent na początku filmu, który wprowadziłby widza w klimat filmu. Fajnie to wyszło we Władcy Pierścieni ,,One ring to rule them all..'' i leżymy ;).

Podsumowując - jeśli James chce kręcić trylogię to ja mu z chęcią uzbieram coś kasy i się dorzucę do budżetu ;)

ocenił(a) film na 9
Kazioo

człowieku, w pełni opisałeś to, co mam w głowie!

miałem brać się do opisania wrażeń, ale byłoby to jak wpis w twitterze w porównaniu do Twojej recenzji.

bardzo rzetelna, profesjonalna recenzja tego filmu.
lepiej bym tego nie napisał i nawet się nie będę przymierzał, bo wszystko zostało powiedziane.
howgh!

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Gratuluję głowy i humanistycznych zdolności. ;)
Recka świetnie napisana, dopiero po kilku dniach miałem siły, aby ją przeczytać i... jestem pod wrażeniem. Naprawdę.
Podpisuję się pod tym wszystkim, co wyszło 'spod Twej ręki'. Film bezsprzecznie jest arcydziełem. Jutro wybieram się trzeci raz, by móc znów poddać się towarzyszącej przy oglądaniu ekstazie, oraz po to, aby spotkać się z Neytiri, jak i dalej dokonywać subiektywnie interpretacji.

Czekamy na drugą część,
heil!

ocenił(a) film na 10
Amanyar

Będę trochę nudny i powiem co reszta, dobra robota:) Recenzja pierwsza klasa, w sumie mógłbyś ja Kazioo zamieścić w "recenzjach użytkowników".

ocenił(a) film na 10
Kazioo

o kurcze wreszcie ktoś celnie strzelił w kamień z trolami. Buum, bang, łubudu .... trole lezą i kwiczą z durnymi kiczowatymi opiniami.
Headline NEws .... zaobserwowano masowe seppuku troli, wszystkie popełniają samobójstwa, czyżby jakiś wirus .... a nie w końcu poprawna recenzja.

ocenił(a) film na 3
Kazioo

''Cameron upadł na łeb...
...i w ogóle mam wrażenie, ze ktoś ze mnie zakpił. Więcej w mojej recenzji: http://tinyurl.com/y9gg7k5
zapraszam ;)''

Popieram cię kolego. Cameron upadł na łeb i zakpił z naszej inteligencji. Zapraszam do siebie na profil.
P.S. Wysłałem ci zaproszonko. :)

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Ciekawe, rzeczowe i konkretne. Dobrze ujęte porównania i zwrócona uwaga na istotne elementy filmu i jego tworzenia.

Kazioo

Jak ja lubię tak być oszukiwana.
Mała uwaga: gdzie byłeś? Bo w łódzkiej Manufakturze za seans 3D dałam 23 PLN ze zniżką studencką

użytkownik usunięty
LadyEire

Ja dałem 20 zł w Szczecińskim Heliosie a we wtorek jeden bilet kosztuje tylko 16 zł

p.s. Janek i pmp się popisali niema to jak iść ślepo po tytułach xD

A recenzja bardzo dobra.

ocenił(a) film na 10

To najdrożej jest chyba w Warszawie, bo tam jeszcze nie widziałem, żeby
cena za seans 3D i to z ulgą studencką była poniżej 24 zł... :>