7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822258
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Wymieniać ile znacie. Taki top:

1. Kwaidan ( 1964 )
2. Dotyk Zen ( 1969 )
3. Władca pierścieni - Drużyna pierścienia ( 2001 )
4. Dom latających sztyletów ( 2004 )
5. Zielony wąż ( 1993 )
6. Hero ( 2002 )
7. Ran ( 1985 )
8. Zarządca Sansho ( 1954 )
9. Avatar ( 2009 )
10. Star Trek: The Motion Picture ( 1979 )

ocenił(a) film na 9
grzegorz_cholewa

Avatar na dzisiejszy dzień króluje (tylko trzeba go oglądać na blu-ray 1:1 i przynajmniej 40 cali )

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

AVATAR na 9 miejscu!? Musze te filmy obejrzeć :D.

andrzej_goscicki

Dla ciebie może być i pierwszy.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Dziękuję za informację, otworzyłeś mi oczy. -,-

Po co ten uszczypliwy komentarz, co?

andrzej_goscicki

Ale bez uszczypliwości. Jak uważasz że jest najładniejszy to niech ci będzie.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Nic takiego nie napisałem! Przecież nie oglądałem tych filmów! Napisałem że skoro uważasz je za ładniejsze, to muszę je zobaczyć i ocenić!

andrzej_goscicki

Oczywiście.

ocenił(a) film na 3
grzegorz_cholewa

Valhalla Rising. Tyle w temacie.

ocenił(a) film na 7
grzegorz_cholewa

a gdzie Łowca androidów?

ApolloCreed_

Niżej.

ocenił(a) film na 7
grzegorz_cholewa

Ran niby lepszy? A Latające sztylety nad Hero? Poza tym do tego jeszcze dorzuciłbym Sin City

ApolloCreed_

To daj swój zestaw.

ocenił(a) film na 7
grzegorz_cholewa

wole nie...

ApolloCreed_

czemu?

ocenił(a) film na 8
grzegorz_cholewa

Wizualnie to chyba najlepsze są filmy Tima Burtona: m.in. Sweeney Todd lub Alicja w krainie czarów oraz Jean-Pierre Jeunet'a m.in. Amelia, Delicatessen, Bazyl oraz Bardzo długie zaręczyny.
Świetne wizualnie są również Angel-A, Mr. Nobody, Lektor, Matrix Reaktywacja, 300, Transformers, Pokuta, Pachnidło, Marzyciel, Malowany Welon, Pamiętnik, Tron - dziedzictwo, Apocalypto, Czarny Łabędź, Labirynt Fauna, Wyspa Tajemnic, Bestie z południowych krain, Iluzjonista, wszystkie części Harrego Pottera, Miasto Boga, Incepcja, Oszukana, Femme Fatale, Watchmen - Strażnicy, Pianista i dziesiątki innych.
Listy top nie sposób ułożyć. Dla mnie wszystkie są świetne.

grzegorz_cholewa

"Kwaidan" - cudo. A jakie efekty. Zasłużone pierwsze miejsce, bo nie wiem czy można coś piękniejszego stworzyć. Cameronik za miliard dolarów czegoś takiego nie zrobi.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Nieee... Lista najpiękniejszych wizualnie filmów i ani jednego filmu radzieckiego? Wszystkie filmy Tarkowskiego powinny się tu znaleźć, na czele ze "Stalkerem", którego aktualnie uważam za najpiękniejszy wizualnie film jaki widziałem. Nie widze tu też żadnego żadnego filmu Kubricka. Z nowszysch zaś tytułów absolutnie powinien się tu znaleźć "Miód" Kaplanoglu. Ech, wy młodzi...

Sqrchybyk

Tylko mi tu nie młodkuj. :P

Temat powtórzyłem i Stalker został wspomniany.

http://www.filmweb.pl/film/Hero-2002-35798/discussion/Top+10+naj%C5%82adniejszyc h+wizualnie+film%C3%B3w,1663335

Z Kubricka najwyżej Barry Lyndon, później 2001 i Oczy.

Tarkowski mówisz, niektórzy są urzeczeni również zdjęciami filmów Angelopoulosa i Tarra.

Zdjęcia - tak dobre, że tylko one dodają uroku. Prócz "Sansho Bailiff" również "Noc myśliwego" oraz nasz "Popiół i diament". Czyż nie?

Też Tree of Life.

Inny współczesny kandydat:

http://www.youtube.com/watch?v=r3XB_LhukQU

Miód? A co tam niezwykłego? Lepiej byś wspomniał o czymś z Indii.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Zdjęcia w "Miodzie" są niemal tak dobre jak te z Tarkowskiego. Angelopoulos i Tarr - jak najbardziej. Z naszego podwórka prezede wszystkim Hasa bym dał - "Sanatorium pod Klepsydrą" to chyba najpiękniejszy wizualnie film made in Poland. Ale kilka filmów Wajdy oczywiście też - oprócz "Popiołu i diamentu" jeszcze "Ziemia Obiecana" i "Panny z Wilka". Do tego oczywiście ostatnie filmy Kieśla - Trylogia i "Podwójne życie Weroniki". Dodam jeszcze "Piknik pod Wisząca Skałą", o którym zapomniałem wspomnieć, "Misję" i... Generalnie wszystkie filmy ze zdjęciami Vittorio Storaro, na czele z tymi, za które dostał Oscary.

Sqrchybyk

Nie są. I Turkom póki co daleko do źródeł swego natchnienia. Sam wstęp do "Legend of the Mountain" Kinga Hu jest ładniejszy niż cały "Bal". :P

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Ależ zapewniam cię, że są ;P I warto jeszcze "Titanica" wymienić. Oceniać ten film można różnie, ale że to wizualne (zdjęcia, dekoracje, kostiumy, efekty sp.) arcydzieło to się chyba każdy zgodzi.

grzegorz_cholewa

Grzesiu widziałeś Odyseję w HD? Barry Lyndon nie ma szans.

ocenił(a) film na 7
grzegorz_cholewa

A oto moja lista:
1. Sin City.
2. Avatar.
3. Matrix Reaktywacja,
4. Sunshine.
5. Speed Racer.
6. 300.
7. Transformers 1,2,3.
8. . Zemsta Sithów.
9. Między piekłem a niebem.,