Wymieniać ile znacie. Taki top:
1. Kwaidan ( 1964 )
2. Dotyk Zen ( 1969 )
3. Władca pierścieni - Drużyna pierścienia ( 2001 )
4. Dom latających sztyletów ( 2004 )
5. Zielony wąż ( 1993 )
6. Hero ( 2002 )
7. Ran ( 1985 )
8. Zarządca Sansho ( 1954 )
9. Avatar ( 2009 )
10. Star Trek: The Motion Picture ( 1979 )
Avatar na dzisiejszy dzień króluje (tylko trzeba go oglądać na blu-ray 1:1 i przynajmniej 40 cali )
Dziękuję za informację, otworzyłeś mi oczy. -,-
Po co ten uszczypliwy komentarz, co?
Nic takiego nie napisałem! Przecież nie oglądałem tych filmów! Napisałem że skoro uważasz je za ładniejsze, to muszę je zobaczyć i ocenić!
Ran niby lepszy? A Latające sztylety nad Hero? Poza tym do tego jeszcze dorzuciłbym Sin City
Wizualnie to chyba najlepsze są filmy Tima Burtona: m.in. Sweeney Todd lub Alicja w krainie czarów oraz Jean-Pierre Jeunet'a m.in. Amelia, Delicatessen, Bazyl oraz Bardzo długie zaręczyny.
Świetne wizualnie są również Angel-A, Mr. Nobody, Lektor, Matrix Reaktywacja, 300, Transformers, Pokuta, Pachnidło, Marzyciel, Malowany Welon, Pamiętnik, Tron - dziedzictwo, Apocalypto, Czarny Łabędź, Labirynt Fauna, Wyspa Tajemnic, Bestie z południowych krain, Iluzjonista, wszystkie części Harrego Pottera, Miasto Boga, Incepcja, Oszukana, Femme Fatale, Watchmen - Strażnicy, Pianista i dziesiątki innych.
Listy top nie sposób ułożyć. Dla mnie wszystkie są świetne.
"Kwaidan" - cudo. A jakie efekty. Zasłużone pierwsze miejsce, bo nie wiem czy można coś piękniejszego stworzyć. Cameronik za miliard dolarów czegoś takiego nie zrobi.
Nieee... Lista najpiękniejszych wizualnie filmów i ani jednego filmu radzieckiego? Wszystkie filmy Tarkowskiego powinny się tu znaleźć, na czele ze "Stalkerem", którego aktualnie uważam za najpiękniejszy wizualnie film jaki widziałem. Nie widze tu też żadnego żadnego filmu Kubricka. Z nowszysch zaś tytułów absolutnie powinien się tu znaleźć "Miód" Kaplanoglu. Ech, wy młodzi...
Tylko mi tu nie młodkuj. :P
Temat powtórzyłem i Stalker został wspomniany.
http://www.filmweb.pl/film/Hero-2002-35798/discussion/Top+10+naj%C5%82adniejszyc h+wizualnie+film%C3%B3w,1663335
Z Kubricka najwyżej Barry Lyndon, później 2001 i Oczy.
Tarkowski mówisz, niektórzy są urzeczeni również zdjęciami filmów Angelopoulosa i Tarra.
Zdjęcia - tak dobre, że tylko one dodają uroku. Prócz "Sansho Bailiff" również "Noc myśliwego" oraz nasz "Popiół i diament". Czyż nie?
Też Tree of Life.
Inny współczesny kandydat:
http://www.youtube.com/watch?v=r3XB_LhukQU
Miód? A co tam niezwykłego? Lepiej byś wspomniał o czymś z Indii.
Zdjęcia w "Miodzie" są niemal tak dobre jak te z Tarkowskiego. Angelopoulos i Tarr - jak najbardziej. Z naszego podwórka prezede wszystkim Hasa bym dał - "Sanatorium pod Klepsydrą" to chyba najpiękniejszy wizualnie film made in Poland. Ale kilka filmów Wajdy oczywiście też - oprócz "Popiołu i diamentu" jeszcze "Ziemia Obiecana" i "Panny z Wilka". Do tego oczywiście ostatnie filmy Kieśla - Trylogia i "Podwójne życie Weroniki". Dodam jeszcze "Piknik pod Wisząca Skałą", o którym zapomniałem wspomnieć, "Misję" i... Generalnie wszystkie filmy ze zdjęciami Vittorio Storaro, na czele z tymi, za które dostał Oscary.
Nie są. I Turkom póki co daleko do źródeł swego natchnienia. Sam wstęp do "Legend of the Mountain" Kinga Hu jest ładniejszy niż cały "Bal". :P
Ależ zapewniam cię, że są ;P I warto jeszcze "Titanica" wymienić. Oceniać ten film można różnie, ale że to wizualne (zdjęcia, dekoracje, kostiumy, efekty sp.) arcydzieło to się chyba każdy zgodzi.
A oto moja lista:
1. Sin City.
2. Avatar.
3. Matrix Reaktywacja,
4. Sunshine.
5. Speed Racer.
6. 300.
7. Transformers 1,2,3.
8. . Zemsta Sithów.
9. Między piekłem a niebem.,
10. The Fountain