7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823519
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Mnie osobiście Avatar się nie podobał (choć muszę przyznać, że efekty były znakomite i na pewno był to film przełomowy, właśnie ze względu na owe efekty), ale, powiedzmy sobie szczerze, że fabuła w tym filmie jest paskudna (o ile ta historyjka może w ogóle zostać nazwana fabułą). Dlaczego wszyscy doszukują się w tym filmie jakiegoś wyższego przesłania?! Czy myślicie, że gdyby Cameronowi chodziło o to przesłanie, a nie tylko i wyłącznie o efekty, to czekałby 14 (czy ileś tam, nie wiem dokładnie) lat, by móc owe "arcydzieło" nakręcić?
Dlategoteż chciałabym zapytać wszystkich fanów Avatara (oczywiście nie uważam, że jesteście głupi, bo Avatar Wam się podobał, może to ja jestem taka głupia i nie zrozumiałam przesłania) co takiego, oprócz efektów, podobało Wam się w tym filmie?
Może odkryliście jakieś wyższe wartości, które ten film ukazuje, a których ja po prostu nie dostrzegłam? Może wzruszała was historia niebieskiego ludka i niebieskiej ludki (brzmi ironicznie, wiem, ale ja naprawdę tylko grzecznie i uprzejmie pytam...)
Może po prostu nazwisko znanego reżysera sprawia, że film wydaje się lepszy?
Zatem, co tak wzruszyło Was w tym wysokobudżetowym, głośnym filmie jednego z najbardziej znanych reżyserów w Hollywood?!

ocenił(a) film na 6
PourElle_DianeKruger

Efekty przełomowe? Na'vi nie wyglądają dużo lepiej od chociażby Hulka.
No i sprawdź sobie takie tytuły jak Final Fantasy czy Beowulf.

ocenił(a) film na 6
Victor_Fw

Efekty są bardzo dobre, nawet rewelacyjne, ale nie jest to przełom.

ocenił(a) film na 10
PourElle_DianeKruger

o widze ze zebralo sie kolko wzajemnej adoracji................

- odpwiedz jest krotka zadko ktory film oglada sie z zapartym tchem,
rzadko ktory film tak gra na emocjach.............
zadko ktory film chce sie obejrzec jeszcze raz........
zadko ktory film jest tak dopracowany.........

ocenił(a) film na 6
morfeo2010

"żadko" który kretyn ci dorównuje.

Tak odbierz to za komplement w naszym kółku wzajemnej adoracji :*

ocenił(a) film na 7
morfeo2010

jest milion innych filmów, które grają na emocjach dużo bardziej. a od tego tylko dupsko bolało w kinie :P

ocenił(a) film na 9
PourElle_DianeKruger

Mi się spodobała, po prostu ładna, przyjemna historia. Może i jest ograna i niestety naprawdę przypomina Pocahontas:(, ale jak dla mnie był to film klimatyczny, baśniowy i po prostu fajny.

Najbardziej jednak zachwyciła mnie Pandora, nie tylko efektami, ale całą fauną i florą(oglądałem również film w SD i tak samo mi się podobał) i uważam, że jest to świetny materiał na sagę.

ocenił(a) film na 3
Ogladajacy

sagę?! tylko tego nam brakuje do pełni szczęścia

użytkownik usunięty
PourElle_DianeKruger

''Dlategoteż chciałabym zapytać wszystkich fanów Avatara (oczywiście nie uważam, że jesteście głupi, bo Avatar Wam się podobał, może to ja jestem taka głupia i nie zrozumiałam przesłania) co takiego, oprócz efektów, podobało Wam się w tym filmie?
Może odkryliście jakieś wyższe wartości, które ten film ukazuje, a których ja po prostu nie dostrzegłam? Może wzruszała was historia niebieskiego ludka i niebieskiej ludki (brzmi ironicznie, wiem, ale ja naprawdę tylko grzecznie i uprzejmie pytam...) ''

Np.

http://www.filmweb.pl/topic/1279446/W%C4%85tek+dla+os%C3%B3b+oczarowanych+Avatar em.html

http://www.filmweb.pl/topic/1332634/Najpi%C4%99kniejsze+sceny+w+filmie+-+te+na+k t%C3%B3rych+p%C5%82aczemy+i+zapieraj%C4%85+nam+dech+w+piersiach..html

http://www.filmweb.pl/topic/1324331/Wielka+frajda%21+Pi%C4%99kna+opowie%C5%9B%C4 %87+o+szcz%C4%99%C5%9Bciu%21+11+10.html

http://www.filmweb.pl/topic/1274111/%C5%81ZY+SAME+CISN%C4%84+SI%C4%98+DO+OCZU+NA +WIDOK+TAKIEGO+PI%C4%98KNA....html

użytkownik usunięty

Wstawiłem linki gdzie ludzie wyrażają swój zachwyt, wartości jakie były dla nich w filmie ważne, dusza filmu itp.
Nie trzeba filmu lubić, wystarczy zrozumieć i uszanować to że ludzie mają różne gusta i film dla kogoś może być bardzo wartościowy.

ocenił(a) film na 3

czyż nie tak właśnie postępuję?! ;)

ocenił(a) film na 8
PourElle_DianeKruger

Czym zachwyca było powiedziane wcześniej.

Co złego jest w tej "historyjce", że nie można jej nazwać fabułą i jest paskudna? Nie jest to przecież skłanka nie mających większego powiązania scen. Szukanie przesłania wzięło się stąd, że antyfani się właśnie czepiali, że nie ma przesłania (jakby ono było takie ważne w filmie rozrywkowym). Wcześniej nikt o tym nie wspominał.

użytkownik usunięty
rAd_

''Co złego jest w tej "historyjce", że nie można jej nazwać fabułą i jest paskudna? ''

Każdy film fabularny ma fabułę, nawet największy gniot z Seagalem. Osoby które piszą że Avatar nie ma żadnej fabuły mają nikłą wiedzę o kinie. Filmami bez fabułý są zazwyczaj filmy dokumentalne.
Kolejnym błędem ludzi jest stawiane znaku równości między fabułą prostą a prostacką.

''Szukanie przesłania wzięło się stąd, że antyfani się właśnie czepiali, że nie ma przesłania (jakby ono było takie ważne w filmie rozrywkowym). Wcześniej nikt o tym nie wspominał.''

Dla wielu było wiele wartościowych przekazów:
http://www.filmweb.pl/topic/1332634/Najpi%C4%99kniejsze+sceny+w+filmie+-+te+na+k t%C3%B3rych+p%C5%82aczemy+i+zapieraj%C4%85+nam+dech+w+piersiach..html

ocenił(a) film na 3

Oczywiście, masz rację, można się czepiać tego, jak użyłam słowa fabuła. I
rzeczywiście, niezbyt trafnie, za co wszystkich gorąco przepraszam,
chodziło mi jedynie o zaznaczenie, że fabuła była baaaardzo... zła.
Co do mojej nikłej wiedzy o filmie - masz rację, jeszcze wiele muszę się
nauczyć, ale nie martw się, pracuję nad tym.

ocenił(a) film na 8
PourElle_DianeKruger

:O, pierwsza osoba od miesiąca, która wypowiada się krytycznie o Avatarze, której wypowiedź nie jest na poziomie gimazjalisty (nie obrażając tych normalnych gimnazjalistów).

ocenił(a) film na 10
rAd_

jedno jest pewne, zobaczycie jak szybko dzięki tej produkcji pójdzie na przód także
domowe kino 3D Full HD. Jak Cameron powiedział w jednym z wywiadów, popchnął cały ten
kierunek do przodu. Nie będziemy pytali przed obejrzeniem filmu czy mamy znowu
zakładać okulary tylko czy na tym filmie będę mógł założyć okulary.
Dla zawiedzionych Avatarem można zacytować jeszcze raz Camerona, ze ten film jest
prekursorem tej techniki stosowanej w filmach akcji, jakiej do tej pory nie było a co
na pewno wzbogaci także i inne produkcje o tzw "dużej głębi fabuły" i zamiast
płaskiego obrazka oprócz widowiska dostaniemy coś zupełnie innego, ekscytującego w
inny sposób, będzie można "dotknąć "bohaterów w każdym filmie. Na co liczę i czekam.
Już LG wypuściło rzutnik 3D FHD, na razie oni, ale rok, dwa i nikomu nie będzie się
chciało oglądać filmu z sieci o jakości CAM.