7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823807
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Bardzo ładnie przedstawiona więź człowieka z przyrodą. Wizualnie wspaniały. Generalnie produkcja bardzo dobra.

ocenił(a) film na 9
wankan

scenariusz pisany na kolanie przez 5 lat...

co jest tak tragiczne? Dialogi? co to miało być? Forrest Gump? Pianista? ja się pytam...

chodzi o podobieństwa czy o poziom?

ocenił(a) film na 9
wankan

piękno kryje się w prostocie :)

MrAnderson

trzeba odróżniać prostotę od banału

ocenił(a) film na 10
Krzyrzak69

Chcesz zobaczyć banał obejrzyj street fighter legend of chun lee

Negative

zapodaj linka do torrenta to obejrzę kolejny banał... a co mi tam przeżyłem avatara to pewnie to też przeżyję

ocenił(a) film na 10
MrAnderson

pięknie to napisałeś, piękno kryje się w prostocie ;-)

Uważam, że Avatar to przepiękny film, dla mnie bardzo bogaty w emocje, uczucia, treść i przekaz.

ocenił(a) film na 10
Isabelka

Witaj! W kilku słowach opisałaś cud emocji, czar jaki rzuca na nas Avatar. Ja trwam w tym zaczarowanym świecie już 3 tygodnie. Byłam na filmie 2x i ciągle mi mało. Są w internecie strony "Avatarowe", jest mozliwość obejrzenia filmu ( ale kiepska kopia). Magia kina jest niesamowita. Film czaruje, wzrusza, powala, przyspiesza bicie serca, hipnotyzuje nas.
Mam nadzieję, że zdobędzie Oscara!! Za ten właśnie czar i magię! Po prostu za to , że powstał!!
Pozdrawiam koleżanke Fankę! Ja też zakochałam się w Avatarze. Na takie uczucie nie ma lekarstwa. Może czas?

Isabelka

płytkie emocje zbudowane na podstawowych schematach i wyjątkowo banalny przekaz zmącony odwetem zwierząt - przez co można mieć wrażenie że to natura poradzi sobie z ludzmi sama

ocenił(a) film na 10
Krzyrzak69

Witam ,Kolego! W innym poście wyczytałam jak podśmiewywałeś sie z Naytiri jaka do domyślna i wiedziała gdzie jest jej Jake i że ma mu nałożyć maskę. Pozwól, że przytoczę tłumaczenie tej sceny ( widziane oczami Neytiri), jakie wyczytałam w necie. Tu wszystko jest spójne i ma sens.
Cyt:
"Jego twarz chociaż innego koloru miała te same rysy. ( jak Jake- którego znałam)
Jake! Ma Jake!- powtarzałam usiłując uzyskać jakąś reakcję. Potrząsałam nim próbując go obudzić, ale on się nie ruszał. Spojrzałam na niego- coś było nie w porządku. jego skóra- tak rózna od skóry Na"vi wyglądała inaczej niż skóra Ludzi z Nieba jaka widywałam. Zrobiła sie sina. Czegoś brakowało! Wszyscy Ludzie z Nieba jakich pamietam mieli zawsze przesłoniete twarze przezroczystymi rzeczami- które pomagały im oddychać. Spojrzałam w bok. Leżały tam te rzeczy. Błyskawicznie chwyciłam jedną z nich i przyłożyłam do twarzy Jakeowi."

Mnie osobiście ta scena wycisnęła łzy z oczu. A nie jstem małolatą skłonną do łez. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Iwonka

Nie musiała długo myśleć. Na'vi głupi nie byli i wiedzieli że ich powietrze jest toksyczne dla ludzi. Mieli kontakt z ludźmi od wielu lat, Neytiri była w szkole Grace. W tym wypadku dziwne że od razu nie chwyciła za maskę. Ale tutaj wytłumaczenie jest jeszcze prostsze. Zwykły, ludzki stres, nie obcy także pandoriańczykom.

ocenił(a) film na 10
Nezumi

Na początku filmu - pułkownik mówił, że powietrze pandoriańskie powoduje utratę świadomości po ok 40-60 sek, a po 4 minutach zabija- czy jakoś tak. I muszę powiedzieć, że jak odtworzyłam film a necie to liczyłam te sekundy od momentu utraty świadomości przez Jake'a do założenia mu tej maski! Reakcja Ney była błyskawiczna- to było jakieś max 30 sek.!!!

ocenił(a) film na 10
Krzyrzak69

Tylko trzeba się pomodlić do niej! Nie bierz wszystkiego dosłownie. Modlitwa to ogłoszenie wrzucone w internet, a zwierzęta to alegoria zmasowanego ataku internautów.