kategoria tego filmu. Bo coś mi sie zdaje że Kameron to za poważny facet żeby zrobił film dla 13 letnich dzieciaczków. AHA i sory bo zapomniałem: kiedy ma wyjśc zwiastun?
TRAILER
21 sierpnia = Avatar Day. Po pierwsze pojawi się zwiastun (w kinach i sieci). Po drugie (w/g zapowiedzi) we wszystkich IMAXach będą organizować darmowe 15 minutowe pokazy scen z Avatara. Potencjalnie w wybranych kinach 3D również.
KATEGORIA WIEKOWA
Trudna kwestia. Cameron większość filmów robił z kategorią "R". Jednak Avatar ma być przebojem kasowym, co praktycznie WYMUSZA PG-13. Rozwiązania są dwa:
- posmarowanie komu trzeba, żeby mimo przemocy (której jest masa w scenariuszu z 1995 roku) była ta kategoria (np. rated PG13 for strong sci-fi violence)
- film będzie zmontowany tak, że wiadomo co się dzieje, ale nie jest to pokazane wprost.
W skrypcie było strzelanie do zwierząt dla zabawy, skalpowanie na'vi, mantikora rozszarpująca ludzi i tego typu atrakcje...
Jeśli nie będzie PG-13, a film odniesie sukces, to może wreszcie przestaną choć odrobinę wymuszać na filmach te łagodniejsze kategorie... (złudna nadzieja)
Te łagodne kategorie wiekowe są po to by wyciągnąć więcej kasy ze sprzedaży biletów, w końcu bachory też muszą zapłacić za wstęp.
Piękne czasy brutalnych filmów dla dorosłych powoli odchodzą w zapomnienie, wszystko w około wybucha a grama krwi nie uświadczysz.
może na blu-ray dadzą bardziej "dorosłą" wersje filmu? ale to juz nie będzie to samo co w kinie :( nawet biorąc pod uwagę plotki mówiące, że Avatar ma być pierwszym filmem blu-ray 3D, to kto ma taki sprzęt który uciągnie wyświetlanie obrazu 3D w domu? bo ja nie ;
1. "dorosła" wersja na blue-ray - heheheh... dobre sobie ;-)
2. 3D kino domowe - wiem, że pod koniec roku ma coś takiego wyjść do sprzedaży (tzn zapewne w USA i Japonii). Nie jestem pewien jak tam to ma działać, domyślam się, że 2x więcej klatek i migawkowe okulary LCD - takie rozwiązanie w grach komputerowych stosowano swojego czasu (może dziś też - nie jestem na czasie) - np. do GeForce 2 dodawali takie okularki i gry, które to obsługiwały.
zdażało się, że tzw wersje reżyserski znacznie różniły się od tej którą można było zobaczyć w filmie, więc nie rozumiem zdziwienia ;)
z tego co slyszalem to domowe 3D juz jest - wystarczy duży LCD 120 Hz polaryzacyjne okulary takie jak w kinach i dopowiednio "wypalony" film... generalnie tak jak w kinie tylko że w domu ;) pewnie kaltki są wyświetlane tak żeby imitować działanie cyfrowych projektorów