Z okazji nowego buildu Opery 10.50:
http://my.opera.com/desktopteam/blog/2010/02/05/skin-fixes-unite-and-then-some
"And Dorothy, you're not in Kansas anymore."
Znacie jakieś inne fajne nawiązania do Avatara w kulturze masowej? Czy jest szansa na powstanie w masowej kulturze ukonstytuowania się zwrotów na miarę: " O.K. Mister Spock", czy "Użyj Mocy Luke"...
No i w związku z tym...?
Czy współcześnie użyty cytat parafrazy zwiastuje jakieś nowe wydanie Czarnoksiężnika Oz?
No to jeszcze dopisz z czym związane jest "I see You". Tylko nie więcej niż 50 tytułów.
Wyluzuj. Kolego po prostu cie uświadomił, że wręcz odwrotnie ów cytat był nawiązaniem do kultury masowej w Avatarze, a co za tym idzie cały twój pierwszy post jest po prostu błędny.
seryjnie?? to gdzie to bylo użyte po raz pierwszy (you're not in kansas anymore) ?
co do tematu to hmm...mysle ze I see you sie trochę wrzyna w popkulturę..np ja tak czasami mówię do mojego gołąbka zamiast kocham cię albo zamiast witaj:)
To w związku z tym, że "we're not in Kansas anymore" funkcjonuje w kulturze masowej od stu lat (nie mam pewności, ale to chyba przed powstaniem scriptmentu do Avatara). Ale dobrze, że poszukałeś, przynajmniej coś z tego wyniosłeś. Możesz teraz coś wpłacić na Wikipedię.
"Czy współcześnie użyty cytat parafrazy zwiastuje jakieś nowe wydanie Czarnoksiężnika Oz?"
To wszystko było do mnie? Może jeszcze poszukaj znaczenia słowa "parafraza" czy coś.
"And Dorothy, you're not in Kansas anymore."
W pierwszej części Matrixa występuje to samo zdanie. Wypowiada je chyba Cypher. Wydaje mi się że to powiedzonko jest w obiegu od bardzo dawna.
Sorki sprawdziłem. W Matrixie to powiedzenie zostało odrobine zmienione, ale i tak wiadomo że o to samo chodzi.