7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823090
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Nie sadzicie ze fox i cammeron powinni zareagowac na sprawe haiti i oddac
im ze 100 baniek przeciez avatar i tak to odrobi z nawiazka bo przeciez
przeslanie avatara to milosc przyjazn braterstwo i pokoj takie jest moje
zdanie jak by sie tak stalo to bylo to cos naprawde wielkiego z ich strony.

nemesis10

łatwo zarządzać cudzymi pieniędzmi - skąd wiesz co i ile dali, bo przecież gdyby ogłosili, że dali to wszyscy stwierdziliby że zrobili to pod publiczkę

ocenił(a) film na 9
thengel

Nie sadze rofl tam zginelo 70 tys ludzi tam jest potrzebna pomoc niewiem
ktoby mogl tak pomyslec tobylo by piekne z ich strony aktorzy nonstop
zbieraja tam kase i oddaja wlasna i to chyba niejest pod publiczke powinni
im oddac ze 100 baniek jak nic pare dni i avatar by to odrobil w samych
chinah by sie tak stalo wiec nie widze w tym zadnego problemu pozdrawiam.

nemesis10

słowo "powinni" nie jest na miejscu, gdyż nie są instytucją charytatywna i to nie jest ich obowiązek - mogliby
wydaje mi się, że to jednak nie jest takie proste jak się tobie wydaje - żadne przedsiębiorstwo nie zbiera kasy do koszyczka i sobie tam trzyma
pieniądze są w ciągłym ruchy, a to co zarobi pewnie jeszcze w większości nawet do nich nie spłynęło
i przede wszystkim muszą dbać o to by firma nie miała kłopotów a dopiero potem czy można komuś pomóc a i to pewnie ograniczone jest przez różne rzeczy o których nie mamy pojęcia, inaczej zarządza się swoimi pieniędzmi a inaczej cudzymi

ocenił(a) film na 10
nemesis10

Dlaczego akurat FOX a nie np. TPSA?

ocenił(a) film na 10
nemesis10

Z Haiti tak jak z Na'vi, poradzą sobie bez naszych dżinsów i dietetycznej coli, a także amerykańskiej armii, słono oprocentowanych kredytów na odbudowę i przywożonych w walizce prezydentów.

Jedyna prawdziwa pomoc, której możemy im udzielić, to dużo wody pitnej i jeszcze więcej świętego spokoju. To drugie nie kosztuje ani grosza. A 5-litrowy kanister z wodą to 20 centów, albo i mniej w hurcie, a milion takich kanistrów rozwiązałby podstawowy problem Haitańczyków.

ocenił(a) film na 7
pik33_2

TA już widzę jak kapitaliści z USA daj kas ludzią naprawdę potrzebującym...

Zwróćcie uwagę na 3 fakty:

1.USA nie podpisały traktatu z Kioto jako JEDYNE państwo.
2. Film jest podobno proekologiczny.
3. Wszystkie zarobki z filmu spływają do... USA choć Cameron jest Kanadyjczykiem to film powstał w USA.

Wiec Avatar to dowód na szczyt hipokryzji co niektórych..... aż mam ochotę zacytować słowa z jakieś piosenki Peji ale cenzura nie pozwala:]

No ale my nie jesteśmy amerykanami więc jak macie okazje to chociaż tego SMS wyślijcie by wspomóc Haiti.

ocenił(a) film na 7
przemek_klaja

Co do pkt. Chodzi mi o to że USA traktat podpisały ale nie ratyfikowały, czyli nie wprowadziły w życie.

przemek_klaja

...TA już widzę jak kapitaliści z USA daj kas ludzią naprawdę potrzebującym...
przecież dają, wysłanie swoich ratoników, pomocy to też są pieniądze
więc może sprecyzuj zarzuty...

ocenił(a) film na 10
przemek_klaja

W ogóle to USA powinno utrzymywać cały świat i finansować wszystkie potrzeby wszystkich krajów. I czemu mają płacić za katastrofy na Haiti? Lepiej niech finansują polski ZUS, polski NFZ, polską armię, polskie zasiłki, pospłacają polskie zadłużenie... I niech Cameron mi da, ja nie potrzebuje 100 milionów, starzy mi jeden czy dwa...

ocenił(a) film na 9
Negative

NO zawiedliscie mnie myslalem ze bardziej potraktujecie moj temat ale coz
gowno sie zdarza .

ocenił(a) film na 10
nemesis10

"NO zawiedliscie mnie myslalem ze bardziej potraktujecie moj temat ale coz
gowno sie zdarza . "

Glupie gadanie. Idac twoim tokiem myslenia to wszystkie prywatne firmy powinny pomoc w miare swoich mozliwosci. Czemu sie uparles na FOX-a?

ocenił(a) film na 10
nemesis10

Firma nie daje od tak sobie ogromnej kasy na twoją koncepcję to już źle? Jest różnica między wytwórnią filmową a instytucją charytatywną? Pomocy takiej może (powinien) udzielić rząd a nie prywatna firma.

ocenił(a) film na 8
nemesis10

@ nemesis 10

W sumie to fajny pomysł , i na pewno gdybyś Ty był decydentem mógłbyś tak postąpić , ale nie jesteś ;)

Zaś co do tych wywodów , typu "czemu Fox miałby tego NIE robić" , to po wała usprawiedliwiacie Foxa ? sam to potrafi zrobić , choć i tak ma to gdzieś , i to bez usprawiedliwiania się :D

50_GROSZY

nikt nie usprawiedliwia, tym bardziej FOX nie musi sam siebie usprawiedliwiać - robią coś nie moralnego, by się tłumaczyć?
Chodzi o to, że kolega nie zdaje sobie sprawy, że to nie jest takie proste nawet gdyby część zarządu chciała to zrobić

ocenił(a) film na 10
thengel

Datki na Haiti są akurat wśród amerykańskich firm bardzo popularne:

http://en.wikipedia.org/wiki/Humanitarian_response_by_for-
profit_organizations_to_the_2010_Haiti_earthquake

Ale patrząc na ich wysokości to FOX dałby nie więcej niż 1 mln $ :)

elkociak

właśnie o to chodzi, te kwoty są ogtraniczone... gdyż jakiś akcjonariusz jeszcze by ich pozwał za narażenie firmy na straty ;)

ocenił(a) film na 10
nemesis10

Microsoft dał na Haiti 1,25 mln $ a biedny (w porównaniu) FOX ma dawać 100
mln?

BWT Zoe Saldana jest półkrwi Haitanką. Parę dni temu był koncert "Hope for
Haiti Now" i odbierała telefony od widzów dziękując im za wpłaty (razem ze
100 innymi gwiazdami filmu, np. Sigourney Weaver).

Zebrali w sumie ponad 60 mln $.

nemesis10

na jakim świecie żyjesz? To nie Pandora halo tu Ziemia." przeslanie avatara to milosc przyjazn braterstwo i pokoj" no morze i takie jest przesłanie i na przesłaniu sie kończy. cameron i ekipa licza teraz kase i maja głeboko w dupie haitańczyków. taka jest rzeczywistosc. Ps: ten posrany murzyn obama noblista powinien dac kasy usa stac na to

ocenił(a) film na 9
siurek_2

moze sie myle ale mowiecie biedny fox ? ten biedny fox zarobil juz prawie
2miliardy na avatarze wiec nie widze problemu zeby dali troche hajsu na
haiti moze nie 100mil ale z 50 ? to tak duzo dla nich ?

ocenił(a) film na 8
siurek_2

Lepiej sami przekażcie pieniądze dla potrzebujących zamiast kazać robić to innym...