PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 816 tys. ocen
7,4 10 1 815722
6,7 79 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Film zrobił na mnie ogromne wrażenie, jest piękny i kolorowy, każdy szczegół czy minuta filmu zachwyca głębią. Film ma duszę, skryty przekaz, momentami odnosi się wrażenie, że staję się częścią akcji. Emocję, jakie wytwarza w widzu, jeszcze nie mogę w to uwierzyć jak bardzo przeżywałem pewne etapy filmu powstrzymując łzy. Akcję ucieczek, walki przeżywa się ściskając fotel. Polecam, bo film stwarza atmosferę do refleksji – jak długo będziemy niszczyć naszą matkę….ziemie.

Pozdrawiam i namawiam do kin 3D!!

ocenił(a) film na 7
Zordon666

dziękuję za opis, a gdzie byłaś w Warszawie na tym filmie? W którym kinie najlepiej zobaczyć to dzieło? Czym różni się IMAX od IMAX orange ?

ocenił(a) film na 6
traveler

Odp na Twoje pytanie - niczym, bo kiedyś był IMAX a teraz IMAX Orange, bo Orage macza paluchy (jako sponsor? filmów?).
W stolicy jest IMAX Orange.

-----------------------

Film:

3D cyfrowy znaczy że jest w jakości HD360 czyli inaczej że jest bardziej efektywny i w lepszej jakości i da się go oglądać na każdym urządzeniu z HD bez utraty jakości
(okulary dwubarwne - zieleń i czerwień)

IMAX jest oparty na technologii trzech kolorów

(spolaryzowane okulary 3D podobne są do okularów narciarskich czyli tak zwanych gogli. Obraz wyświetlany jest przez soczewki projektora na ekran, następnie odbija się od okularów, w których fale świetlne rozchodzą się w kilku płaszczyznach. Lewe i prawe oko odbiera oddzielnie fale polaryzacyjne, a nasz mózg zespala oba obrazy w jeden – trójwymiarowy. Okulary posiadają spolaryzowane soczewki laminowane akrylem, co pozwala osiągnąć efekt 3D wytwarzany przez mózg. Sferyczny kształt soczewek zapewnia szerokie pole widzenia i ograniczenie refleksów świetlnych)

a szczegóły tutaj : http://www.kinoimax.pl/index.php?module=misc&action=info&id=13

ocenił(a) film na 10
boundless

A mi kuzyn w Bydgoszczy to powiedział dopiero w połowie filmu że trzeba te okulary nałożyć. Ale przed tem tez było wszystko dobrze widać.
Ale przez okulary chyba lepiej.

ocenił(a) film na 6
stefan_rad

stefan_rad wrote:
"A mi kuzyn w Bydgoszczy to powiedział dopiero w połowie filmu że trzeba te okulary nałożyć. Ale przedtem tez było wszystko dobrze widać.
Ale przez okulary chyba lepiej."

Nie umiem Ci powiedzieć ani zaprzeczyć, bowiem wybieram się do kina cyfrowego, więc film obejrzę w technologii 3D Dolby Digital.

Generalnie jak byłam w IMAX ie z filmach przyrodniczych i Beowulf 'ie to okulary miałam na nosie od samego początku.
Miałam kłopoty z czytaniem napisów , w momentach, kiedy nie wystarczała mi znajomość angielskiego.
A ponoć tego kłopotu nie ma w kinie cyfrowym - stąd mój wybór. Może z czasem pokuszę się o IMAX- o ile filmie się "zakocham" ;-)

ocenił(a) film na 6
boundless

A, dodam jeszcze iż w Łodzi buduje się jedyne (dotychczas) kino cyfrowe IMAX, czyli miasto to posiadać będzie najnowocześniejszą technologię IMAX ( perfekcyjny dźwięk i obraz)
Na rok 2010 zapowiedzianych już zostało kilka filmowych hitów, które nagrane będą w technologii cyfrowej IMAX. Orange IMAX dołoży starań, aby wiele z nich wyświetlone zostało na nowym, wyjątkowym, łódzkim ekranie. Widzowie będą mogli zobaczyć w wersji cyfrowej między innymi "Pod taflą oceanu" , "Kolędy", "Alicję w Krainie Czarów" , "Jak wytresować sobie smoka" , "Avatar" "Klopsiki oraz inne zjawiska pogodowe" , czy czwartą część przygód "Shreka"

ocenił(a) film na 8
boundless

o to być może byliśmy na tym samym seansie :)
niestety chwilami (przy szybszej akcji) obraz się rozmywał i cięzko było czytać napisy, zwłaszcza że okulary 3D mają tę wadę że uniemożliwiły mi założenie okularów korekcyjnych :)

ocenił(a) film na 6
natalya_2

natalya_2
Obraz Ci się rozmywał w IMAX? Bo ponoć to tzw ghosting
http://4.bp.blogspot.com/_zNcUd-6JMdA/RiVwyDfAWvI/AAAAAAAAAjM/L4ZMumSGHyM/s400/G hosting_1.jpg
, zmora IMAXA ,
a jak pamiętam z wywiadów film nie był kręcony dla potrzeb INAX'a przez J.Camerona