7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823807
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Jestem świeżo po seansie i jestem pod wrażeniem. Obejżałem go w wersji 3D i kilka razy instynktownie zrobiłem kilka uników :). Jeśli powstaną następne części, a sądze, że powstaną, to może być coś w rodzaju Gwiezdnych Wojen najlbiższych lat. Już po trzydziestu minutach byłem w stanie lekką ręką ocenić film na 10 w skali filmweba i tak już zostało, co więcej, poważnie bym się zastanawiał nad 11-ką, gdyby takową można było ocenić film. Gra aktorów- świetna i znowu podobieństwo do Star Wars George'a Lucasa, w nich też MŁODZI aktorzy zagrali perfekcyjnie. Sam Worthington dostał życiową szansę od Cameroona i ją w 100% wykorzystał, ta sama rzecz ma się z Zoë Saldaną. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem na ekranie świat Pandora, przez dobre 10 minut mój wyraz twarzy przypominał karpia, który pływał sobie w wannie przed pichceniem wigilijnym. Efekty, wybuchy, wogóle wszystko było wyjebistość, Avatar to jest kina światowego przyszłość (taka rymowanka na koniec ;)). Podsumuwując miejsce 10 na liście top100 jak najbardziej zasłużone, a do tych co nie oglądali lub wahają się (jeżeli wogóle są ludzie z takim dylematem...), czy iść na film do kina to idźcie koniecznie, bo naprawde warto wydać to 21,- na 2,5 godz. seansu. Film ten zrobił na mnie wielkie wrażenie.

adamo0010

Wiele osób pisze że to kiepska muzyka Hornera i wtórna. Nie zgadzam się z tym. Wg mnie jest tam wiele nowości. Kawałek War może stać się kultowy.

użytkownik usunięty
adamo0010

W kwietniu, bodajże w połowie.

użytkownik usunięty
Michal_06_04_1990

''uważam, że została ona idealnie wkomponowana w film, tak, żeby nie przyćmiła efektów specjalnych,''

ocenił(a) film na 10
adamo0010

Zgadzam się - genialny film, arcydzieło!
Jestem pewien że przetrwa próbę czasu i będzie klasykiem - pierwszym filmem 3D w którym efekty nie są ważniejsze od reszty.

ocenił(a) film na 10
sprocket73

również polecam muzykę z filmu, szczeglnie do snu...
Śni się Pandora ;)

ocenił(a) film na 10
sprocket73

mogę potwierdzic główne założenia na temat filmu jako rewolucji i tyle.

ocenił(a) film na 10
adamo0010

Na mnie tez zrobil wrazenie.Swiat navi byl wprost cudnie ukazany,wiecej takich filmow Cameron :p

ocenił(a) film na 9
Bingoo

...a ja myślę, że Cameron już lepszego filmu nie zrobi :). Avatar jest jego życiowym filmem i żaden film Camerona już go nie przebije

ocenił(a) film na 10
adamo0010

Czy to będzie jeszcze jakis lepszy film Camerona to czas pokaże, jedno jest pewne jest to murowany kandydat do kilku oscarów choć poziom jest wyższy niż w tamtym roku. Avatar to genialne film pamiętam że nie raz w ciągu seansu mnie aż z fotela unosiło do Pandory niesamowita rzecz,ten film przenosi do innej rzezywistości. W domowym zaciszu słucham muzyki juz pierwsze 2 utwory "Jake Enters His Avatar World" i "You Don't Dream In Cryo" z OST-u "Avatara" wciągają mnie. Jedyne czego żałuje w kinie to że miałem zapalcowane okulary i kupiłem popcorn którego po 20 minutach przestałem jeść.

P.S Zapraszam na mój blog co miesiąc wystawiam moje nominacje do oscarów z filmów które obejrzałem w danym miesiącu,to wasze głosy decydują kto wygra w lutym nominacje za styczeń czyli Avatar się tam też znajdzie.

ocenił(a) film na 9
piterwm90

Coś z tymi okularami musi być, bo ja też miałem czyjeś linie papilarne na szkłach i musiałem spoglądać na film pod lekkim kątem ;)

użytkownik usunięty
piterwm90

Nie widzę zapowiadanego wątku.

adamo0010

Ja tam wierze że Avatar 2 będzie jednak na tym samym poziomie.

adamo0010

Nic dziwnego reżyserem filmu jest James Cameron, scenariusz do filmu napisał kilka naście lat temu, i w końcu postanowił nakręcić Avatar.
Również jestem pod ogromnym wrażeniem tego filmu jak i gry aktorskiej, która była niesamowita, polecam film pieniądze zostaną spożytkowane bardzo dobrze.

adamo0010

U mnie z kolei film ma 11. :) Nie liczą się dla mnie te rankingi. Film jest przepięknym dziełem i tak już u mnie pozostanie.

adamo0010

Idę jeszcze raz jutro. :) Oby było te same wrażenie.

adamo0010

A nie 3h? Wydawało mi się 3. Czas leciał tak szybko ze nie patrzyłam na zegarek :)

ocenił(a) film na 9
szeptmaja

nie obraziłbym się jakby film trwał następne 3h ;)

użytkownik usunięty
adamo0010

Na pocieszenie powiem że reżesyerska wersja ma mieć o 1,5 więcej.

Raczej 15 minut.

użytkownik usunięty
StreetSamurai

Nie 15. Pisali że blisko 4 h ma trwać cały film. Cameron musił go niestety mocno okroić.

ocenił(a) film na 10

Tylko? Ja chcę więcej tego świata! Mogliby wrzucić do kin wersję reżyserską, ale pewnie baliby się że nikt nie kupi potem na nośniku. Szkoda.

użytkownik usunięty
Nezumi

Pewnie będzie pewna ilość wyświetleń w kinach specjalnie dla fanatyków. Ja na takim seansie byłem z 10 lat temu na Matrixie :D

ocenił(a) film na 10

Ale pewnie po wydaniu na nośnikach(jakiekolwiek nośniki by to nie były). Wie ktoś w ogóle czy wydadzą Avatara na takim starym badziewiu jak DVD?

użytkownik usunięty
Nezumi

Wydadzą, póki większość osób ma DVD będą wydawać na nich najwięcej. Dużo czasu mnie aż DVD przejdzie do historii.

adamo0010

Rola jest pierwszoplanowa. Drugoplanowa to była Grace.

ocenił(a) film na 3
adamo0010

Brzydzę się tą zakompleksioną hołotą, tym plebsem, który zachwyca się gniotem na forum kiczowatego filmu i szmiry jaką jest Avatar.

adamo0010

To prawda, film jest po prostu genialny.