7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823519
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

hej mam pytanie - jak w temacie, mianowicie słyszałam bardzo podzielone zdania ze imax jest do dupy i że jest rewelacyjny. jest sens jechac specjalnie do innego miasta by obejrzec w nim avatar? a jesli tak to gdzie siadać?
p.s. w heliosie juz widziałam.

bienemajaw

Polecam zdecydowanie Cinema City.
Co do Heliosa to napisałem porównanie z Cienama City własnie:

http://www.filmweb.pl/blog/entry/518808/Avatar+w+kinie+tak%2C+w+Heliosie+nie..ht ml

Różnica jest kolosalna.

ocenił(a) film na 9
dark_templar_adun

Widziałem film w IMAXIE. Jeżeli masz okazję jechać na seans w IMAXIE to się nie zastanawiaj i jedź. Ja jechałem 50 km do kina żeby zobaczyć ten film na duuuuużym ekranie.

akediasuzu

Duży ekran to plus. Niektórzy narzekają na jakość. W Cinema City jakość jest wspaniała. najmniej ludzi narzeka, jednak ekran mneijszy (ale dużo większy niż w Heliosie). W Heliosie jakość obrazu była bardzo cienka o czym napisałem w linku wyżej :)

ocenił(a) film na 10
bienemajaw

ja osobiście byłem w CC (1 raz) pózniej w imaxie (kilka razy) i w multi kinie (raz)

zdecydowanie najlepiej wizualnie film wyglądał w analogowym imaxie..
imax 3 rząd w środku i odpływasz porwany przez przepiękny widok, ogromny ekran,i świetne nagłośnienie

CC i multikino wypadają podobnie. mniejszy ekran więc nie ma tego wrażenia wsiąknięcia w filmu bo zawadzają ściany kina, ogólnie 3d jest nieco słabsze podobnie dzwięk... jeśli zależy Ci na wizualnej stornie oglądania to tylko imax.

duży minus imaxa:
jeśli zależy Ci na tym aby były dobre inteligentne i świetnie widoczne napisy to polecam CC tam napisy są świetnie zrobione i czyta się je naprawdę dobrze

w imaxie niestety napisy kuleją strasznie. są zrobione w 2d czasami się rozdwajają (w scenach w bazie) ale jeśli siedzisz w środku to nie jest tak zle, na szczęście dialogi są proste i ja osobiście rzadko się posługiwałem napisami..

podsumowując:
strona wizualna: imax powala na kolana
strona dzwiękowa jak wyzej
napisy: imax leży i kwiczy

ocenił(a) film na 8
bienemajaw

ok to jeśli Imax rzeczywiście siadać z przodu? perspektywa 3 rzędu który wszyscy polecają trochę mnie przeraża, nie będę musiała się rozglądać po ekranie?

ocenił(a) film na 10
bienemajaw

ja w imaxie krakowskim siedziałem w 3 rzędzie w 7 i w ostatnim... cóż nie ma porównania 3 rząd zdecydowanie najlepszy.

avatar jest tak zrobiony że nie trzeba się rozglądać gdyż widzisz cały ekran kątem oka a jeślibyś chciała tam popatrzeć aby dojrzeć jakiś szczegół to i tak go nie dojrzysz bo 3d nie pozwala (wyostrzony jest pierwszy plan a reszta nie.. tak jak w prawdziwym zyciu)

jedyny moment w którym odwracałem głowę (ale to już po którymś z kolei seansie) to były wiedologi Jakea aby odczytać datę i zobaczyć ile trwa film i czy nie walneli tam przypadkiem jakiegoś byka

siadaj w 3 rzędzie w śrdoku (z początku ekran może wydawać się naprawdę gigantyczny i zdecydowanie za duży ale to tylko chwilowe) jestem przekonany że się nie zawiedziesz

ocenił(a) film na 10
bienemajaw

Jeśli znasz bardzo dobrze angielski, albo wiesz już o czym mówią, to jedź do Imaxa. Pisze o tym, gdyż strasznie się w Imaxie rozmazują literki, ale za to....ekran jest duuuuży, daje fajne wrażenie 3D, no i dźwięk lepszy ;-)

ocenił(a) film na 8
bienemajaw

Zdecydowanie Imax. I porównując różne, polecam Imax cyfrowy w Manufakturze w Łodzi. Ja jechałem do niego 200 km i nie żałuję:)