7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823612
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Czekałem na ten film odkąd się tylko o nim dowiedziałem. Poszedłem sobie na wersję 3D żeby zobaczyć te reklamowane, przełomowe i zapierające dech w piersiach efekty 3D. Dodam, że wcześniej nie byłem na filmie 3D. Pierwsze wrażenie - znaczek Dobly Digital 3D na początku, który ukazał się 2 rzędy przede mną wgniótł mnie w siedzenie. Pomyślałem, że to rzeczywiście przełom. I co? I nic... Przez cały film miałem wrażenie, że oglądam coś przez dziurę w ścianie. Naliczyłem może z 5 czy 6 efektów które rzeczywiście można by było nazwać 3D a tak to totalne płaskie 2D z fruwającymi napisami.

[spoiler]
Dodatkowo co da samej fabuły. Kiedy zobaczyłem te ckliwe i patetyczne przemówienia zachęcające do dobrowolnego zmasakrowania się w ułańskiej szarży to miałem wrażenie że oglądam Dzień niepodległości tylko, że teraz uciśnieni są kosmici a Ziemianie pełnią rolę najeźdźców.
[spoiler]

Powiedzcie co sądzicie o tym filmie, bo mam lekki niesmak po wyjściu z kina.

ocenił(a) film na 4
PanScan

Mam podobnie wrażenie. Ten film jest jak kończący się ser szwajcarski, dobrze smakuje, ale po zjedzeniu masz pełen niedosyt którego nie możesz wyrównać. Czyli taki film w dziury, wszystko pięknie, ładnie, cudownie. Ale po wyjściu z kina, masz wrażenie że czegoś Ci zabrakło i możliwe że jest to spowodowane tak kuriozalnymi zapewnieniami producenta, o najlepszym filmie z ostatnich kilkunastu lat. Więc jeżeli widzę tysiące reklam, nawet na torebce Mc'Donald's, to wiadome jest ze wybieram się na film z pełną świadomością tego że zobaczę to, o czym tak strasznie próbowały mnie - jako zwykłego widza, przekonać reklamy i wszelakiego sposobu namawianie na odwiedzenia kina. I się zawiodłam.

ocenił(a) film na 10
Uzalezniona

Nie dygaj dziewczynko, 30. czerwca premiera Zaćmienia. Może to przewróci cały Twój kinematograficzny świat.

użytkownik usunięty
PanScan

Ja odniosłem zupełnie odmienne wrażenie po seansie. Zapraszam na mój blog, tam jest opisane.

ocenił(a) film na 9

W tym filmie 3D jest subtelne, a nie wali efektami po twarzy. To nie prezentacja możliwości tylko uzupełnienie wizji reżysera za pomoca dostępnych środków. 3D służy urealnieniu świata a nie wzmocnieniu akcji. Jeżeli w ogóle tego nie widzisz to jesteś subtelny jak kłoda drewna :)

ocenił(a) film na 8
PanScan

Sorry, ale gdy czytam, że ktoś pierwszy raz widział film w 3D to myślę sobie "czy wy ludzie mieszkacie pod jakimś kamieniem ?".

Przegapiłeś kilkunasto (dziesięcio ?) letnią technologię tworzenia filmów, której to jedynym zadaniem było sprawienie by koło samochodowe/pieniążek/rakieta/cokolwiek innego wyleciało z ekranu a widz posikał się z wrażenia.

Rewolucyjność efektu 3D w tym filmie polega na tym, że 3D nie jest główną atrakcją filmu, a tylko pomaga wczuć się w przedstawiony świat. Gdyby w scenie walki RDA vs Na'vi rakiety wylatywały na mnie z ekranu to czułbym raczej zażenowanie, a ty ?

Jeśli oczekujesz wrażeń które opisałem w drugim akapicie to obejrzyj sobie choćby Oszukać Przeznaczenie w 3D.

ocenił(a) film na 7
garam

Nie nie mieszkamy po kamieniem, ale kina 3D nie znajdują się w każdej miejscowości i dopiero jak ktoś przyjeżdża na studia to poznaje "te nowości".

Co do rewolucyjności efektu 3D masz rację, że gdyby latały w moim kierunku przedmioty to czułbym się trochę dziwnie i nie był w stanie skupić się na treści filmu, ale od czasu do czasu jakaś rakieta mogłaby pod lekkim kontem z ekranu wylecieć. Nie mówię już o takich trickach jak zwykłe sceny które były dla mnie tak "nie 3D", że aż się płakać chciało. Może ujmę to tak: brakowało mi nie tyle latających przedmiotów w stronę widza, co latających przedmiotów wokół widza. Od czasu do czasu ktoś mógłby wyjść lub wejść z/w ekran lub postawić kubek z kawą na stoliku kilka rzędów ode mnie. Podobał mi się efekt jak latały te białe nasionka po całej sali, wtedy czułem prze chwilę prawdziwe 3D, a tak poza tym to tak jak wcześniej napisałem: czułem się jakbym oglądał każdą scenkę przez dziurę w ścianie, a spodziewałem się bardziej oglądania świata z perspektywy pierwszej osoby lub coś podobnego.

ocenił(a) film na 8
PanScan

Wypożyczalni kaset wideo też nigdzie w okolicy nie ma ?
Efekt 3D o którym piszesz możesz zobaczyć sobie w Małych Agentach 3D.

Ja tam jestem bardzo zadowolony z innowacyjnego podejścia do owej technologii.

PanScan

Masz 1500 tematów o tym, co ludzie sądzą o tym filmie. Za mało?